Prosto, szybko z kukurydzy?

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Prosto, szybko z kukurydzy?

Post autor: kacper » 2014-05-16, 13:40

Witam Panów
Słyszałem o prostym sposobie robienia bimbru z np kukurydzianej mąki. Nie zaciera się tego enzymami, tylko dodaje wody, mąki (kaszy) kukurydzianej cukru, drożdży , fermentuje ok tygodnia i następnie normalnie przepędza się 1-2 razy na zwykłej maszynie.
Wiadomo, ze moc spirtu daje dodany cukier, a kukurydza jest tylko dodatkiem smakowym.
Czy ktoś z kolegów może coś więcej na temat tego sposobu napisać?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kacper, łącznie zmieniany 3 razy.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2014-05-16, 13:44

Kwaśny zacier Wujka Jesiego kłania się

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2014-05-16, 21:32

zor-ro1970 pisze:Kwaśny zacier Wujka Jesiego kłania się
T`aaa ale tam się 3 razy zaciera, sporo pracy, a może coś prostszego.
W programie "Bimbrownicy" goście raz nastawiają i 1 raz destylują, właśnie kruszoną kukurydzę + cukier i drożdże i później z lubością trąbią ze słoików mrużąc ze szczęścia oczęta....
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kacper, łącznie zmieniany 1 raz.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2014-05-17, 07:55

Nie ma nic bez pracy, na łatwiznę jak lecisz to ku wódke ze sklepu, bez kłopotu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-05-17, 08:17

Kiedyś robiłem. Śruta kukurydziana plus woda plus cukier. Destylowane dwa razy na krótkiej rurze z wypełnieniem za pierwszym razem miedzianym, za drugim stalowym. Nie powaliło mnie na kolana. Coś a la bimber o posmaku kukurydzy. Dopiero po dodaniu sporej ilości śliwek suszonych i odstaniu 3 miesiące było fajne w piciu.
Pzdr.
OLO 69

facet08
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2013-12-04, 19:59

Post autor: facet08 » 2014-05-17, 11:01

W kwaśnym zacierze Wujka Jesiego nic nie zacierasz, ale wykorzystujesz wodę z dundru, żeby było coraz lepsze.

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2014-05-17, 15:54

zor-ro1970 pisze:Nie ma nic bez pracy, na łatwiznę jak lecisz to ku wódke ze sklepu, bez kłopotu.
Kolego ja prosiłem o sensowne rady na nurtujący mnie temat, takim wpisem nie pogłębiłeś mojej wiedzy, ani nie pomogłeś rozwiązać problemu. Wódki sklepowej nie pijam od dawna, bo jest ohydna.
Pytam, bo jest taki sposób w USA ludki to robią, chleją i mordeczki im się cieszą

[ Dodano: 2014-05-17, 15:56 ]
OLO 69 pisze:Kiedyś robiłem. Śruta kukurydziana plus woda plus cukier. y. Dopiero po dodaniu sporej ilości śliwek suszonych i odstaniu 3 miesiące było fajne w piciu.
Pzdr.
oOO właśnie o coś takiego pytałem.
Olo 69jakieś konkretne proporcje? Jakie drożdżaki?
Czy po odstaniu mogło to służyć jako zaprawka smakowa do czystych rektyfikatów?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kacper, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Post autor: Kamal » 2014-05-17, 18:51

Drożdże najlepiej dedykowane do whisky. ;)
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-05-17, 20:04

36 litrów wody, 10 kg cukru i 3-4 kg śruty kukurydzianej. Drożdży nie pamiętam, ale mogły to być trzy kostki drożdży babuni. Po fermentacji cedzenie przez worek do zacierów i destylacja.
Została mi jedna flaszka doprawiona jedynie dębem plus minimalną ilością swojego karmelu.
Nawet niezłe to jest :wink:
Pzdr.
OLO 69

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2014-05-17, 20:35

Olo 69 to jest pijalne z drożdży babuni? Ratyfikator czy post stil? Kacper mając tyle postów myślałem, że masz wiedzę w tym temacie. Zrób jak pisał OLo, ale drożdżaki do whisky lub zwykłe gorzelnicze, babunia do ciasta drożdżowego. A tak na marginesie jak chcesz cosik fajnego to zużyty słód jęczmienny dodaj do cukrówki, poezja smaku.
Ostatnio zmieniony 2014-05-17, 21:24 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-05-17, 20:54

zor-ro1970 pisze:babunia do ciasta drożdżowego.
Spróbuj kiedyś na babuniowych. Rzadko je stosuję. Ale uważam, że można na nich zrobić dobry bimberek jak i super wódkę czystą. :lol:
Bimberek nic nie czuć drożdżami. Tylko trzeba umieć robić :wink:
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2014-05-17, 21:11

Dziękuję Panowie będę próbował
ppozdrawim

[ Dodano: 2014-05-17, 21:13 ]
zor-ro1970 pisze:jak chcesz cosik fajnego to żuzyty słód jheczmienny dodaj do cukrówki , poezja smaku.
OOO to moze być ciekawe, później kolumna, czy post stil?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kacper, łącznie zmieniany 1 raz.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2014-05-17, 21:21

Kolumna ma sie rozumieć@Wysładzam słód, odcedzam otręby i do cukrówki

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2014-05-17, 23:39

zor-ro1970 pisze:Kolumna ma sie rozumieć@Wysładzam słód, odcedzam otręby i do cukrówki
Jasne, ale czy wypełnienie kolumny nie wyczyści smaczków i czy nie uzyskasz czystego spirtu?
Ostatnio zmieniony 2014-05-17, 23:54 przez kacper, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2014-05-18, 06:40

OLO 69 pisze:
zor-ro1970 pisze:babunia do ciasta drożdżowego.
Spróbuj kiedyś na babuniowych. można na nich zrobić dobry bimberek jak i super wódkę czystą. :lol:
Bimberek nic nie czuć drożdżami. Tylko trzeba umieć robić :wink:
Pzdr.
:kawa itd. OLO Ty wiesz, że ja wiem, że na Babuni można zrobić super hiper mega forte odpałowy alkohol, ale co ja maluczki się będę odzywał młodzież ma teraz wypasione kolumny, czyli bufory i obniżone odbiory, tylko ja niedoświadczony biedak nie wiem jak zrobić dobry alkohol. Kiedyś ja byłem dziwakiem, jak ten czas zap.... :furious
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości