I ryzyko zanieczyszczenia wypełnienia.jurii pisze: Stripping ma sens, jak chcemy szybko zredukować ilość cieczy do grzania/transportu.
pozdrawiam
pluton
O ile się orientuję destylacja z refluksem jest to rektyfikacja.lesgo58 pisze: Nie rozumiem...
Chcesz porównać pozostałości w kegu te tylko po destylacji normalnej - z pozostałościami w kegu po strippie + rektyfikacji.?
Toż to nonsens .
Odpowiem Ci od razu - te po stripie + rektyfikacji będą mniej śmierdziały i produkt będzie lepszy jakościowo.
Co to za porównanie.?
Jak porównasz produkt po destylacji + rektyfikacji - z produktem po strippie + rektyfikacji to się zdziwisz jak otrzymasz produkt lepszy w pierwszym przypadku.
Różnica miedzy strippem , a destylacją ( w obydwu przypadkach otrzymujemy surówkę) polega na tym ,że stripp robimy bez refluksu , a destylację z refluksem.
W ten sposób surówka po gotowaniu z refluksem będzie czystsza od tej gotowanej ze strippu.
Stripp pozwala nam tylko zaoszczędzić czas pierwszego gotowania.
A czy oszczędza czas aby dojść do produktu nazywanego umownie Czystą wódką to już inna historia.
I śmiem twierdzić ,że w tym przypadku metoda pierwszego gotowania metodą strippu przegrywa.( jeśli mamy na myśli oszczędności energetyczne i czasowe)
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 92 gości