Zaprawka Jack Daniels

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Jan1969
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2013-12-29, 12:53

Zaprawka Jack Daniels

Post autor: Jan1969 » 2014-01-03, 14:55

Witam wszystkich forumowiczów. Czy ktoś zaprawiał wódkę zaprawką Jack Daniels firmy STRANDS Tennessee Whiskey. Proszę o sprawdzony przepis jak zamajić wódkę i czy wychodzi podobne jak Jack Daniels.

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2014-01-03, 15:54

Tak próbowałem kilka razy. Zaprawka jest dobra - ale nie jest to JD's, to znaczy jak dasz komuś do degustacji w ciemno to prawdopodobnie wyczuje różnicę.

Wszystko jednak też zależy od alkoholu jakim ją rozcieńczysz, im dasz gorszy alkohol tym będzie słabszy smak jak dasz dobry destylat będzie dużo lepiej.

adasmin
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-04-05, 14:40

Post autor: adasmin » 2014-01-05, 10:47

Poczytaj o płatkach dębowych mocno palonych.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez adasmin, łącznie zmieniany 1 raz.

Arqss
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2010-11-30, 18:18

Post autor: Arqss » 2014-01-06, 22:24

Ja również polecam tę zaprawkę. Kiedyś kupiłem innej firmy (duża butelka, chyba 100ml) ale jakościowo była gorsza.

Do butelki 0,7 daję oprócz zaprawki 1 łyżeczkę cukru, tak dla smaku:)

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2014-02-01, 17:36

Proponuje dolać 15-20ml syropu klonowego zamiast cukru.
Ostatnio zmieniony 2014-02-02, 17:21 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.

szywal79
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2014-02-02, 13:07

Post autor: szywal79 » 2014-02-17, 13:31

@up
15-20 ml na ile alkoholu?
Mam zamiar po raz pierwszy zrobić łychę z zaprawki (Tennessee Whiskey) i mam prośbę żeby ktoś obeznany napisał tutaj konkretne proporcje na przykład na litr alkoholu. Chcę zamiast cukru użyć syropu klonowego i odrobinę miodu. Płatki dębowe użyję średnio opiekane ale też nie wiem dokładnie ile gram dodać na litr.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2014-03-17, 18:54

Na litr wystarczy 10-15 ml potem czuć nadmierna słodycz. Nie używaj miodu, alkohol zmętnieje!!!Płatki tylko średnio opiekane 5 g na litr. Mocno opiekane daja poświatę mętną!!!A tak serio zrób wódeczke z przepisu Kwaśny zacier, czyli z dodatkiem kukurydzy , do tego płątki na 2 tyg. potem zaprawka, syrop klonowy i lux malina.Nie rób mocniejszej niż 40% bo bedziesz czuc za mocno alkohol zamiast aromatów. Jak lubisz whisky dymiona -torfową to proponuje
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=415
Dziś zrobiłem test, miałem do porównania Gentleman Jack. na litr 5 w maxie 7 ml soku klonowego, potem będzie słodsza od oryginału.Nadmieniam iż wyjściowy alkohol zrobiony w 60% kukurydzy i 40% słodu jeczmiennego dwukrotnie destylowanego na krótkie kolumnie bez refluxu. Dla laika hmm jak wlejesz w butelke po JD powiedza świetny trunek.

szywal79
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2014-02-02, 13:07

Post autor: szywal79 » 2014-05-13, 12:00

Zrobiłem tak:
- 5 litrów Bimberku 96% (jednokrotnie destylowany) rozrobiłem 50 na 50 z wodą co dało 10 litrów wódeczki 48%.
- Gotowe 10 litrów wódki przefiltrowałem przez węgiel aktywny (czas filtrowania - 18 godzin)
- Dodałem 333 ml esencji Strands Tennessee Whisky,
- Dodałem 100 ml syropu klonowego (kupiony w Aldi)
- Dodałem 120 ml miodu wielokwiatowego wcześniej troszkę podgrzanego w mikrofalówce (kupiony w Aldi)
- Dodałem płatki dębowe Francuskie średnio opiekane w ilości 25 gr.

Miód nie spowodował zmętnienia produktu finalnego a smak jest rewelacyjny. Może jest ciut słodszy ale przy tej mocy (48%) jest w sam raz, przynajmniej dla mnie. Dałem pokosztować kolegom i poprosiłem o opinie. Wszyscy sobie chwalili smak i moc tego whisky i nie mogę się teraz od nich opędzić :)
Poniżej zamieszczam zdjęcie aby pokazać jak klarowny jest produkt po dodaniu miodu.

Pozdrawiam :)
Załączniki
Whisky.jpg

Freitag
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2011-11-30, 15:55

Post autor: Freitag » 2014-05-19, 08:21

Witajcie
Kol. szywal79 popełniłeś poważny błąd w obliczeniach. Jeżeli wymieszałeś spirytus w proporcjach 1:1 to wyszedł ci alkohol o około 57%. Skąd to wiem..... bo ja również na początku go popełniałem:D, miałem za małą wiedze. I będę musiał wszystkich teraz przeprosić że częstowałem ich taką... siekierą, a wmawiałem że to 48%.
pozdrawiam Irek

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2014-05-19, 09:33

Freitag poczytaj temat "tabele, wykresy,instrukcje itp." I stwierdzisz kto ma rację w obliczeniach. Albo miałeś 100% alko :wink: . albo też alkoholomierz z biowinu.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2014-05-19, 10:03

Freitag pisze:Witajcie
Kol. szywal79 popełniłeś poważny błąd w obliczeniach. Jeżeli wymieszałeś spirytus w proporcjach 1:1 to wyszedł ci alkohol o około 57%...

A powiedz nam jak doszedłeś do tego bo chyba wszyscy popełniamy taki błąd :wallangry

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-05-19, 11:41

Spirytus 96,6% rozcieńczony wodą 1:1 daje wódkę o mocy 50%. Sprawdzone nie raz :wink:
Pzdr.
OLO 69

Freitag
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2011-11-30, 15:55

Post autor: Freitag » 2014-05-19, 14:12

Fakt alkoholomierz mam "bezmarkowy", ale kiedyś kolega mi wytłumaczył że aby otrzymać 1 litr 45% wódeczki to trzeba 470 ml spirytu (96%) + 550 ml wody. Nie miałem powodu podważać jego słowa że mieszanie bardzo czystego spirytusu pół na pół da... grubo ponad 50%
pozdrawiam Irek

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2014-05-19, 15:25

Koledzy, zerknijcie na te tabelki :)
http://orokepal.pl/tabele/Chemia/etanol.html
Spiritus flat ubi vult

szywal79
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2014-02-02, 13:07

Post autor: szywal79 » 2014-05-29, 13:31

Herr Freitag coś Twoje obliczenia nie mają się jak do niczego. Poniżej zamieszczam zdjęcie pomiaru alkoholomierzem po zmieszaniu 1:1 (alko 96%). Temperatura cieczy była 19 st. celsjusza co mogło troszkę zmienić wynik. Pokazuje 49% i do Twoich 57% ma się to nijak.

Pozdrawiam wszystkich uczonych :)
Załączniki
20140408_225618.jpg

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 15 gości