Syrop skrobiowy furmana podboje
Dziś wystartowałem z tym syropem( syrop skrobiowy W ). Skład:
14 kg syropu + 35 litrów wody, podgrzane do 66 stopni. Dodałem podwójną dawkę enzymu scukrzającego. Jutro drożdżaki mam fermiole i red ethanole. W smaku słodycz, z maka i palonym cukrem.
Blg po dodaniu wody - 24,5. Cały nastaw ma około 45 litrów.
Dodano 11.12.2012 r.
Dodałem 50 gram Red-ów. Po południu zobaczymy jak pracują
14 kg syropu + 35 litrów wody, podgrzane do 66 stopni. Dodałem podwójną dawkę enzymu scukrzającego. Jutro drożdżaki mam fermiole i red ethanole. W smaku słodycz, z maka i palonym cukrem.
Blg po dodaniu wody - 24,5. Cały nastaw ma około 45 litrów.
Dodano 11.12.2012 r.
Dodałem 50 gram Red-ów. Po południu zobaczymy jak pracują
Koledzy ciąg dalszy. Dziś chciałem przedestylować, ale niestety nie udało mis się. Chciałem sprawdzić Blg , niestety rozbiłem areometr. Na szczęście w domu mam drugi. Jutro wezmę i sprawdzę, ale śmiem twierdzić iż zeszło praktycznie do 0 z 24 Blg bo w smaku nie czuć słodkości. Po dwóch tygodniach od uwodnienia drożdżaków wydawało mi się iż wszystko stanęło, ale miałem inne tematy na głowie i zostawiłem. A tu dziś miła niespodzianka. Dziś beczka wylądowała przed garażem na mrozie- pięknie się wyklaruje. Jutro puszczam. Zdam relację.
Dobra jestem po zabiegu. Nastaw miał około 2° Blg, więc na pewno zostały jakieś cukry nie fermentacyjne. Wyciągnąłem prawie 4 litry z około 42 litrów nastawu. Przedgon w ilości 500 ml, pogonu nie odbierałem. Jechałem typowo 1:4 na spiryt. Dziś rozcieńczę niech się przegryzie zobaczymy co i jak.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez furman, łącznie zmieniany 1 raz.
Przy takim stężeniu powinno się odjąć 4blg na niecukry. Powinno zejść do zera na ballingometrze, ale może dochodzi jeszcze np. maltaza której drożdże bezposrednio nie trawią
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...
Tak, już degustowałem. Puszczałam go na spiryt, wiec jest wyczyszczony, ale tylko jeden przebieg. Rozcieńczyłem do 45 % i dodałem kostkę 1x1 dębu francuskiego. W smaku jest ok. Nie potrafię dokładnie opisać smaku, jak koledzy z degustator-ni, ale mi i znajomym smakuje.
Ceny 2012-10-29
Gęsty - wiadra po 14 kg - 3 zł kg netto
Rzadki - wiadra po 40 kg - 3 zł kg netto
LINK
Ceny 2012-10-29
Gęsty - wiadra po 14 kg - 3 zł kg netto
Rzadki - wiadra po 40 kg - 3 zł kg netto
LINK
SYROP SKROBIOWY
Produkowany w następujących rodzajach:
- SYROP NISKO SCUKRZONY N (DE 30-38)
o zawartości ok. 15% glukozy i ok. 12% maltozy
- SYROP NORMALNIE SCUKRZONY C (DE 38-45)
o zawartości ok. 20% glukozy i ok. 18% maltozy
- SYROP ŚREDNIO SCUKRZONY S (DE 45-55)
o zawartości ok. 30% glukozy i ok. 20% maltozy
- SYROP WYSOKO SCUKRZONY (DE 55-65)
o zawartości ok. 60 % glukozy i ok. 25 % maltozy.
W GATUNKACH SYROPU ŚREDNIO I WYSOKO SCUKRZONEGO MOŻEMY DOSTOSOWAĆ PRZEDZIAŁ SCUKRZENIA (DE)
I GĘSTOŚCI STOSOWNIE DO WYMAGAŃ ODBIORCY.
Syropy charakteryzują się między innymi:
- zdolnością hamowania krystalizacji cukru
- łagodną słodyczą
- obniżeniem punktu zamarzania.
Dzięki tym zaletom mają szerokie zastosowanie w produkcji wielu środków spożywczych.
SYROPY ODPOWIADAJĄ NORMIE PN-82/A-74760
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości