Problem z nastawem z cukru
Problem z nastawem z cukru
Dzień dobry
Moim problemem to 25 litrów dziwnie nie przerobionego nastawu z cukru, ale do rzeczy
Trzy tygodnie temu zrobiłem nastaw na drożdżach z Biowinu Turbo Yeast, wszystko według instrukcji 8 kilo cukru, woda itp., itp., początkowe blg około 28 na podziałce. Zakorkowałem rurką fermentacyjną a samemu w auto i na urlop
Wróciłem po 3 tygodniach czyli w ubiegłą niedzielę, do tego czasu powinno się przerobić, odrobinę sklarować.
Ku mojemu zdziwieniu córka która była w domu powiedziała mi, że cholerstwo przez ten czas nawet nie puściło 1 bańki przez rurkę, choć do tej pory nigdy się to nie zdarzyło nie raz już robiłem nastawy i nigdy nie było problemu. Pojemnik był szczelnie zamknięty więc bokiem nie poszło.
Po zmierzeniu blg podziałka stanęła na 6, nastaw ma miły zapach taki jaki mieć powinien ale jest wyraźnie słodki, czy jest tam jakiś % to nie mam pojęcia choć w smaku tak jak by było coś nie coś.
Pytanie, co z tym zrobić?
Pozdrawiam
Moim problemem to 25 litrów dziwnie nie przerobionego nastawu z cukru, ale do rzeczy
Trzy tygodnie temu zrobiłem nastaw na drożdżach z Biowinu Turbo Yeast, wszystko według instrukcji 8 kilo cukru, woda itp., itp., początkowe blg około 28 na podziałce. Zakorkowałem rurką fermentacyjną a samemu w auto i na urlop
Wróciłem po 3 tygodniach czyli w ubiegłą niedzielę, do tego czasu powinno się przerobić, odrobinę sklarować.
Ku mojemu zdziwieniu córka która była w domu powiedziała mi, że cholerstwo przez ten czas nawet nie puściło 1 bańki przez rurkę, choć do tej pory nigdy się to nie zdarzyło nie raz już robiłem nastawy i nigdy nie było problemu. Pojemnik był szczelnie zamknięty więc bokiem nie poszło.
Po zmierzeniu blg podziałka stanęła na 6, nastaw ma miły zapach taki jaki mieć powinien ale jest wyraźnie słodki, czy jest tam jakiś % to nie mam pojęcia choć w smaku tak jak by było coś nie coś.
Pytanie, co z tym zrobić?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2013-08-15, 20:54 przez LYMIX, łącznie zmieniany 1 raz.
Qui rogat, non errat
Witam
Jeżeli zapach jest dobry to na rury, restartować nie ma co. Z tego co piszesz
nastaw powinien mieć około 13%. Pozostałość po destylacji możesz dosłodzić i
dodać drożdży, w ten sposób wykorzystasz nie przefermentowany cukier.
Oczywiście jakieś natlenienie nastawu, pożywka i zrób niższe Blg. Powinno
się udać.
robol
Jeżeli zapach jest dobry to na rury, restartować nie ma co. Z tego co piszesz
nastaw powinien mieć około 13%. Pozostałość po destylacji możesz dosłodzić i
dodać drożdży, w ten sposób wykorzystasz nie przefermentowany cukier.
Oczywiście jakieś natlenienie nastawu, pożywka i zrób niższe Blg. Powinno
się udać.
robol
Polak potrafi !!!
Tak jak kol. Wajzer mówi - prawdopodobnie podniosły drożdże temp za mocno, teraz najlepiej jest fermentować w piwnicy, albo chłodnym garażu gdzie temperatura oscyluje wokół 20*C, wtedy mniejsze ryzyko, że się przegrzeje nastaw. Być może do zbyt ciepłego roztworu cukrowego dodałeś drożdże - i szybko wtedy już poszło przegrzanie.
Jak dałeś aż 4 paczki to powinno przerobić szybko. Zależy to od temp. otoczenia. Warto dodać koncentrat pomidorowy, tak z 150 - 250 ml.
W temp. 25°C 1,5 paczki babuniowych, bo chyba takie masz na myśli, przerabiają tyle cukru w 10-14 dni z dodatkiem koncentratu.
W Twoim przypadku jeśli dodasz koncentrat, to myślę, że w 7-10 dni się wyrobią i zjedzą cukier.
Pzdr.
W temp. 25°C 1,5 paczki babuniowych, bo chyba takie masz na myśli, przerabiają tyle cukru w 10-14 dni z dodatkiem koncentratu.
W Twoim przypadku jeśli dodasz koncentrat, to myślę, że w 7-10 dni się wyrobią i zjedzą cukier.
Pzdr.
OLO 69
Re: Problem z nastawem z cukru
Witam kolegów troszkę odświeżę temat, a mianowicie chodzi mi o nastaw z cukru który przez niedopatrzenie stanął na 15 stopni BLG ponieważ nastaw stoi w piwnicy nie podłożyłem choć styropianu pod spód i temperatura spadła do 14 stopni, i teraz pytanie co dalej? Mam chłodnice miedzianą do brzeczki i tak myślałem puścić przez nią ciepłą wodę, podnieść temp. i dorzucić drożdży, czy to dobry pomysł? Jeszcze nigdy mi się tak nie sknociło.
Re: Problem z nastawem z cukru
Może na początek pytanie. Jakie drożdże, jakie było początkowe Blg, jakie było to niedopatrzenie i jak długo ten stan 15 Blg trwa?
Re: Problem z nastawem z cukru
Drożdże turbo star3, blg początkowe 22, a niedopatrzenie to że nie podstawiłem styropian, zawsze tak robię jak nastaw ląduje w piwnicy, a ten stan może ze 3 dni , jeszcze coś tam delikatnie bzyczy , ale po tym czasie powinno być poniżej 0 blg , zawsze tak robiłem i wychodziło a teraz sądze że za niska temp. nastawu.
Re: Problem z nastawem z cukru
Grzałka w butelke z wodą, i drożdze powinny się przebudzić, i wziaść konkretnie do roboty.
"– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus." - Michaił Bułhakow
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus." - Michaił Bułhakow
Re: Problem z nastawem z cukru
Tylko jeszcze trzeba mieć taką grzałkę.
Re: Problem z nastawem z cukru
Kup taka do akwarium z termostatem grosze kosztuje a naprawdę się przydaje ja używam takiej do fermentacji wina sprawuje się wyśmienicie a temperatura zima w pomieszczeniu gdzie stoi słój z fermentującym winem oscyluje około 15 *c a winko dzięki grzałce ma 22*c naprawdę polecam na zimę nie oceniona pomoc w fermentacji.
Re: Problem z nastawem z cukru
Potwierdzam, grzałka z termostatem. Albo ogrzewanie podłogowe
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.
Re: Problem z nastawem z cukru
Ja używam maty grzewcze (dla węży) 20 i 35 W. Doskonale zdają egzamin
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 48 gości