Beczki do fermentacji zacieru.

Awatar użytkownika
Władek
101%
101%
Posty: 487
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2013-03-17, 19:48

Robiłem w szkle, ale ostatnio jak p... :nie_powiem mi dymion 54l. z zawartością , to zakupiłem takie beczułki 250l., nie śmierdzą plastikiem, rzeczywiście są do żywności i cena bardzo okazyjna, 35zł + przesyłka. Kupiłem kilka, bardzo szybko przesłali.
http://allegro.pl/beczka-beczki-pojemni ... 62232.html

[ Komentarz dodany przez: Legion: 2013-03-17, 21:37 ]
_allegro
Załączniki
plasikowa beczka.jpg
plasikowa beczka.jpg (15.86 KiB) Przejrzano 8657 razy
Ostatnio zmieniony 2013-03-19, 06:48 przez Władek, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Władek

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2013-03-17, 20:13

Wygląda jakby miała środek teflonem wyłożony, żeby nie takie ogromne to bym sam sobie wziął.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez panta_rei, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika
Władek
101%
101%
Posty: 487
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2013-03-17, 20:26

Dokładnie są wyłożone teflonem, mnie też przeraziła wielkość, ale nie zalewam do pełna. Mam obszerną "pracownię" to mi na miejscu nie zależy.
Pozdrawiam Władek

BartekBartek1
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2013-02-01, 23:36

Post autor: BartekBartek1 » 2013-05-04, 17:08

Witam. Kupiłem beczkę, a właściwie to sąsiad mi ją kupił w Niemczech. Beczka jest o pojemności 200l i wykonana jest z HDPE. Kosztowała tylko 60zł. Beczka posiada pokrywę, ale nie jest szczelna. Czym ją uszczelnić i jak? Pozdrawiam Bartek :D
Załączniki
DSC_0250.jpg

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-05-04, 17:11

A po co chcesz uszczelniać pokrywę?
OLO 69

BartekBartek1
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2013-02-01, 23:36

Post autor: BartekBartek1 » 2013-05-04, 20:22

Czyli nastaw lub zacier może stać tylko z nałożoną pokrywą? Nie wpływa to negatywnie na fermentacje? Pozdrawiam Bartek :D

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2013-05-04, 20:54

Nie wpłynie. Nie musi być szczelna.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2013-05-04, 21:17

Jak ją uszczelnisz to zrobisz niezłe buuuuuuuuuuuuuum :lol:

BartekBartek1
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2013-02-01, 23:36

Post autor: BartekBartek1 » 2013-05-04, 22:17

Chodziło mi o uszczelnienie i zamontowanie rurki fermentacyjnej. Ale jeśli nie trzeba to dobrze :) To nie jest kosz na śmieci tylko zbiornik PE-HD na deszczówkę i mam pewność że jest czysty i nie było w nim żadnej chemii. Pozdrawiam Bartek ;)

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2013-05-05, 12:40

Do drożdży turbo nie stosuje się rurek fermentacyjnych.

BartekBartek1
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2013-02-01, 23:36

Post autor: BartekBartek1 » 2013-05-05, 21:36

Ja nigdy nie stosowałem i nie będę stosował drożdży turbo. Ale jeśli nie trzeba stosować rurek fermentacyjnych to dobrze. Pozdrawiam Bartek :D

krykiet66
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2011-07-21, 19:13

Post autor: krykiet66 » 2014-01-16, 07:37

Witam
Siedzę już dwie godziny i nie mogę znaleźć info o tym, czy mogę zrobić zacier w pojemniku z kamionki. Mam taki 40l z kołnierzem wodnym, używam go do kiszenia kapuchy.
Ostatnio zmieniony 2014-01-16, 15:57 przez krykiet66, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2014-01-16, 08:46

O ile pamiętam to chyba takiego tematu brak.

Jeśli dobrze wyparzysz kamionkę i nie będzie Ci przeszkadzał zapach kapuchy to jako naczynie może być.

Jeśli się zdecydujesz to napisz czy fermentacja przebiegła prawidłowo i nie było czuć kapuchy w destylacie.

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2014-01-16, 14:48

Kup worek i w nim zrób w tej kamionce. Może dla bezpieczeństwa podwójny włóż.
Człowiek w stadzie staje się baranem. Dlatego jestem indywidualistą.

andreas
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2013-11-10, 10:35

Post autor: andreas » 2014-01-20, 14:36

Po pierwszym nastawie w beczce po kapuście - żadnych zapachów :D

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości