Nastaw z dębowch żołędzi

old_man
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2008-12-25, 12:02
Lokalizacja: woj. łódźkie

Nastaw z dębowch żołędzi

Post autor: old_man » 2013-01-06, 10:24

Witam serdecznie,
oglądając "Maje w ogrodzie" zobaczyłem jak w właściciel ogrodu ziołowego robi kawę z żołędzi, ale również robi z nich mąkę, która zawiera dużo węglowodanów i później jest ona fermentowana i powstaje "podlaska samogonka".

Tutaj link do odcinka
Od ok 10.10 do 13.25 jest o tym przedstawione.

Krótko na temat sprawiania żołędzi:
Rozłupanie, wrzucenie do garnka z wodą i zagotowanie (w celu usunięcia substancji goryczkowych), wystudzenie i suszenie żołędzi, mielenie na mąkę lub prażenie i dopiero mielenie (wersja kawowa).

Czy może ktoś próbował zrobić taki nastaw a później destylat??
A może prażone żołędzie jako dodatek do piwa się sprawdzą??

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rikmen
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2009-03-09, 20:53
Lokalizacja: Wa-wa WA

Re: Nastaw z dębowch żołędzi

Post autor: Rikmen » 2013-01-06, 11:13

@old-man
Czy wszystko mieli się wraz z łupiną, czy łupinę trzeba oddzielić, bo nie mogę tego z nagrania wyłapać? Może Ty to wychwyciłeś?
Ostatnio zmieniony 2013-01-06, 20:05 przez Rikmen, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Rikmen

old_man
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2008-12-25, 12:02
Lokalizacja: woj. łódźkie

Post autor: old_man » 2013-01-06, 11:34

Też uważam, że łupinę należy oddzielić, będzie lżej mielić :wink:

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Re: Nastaw z dębowch żołędzi

Post autor: Pietro » 2013-01-06, 11:43

old_man pisze:
Czy może ktoś próbował zrobić taki nastaw a później destylat??
Próbowałem dwa razy, nie polecam, wydajność marna. Smak, według mnie, odpowiedni dla wyjątkowych desperatów, takich co łykają wszystko. Ale to jest tylko moje zdanie.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

old_man
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2008-12-25, 12:02
Lokalizacja: woj. łódźkie

Post autor: old_man » 2013-01-06, 12:23

@Pietro
Witaj,
a jaką metodą destylowałeś??

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2013-01-06, 12:38

Pot-still
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

1

Post autor: 1 » 2013-01-06, 15:00

@700
Jaką metodą to oddzielić?
Ze zboża np. nie oddzielamy i jest OK.
Zawartość skrobi w żołędziach jest na tyle niska że gra nie jest opłacalna nawet przy skali przemysłowej.
Podobnie ma kasztanowiec.

Zając
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2012-08-15, 14:02

Post autor: Zając » 2013-01-15, 19:02

Próbowałem już kiedyś dowiadywałem się najpierw w pewnych źródłach i łupinę na pewno trzeba zdjąć. Troszkę przy tym roboty a tak jak PIETRO napisał wydajność marna.
Przepraszam, czy tu piją?

furman

Post autor: furman » 2013-10-25, 17:06

Ale przerabialiście na mąkę i zacieraliście przy użyciu enzymów?

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2013-10-25, 20:13

Tak.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
Czajkus
101%
101%
Posty: 264
Rejestracja: 2009-08-15, 14:07
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Nastaw z dębowch żołędzi

Post autor: Czajkus » 2017-06-29, 10:32

Takie coś znalazłem to podaję - 1908 r.

Obrazek

Awatar użytkownika
kula
101%
101%
Posty: 575
Rejestracja: 2010-08-16, 10:00
Lokalizacja: z pod lasu
Kontaktowanie:

Re: Nastaw z dębowch żołędzi

Post autor: kula » 2017-06-29, 10:44

Podejmie się ktoś?
Gdzie jest kopalnia w której znajdujesz takie ciekawostki?
Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Awatar użytkownika
Czajkus
101%
101%
Posty: 264
Rejestracja: 2009-08-15, 14:07
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Nastaw z dębowch żołędzi

Post autor: Czajkus » 2017-06-29, 11:28

To jest z czasopism gorzelniczych wychodzących przed I lub II wojną typu:
Gorzelnik, Gorzelnictwo, Przegląd Gorzelniczy i innych

Duża część jest dostępna w bibliotekach cyfrowych ale chodziłem też do Biblioteki Jagiellońskiej i Biblioteki UW robić zdjęcia.

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Re: Nastaw z dębowch żołędzi

Post autor: panta_rei » 2017-07-01, 20:45

Kurna, miałem dostęp do dużych ilości "odgarbnikowanego" żołędzia... Jakby ktoś bardzo chciał spróbować to mogę podpowiedzieć kto takowy materiał posiada ;-)
Pozdrawiam, Sławomir

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości