10 kg. miodu, jakieś pomysły?
10 kg. miodu, jakieś pomysły?
Witam
Mam około 10 kg. miody, myślałem nad miodem pitnym ale nie mam tyle cierpliwości.
Wyjdzie z tego smakówka?
Wie ktoś może ile cukru zawiera miód?
Miód pół płynny, częściowo skrystalizowany.
Wszelkie podpowiedzi mile widziane.
Mam około 10 kg. miody, myślałem nad miodem pitnym ale nie mam tyle cierpliwości.
Wyjdzie z tego smakówka?
Wie ktoś może ile cukru zawiera miód?
Miód pół płynny, częściowo skrystalizowany.
Wszelkie podpowiedzi mile widziane.
Kolego geoorge, szkoda tego na spirytus, lepiej zamień się z kimś, zakładając, że z litra miodu nie wyjdzie ci 0,5l spirytusu 96%, a jeśli ten miód jest dobrym miodem, to znajdzie się ktoś kto się z tobą wymieni i da ci 4-5l spirytusu, ja nie, bo nie mam kiedy robić, a miód mi nie potrzebny, ale możesz dać ogłoszenie, dla tych co mają więcej cierpliwości niż ty i robią miody pitne, czy wina owocowo-miodowe, w ten sposób będziesz miał swój spirytus bez marnowania czasu.
Z połowy zrób trójniak, może nawet dwa- czysty i owocowy. Resztę wykorzystaj na krupmok, na prawdę warto.
ERRATA!
Oczywiście chodzi o KRUPNIK
ERRATA!
Oczywiście chodzi o KRUPNIK
Ostatnio zmieniony 2014-06-17, 18:58 przez panta_rei, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Sławomir
magas37 pisze:Nigdy nie robiłem, kilka osób pisało, że wychodzi wstrętna smakówka, ale ja jak sam nie spróbuje to nie wierzę.
Widocznie moja własnoręczna etykieta była bardzo wymowna, skoro nie spróbowałeś .
@ geoorge
Smakówka z miodu wychodzi nader ohydna, ale jeżeli już go posiadasz i nie masz cierpliwości, to proponuję czwórniaka owocowego.
Przepisy znajdziesz w sieci, a pijalny będzie zaraz po sklarowaniu tj. po "Nowym Roku" .
Robię takowy co roku, baby się zapijają .
czytam nie pytam
Trochę międzyczasie poczytałem o miodach i zrobię jednak trójniak sycony i czymś jeszcze chcę doprawić (tak z umiarem żeby nie przedobrzyć), ale nie wiem czym. Jakiś sok owocowy, ale w tym momencie nie ma jeszcze dojrzałych owoców. Ewentualnie jakiś sok z kartonika chociaż wolał bym naturalny, a może jakieś zioła. Może pochwali się ktoś jakimś sprawdzonym przepisem? A i jeszcze jedna spraw nie wiem ile dodaje się kwasku cytrynowego.
Cześć! Jako, że jeszcze kwitnie czarny bez, radziłbym zrobić "bziaka" kwiatowego. Nie syć miodu, zrób niesycony, ja nie sycę a moje miodki smakują i Babom i Chłopom.
Ostatnio zmieniony 2014-06-17, 20:40 przez gucio 19, łącznie zmieniany 1 raz.
@geoorge
Ty się musisz lepiej zastanowić nad tym co masz zamiar popełnić.
Jak już będziesz pewien chociaż na te 96% to daj znać, podrzucimy Ci konkretny przepis .
Dostałeś już "garść" cennych wskazówek i bierz wszystkie pod uwagę, a szczególnie tę ostatnią.
Ja z musu sycę swoje miody, a kol. gucio tego robić nie musi i powiem Ci szczerze: jego miody zawsze będą górą ze względu na aromat.
Wszystko o miodach i o kwasku również.
Ty się musisz lepiej zastanowić nad tym co masz zamiar popełnić.
Jak już będziesz pewien chociaż na te 96% to daj znać, podrzucimy Ci konkretny przepis .
Dostałeś już "garść" cennych wskazówek i bierz wszystkie pod uwagę, a szczególnie tę ostatnią.
Ja z musu sycę swoje miody, a kol. gucio tego robić nie musi i powiem Ci szczerze: jego miody zawsze będą górą ze względu na aromat.
Wszystko o miodach i o kwasku również.
czytam nie pytam
Może Cię zainteresuje - http://alkohole-domowe.com/forum/nastaw ... =miodowica
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości