Cała prawda o glukozie (Dextrozie)

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Cała prawda o glukozie (Dextrozie)

Post autor: zor-ro1970 » 2012-10-28, 16:55

Witam wszystkich. Zaciekawiony smakiem wódeczki z glukozy zakupiłem odpowiednią jej ilość ( 3.24 zł za kg.) i przeprowadziłem fermentacje. W ruch poszły drożdże Alcotec 48, 24 kg glukozy i 63 litry wody. Po 14 dniach Blg -4 może -5. Dziś do gara 50 litrów keg i cóż takiego wyszło a mianowicie po 1. zapach ideał - prawie bez zapachu, po 2. smakowo bardzo delikatny spirytus a kopie (pijesz jak 60% a nie 95%) i po 3. wydajność mniejsza od cukru o minimum 20 % a może 25%. Jeśli ktoś chce zrobić towar smakujący jak Finlandia, glukoza idealnie spełni swoje zadanie, jest łagodna w smaku, prawie nie wyczuwalna woń alkoholu. Porównując do cukrówki nie ma co porównywać ale wydajność zdecydowanie mniejsza.1 kg glukozy i 3 litry wody daje Blg 23
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 08:44 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.

bnp

Post autor: bnp » 2012-10-28, 17:12

Co do wydajności to normalne. Glukoza krystalizuje z wodą, gdzieś na forum liczyłem dokładnie ile tej wody jest. Trzeba uwzględnić zwiększenie dodatku glukozy w nastawie

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2012-10-28, 22:34

Witam, glukoza krystaliczna z PEPEES-u zawiera 9% wody (wilgotność), CARGILL - o ile pamiętam - oferuje podobną.
Chyba można przyjąć do obliczeń 10%, to będzie wystarczająco dobre przybliżenie.
Karta produktu: http://www.pepees.pl/zalaczniki/kpgk.pdf
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2012-10-28, 23:30

Mnie z kolei zaintrygowała jej cena.
Z tak niską jeszcze się nie spotkałem.

pzdr

ewaan
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2007-02-10, 20:34
Lokalizacja: z niw podlasia

rodzaje glukozy

Post autor: ewaan » 2012-12-06, 16:02

Witam
Spotkałem się w sprzedaży z glukozą pozyskiwaną z ziemniaków i chyba kukurydzy.
Ta ostatnia jest znacząco tańsza.
Czy ktoś przetestował w boju w/w rodzaje glukozy?
Chodzi mi o właściwości smakowe, łatwość fermentacji itp.

ciekawostka:
Wcześniej spotkałem się na Allegro czy w sklepie internetowym a informacją
że oferowana glukoza jest wytworzona z kukurydzy.
Obecnie wyrażenie "kukurydza" zniknęło.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ewaan, łącznie zmieniany 1 raz.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2012-12-16, 21:01

CARGILL z kukurydzy, Pepees z ziemnaków, nie ma znaczenia z czego to Glukoza. Wydajność -25 % w stosunku do cukru. Z worka 25 kg max 10 litrów spirta ale jaka jakość. Jeśli macie ochotę to po 90 zł za worek plus 18 kurier i zamówię. Moskva style przerabiaja 1 paczka worek 25 kg w 6 dni!!!!!

Awatar użytkownika
szybki999
101%
101%
Posty: 150
Rejestracja: 2011-04-14, 23:31
Lokalizacja: Chełm

Post autor: szybki999 » 2013-01-07, 21:48

Kupiłem u siebie w sklepie 66zl za 25kg. :slinka

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Awatar użytkownika
zaciapa
40%
40%
Posty: 73
Rejestracja: 2006-03-17, 10:16

Post autor: zaciapa » 2013-01-11, 19:41

Witam.
Dziś, kupiłem w Pepees'ie w Łomży worek glukozy 25kg za 86,64 :D
Sklep mam w zasadzie "pod domem" , więc wypróbuje na własnej skórze,
jakie są różnice w porównaniu do cukrówki..
Mam pytanie do kolegów praktykujących na glukozie.
Z tego co wyczytałem, glukoza ma mniejszą wydajność od cukru ,
to te 25 kg, w jakiej ilości wody mogę rozrobić (chodzi mi o jak najmniejszą ilość)
rozumiem, że w beczce 70l (taką mam) to zbyt hardcorowe wyzwanie??? 8)

pzdr zaciapa
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zaciapa, łącznie zmieniany 1 raz.

ambrozy
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2008-07-31, 13:44

Post autor: ambrozy » 2013-01-12, 10:02

Zaciapa w z pierwszego postu tego tematu wywnioskowałem że 25kg glukozy to jakby 20kg cukru wiec stosunek sobie dobierz sam od 1:3 do 1:4 (ja w Twoim przypadku zrobiłbym z 20kg glukozy w tej beczce i 60l wody)

Jak długi ma termin ważności ma ta glukoza z pepees ?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-01-12, 11:40

A co do glukozy, to jeśli masz cukromierz to syp glukozę z worka i mieszaj aż uzyskasz 24-25 blg.
Pzdr.
OLO 69

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-01-12, 12:40

zaciapa kwestia jakimi drożdżakami potraktujesz ta glukozę. Jeśli Alcotec 23% wystarczy 43 litry wody. Standardowe 23Blg to 1-3 czyli na 25 kg glukozy 75 litrów wody ale możesz tez Turbo48 i wystarczy 60 litrów wody

Awatar użytkownika
szybki999
101%
101%
Posty: 150
Rejestracja: 2011-04-14, 23:31
Lokalizacja: Chełm

Post autor: szybki999 » 2013-01-13, 06:59

Poruszaliśmy już temat stężonych nastawów.

Awatar użytkownika
zaciapa
40%
40%
Posty: 73
Rejestracja: 2006-03-17, 10:16

Post autor: zaciapa » 2013-01-16, 10:40

Witam.
Dzięki za rady, poszedł jednak cały worek, nie bawiłem się w odsypywanie,
wody dolałem maksymalnie, czyli objętościowo jest tego ponad 70 l.
Blg początkowe na pewno ponad 25, bo tam kończy się skala, a było jeszcze większe.
Drożdże to TS24, dziś mierzyłem po 3 dobie nastawu Blg 7 (temp 27*)
Zobaczymy co wyjdzie... 8)


pzdr
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zaciapa, łącznie zmieniany 1 raz.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-02-05, 22:50

zaciapa ile Ci wyszło tego urobki z worka?

Awatar użytkownika
szybki999
101%
101%
Posty: 150
Rejestracja: 2011-04-14, 23:31
Lokalizacja: Chełm

Post autor: szybki999 » 2013-02-07, 22:11

Ja nastawiłem w niedziele i jeszcze nie ruszyły nie podoba mi się to.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości