SpiritFerm Moskva Style

Wrobello
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2012-11-26, 00:31

SpiritFerm Moskva Style

Post autor: Wrobello » 2013-02-27, 22:32

Witam,

nie znalazłem tutaj tematu o drożdżach Moskva Style, które ostatnio mnie zainteresowały ze względu na ich moc i zdolność przerobienia 8kg cukru w 25litrach nastawu. Czyli robiąc tak jak zaleca producent otrzymujemy dość wysokie stężenie cukru - w granicach 31 blg - a to bardzo dużo. (8 kg cukru + 18 litrów wody = ~26 kg = ~25Litrów, ponieważ 1kg cukru = 0,88 Litra). Więc wychodzi 31 blg.

Jakie proporcje Wy używacie z tymi drożdżami? Nie macie problemów ze startem? Dzielicie cukier i najpierw część, później część? Do ilu blg w jakim czasie Wam przerabiają drożdże nastaw?

Pozdrawiam,

Wrobello.

jurii
90%
90%
Posty: 643
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2013-02-27, 22:57

1kg cukru to 0,6l.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Moskva Style

Post autor: Citizen Kane » 2013-02-28, 00:04

Wrobello pisze:stężenie cukru - w granicach 31 blg - a to bardzo dużo
Duże Blg to dużo fuzla w przefermentowanym nastawie. Co chcesz osiągnąć takimi parametrami?

jurek1978
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2012-01-27, 13:53
Lokalizacja: Mazury

Re: Moskva Style

Post autor: jurek1978 » 2013-02-28, 06:29

Ja na tych drożdzach - 21 litrów wody + 8 kg cukru + 1 paczka Moskwa Style - po 3 dobach od nastawienia schodzę o 0 BLG. W trakcie pracy mają przyjemny zapach. Jak dla mnie bardzo ciekawa pozycja.

Arqss
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2010-11-30, 18:18

Post autor: Arqss » 2013-02-28, 10:15

Ostatnio też je testowałem. Przy 8kg cukru z klarowaniem potrzebują do 7dni. Żebym po skosztowaniu produktu finalnego poczuł jakiś Moska Style... raczej nie, 'Kazaczoka' też nie miałem ochoty tańczyć;)
Charakterystyczny dla mieszanek firmy Spiritferm jest kolor nastawu: mleczno-biały.

Pozdrawiam

Wrobello
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2012-11-26, 00:31

Re: Moskva Style

Post autor: Wrobello » 2013-02-28, 11:33

Citizen Kane pisze: Duże Blg to dużo fuzla w przefermentowanym nastawie. Co chcesz osiągnąć takimi parametrami?
Oszczędność prądu. Bo skoro mógłbym puścić na rurę raz, to po co dwa razy, ale skoro fuzli ma być dużo to faktycznie - nie warto.

@ Jurek i Arqss - dzięki za odpowiedzi, a swoją drogą dodawaliście przecier/sok pomidorowy do nastawu?

Pozdrawiam,

Wrobello
Ostatnio zmieniony 2013-02-28, 14:32 przez Wrobello, łącznie zmieniany 1 raz.

Arqss
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2010-11-30, 18:18

Post autor: Arqss » 2013-02-28, 12:27

Nie mam zwyczaju dodawać do gotowej mieszanki drożdży z pożywką przecieru. Dlatego nie będę w stanie pomóc.

jurek1978
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2012-01-27, 13:53
Lokalizacja: Mazury

Post autor: jurek1978 » 2013-02-28, 13:06

Ja tak samo nic nie dodawałem bo nie widzę potrzeby - drożdże szybciutko pracują i na tych proporcjach które ja robię nie potrzebują "wspomagania".

Wrobello
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2012-11-26, 00:31

Post autor: Wrobello » 2013-02-28, 13:23

O proszę, czyli gitarka - w takim razie warto spróbować na takich proporcjach faktycznie ;) A robił ktoś powiększone nastawy? Skoro drożdże szybko biorą się za robotę to pewnie i grzeją się trochę. Ja nastawiam w garażu zawsze, tam jest około 4-5 *C teraz. Ogrzewacie bekę?

Pozdrawiam i dziękuję,

Wrobello.

jurek1978
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2012-01-27, 13:53
Lokalizacja: Mazury

Post autor: jurek1978 » 2013-02-28, 14:29

Ja mam postawione swój mały nastaw 1 paczki w kuchni - zimą tam mam 18-20 stopni max bez ogrzewania pojemnika mam max 25 stopni w niej tak więc pod koniec fermentacji przykrywam już nawet kocem. Co do powiększonego nastawu to w takich warunkach jak chcesz robić powinien się udać - drożdże same by się grzały :)

furman

Post autor: furman » 2013-02-28, 22:15

Przy 4-5 stopniach bez jakiego kolwiek opatulenia będą przerabiac ponad tydzień. O flache destylatu idę. W takich warunkach max 0 blg . Niżej nie zejdą.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez furman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2013-03-05, 13:10

Nie ma żadnego problemu z tymi drożdżakami. Robiłem już wielokrotnie na nich. Jakiś czas temu z glukozą - 9kg glukozy rozpuszczonej do objętości 25L. Po 4,5 doby było na cukromierzu -4. Po fermentacji sam nastaw ma przyjemny smak.

furman

Post autor: furman » 2013-03-05, 13:13

W 4 - 5 stopniach?

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2013-03-05, 13:18

No nie. W domowej temperaturze 20-21*C.
Sorki nie doczytałem dokładnie. :nie_powiem

jurek1978
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2012-01-27, 13:53
Lokalizacja: Mazury

Post autor: jurek1978 » 2013-03-05, 13:20

No tak ale skąd tu 4-5 stopni temperaturę wziąć jak już na zewnątrz jest 10 stopni ?
Może w lodówce nastaw trzymać :)
Hehe
Nie no żarty żartem - ale pewnie a takiej temperaturze nie da rady do końca cukru przerobić na tych drożdżach .... Do specjalnych zadań - specjalne drożdże myślę bo 99 % osób nastawia w temperaturze pokojowej ...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości