Destylacja na Aabratku
Destylacja na Aabratku
Panowie problem, dziś z całego kega 50l wyszło mi ledwo 3l towaru. Nastaw robię z ok 36l wody 12kg cukru drożdże Alcotec 48 pure i całość stoi dwa tygodnie po czym zlewam do kega i jazda... W kolumnie miedź i sprezynki pryzmatyczne. Zawsze wychodziło ok 5l dobroci a dziś zdziwienie Czy jakość cukru może mieć na to wpływ? Może proporcje nastawu są złe? Proszę o rady...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gruby82, łącznie zmieniany 3 razy.
Tak naprawdę to nigdy nie sprawdzałem blg, zawsze wychodziło mi 4,5-5l 96%. Teraz to już nie wiem co jest nie tak. Drożdże rozpuszczam w wodzie ok 33 stopni i całość stoi w piwnicy w której jest ok 10 stopni. Może dłużej powinien stać nastaw niż dwa tygodnie?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gruby82, łącznie zmieniany 3 razy.
Cukromierz gdzies mam.. Nastaw jak zlewam to nie jest gorzki tylko słodki. Myślałem ze dwa tygodnie w zupełności wystarczą. Tak naprawde to przez pierwszy tydzien cos w nastawie sie dzieje (piana,szum) a pozniej to stoi i zaczyna sie robic klarowny. Moze opisze to od poczatku:
wlewam do gąsiora wode (36litrów) ok 28 stopni w której rozpuszczam cukier 12kg
nastepnie rozpuszczam drozdze Alcotec 48 w ok 32 stopniach i wlewam do w/w gąsiora
za ok 2-3 godziny zaczyna sie "szum morza"
gąsior stoi w piwnicy ok 10 stopni owiniety kocem.
Po dwóch tygodniach zlewam do kega
zaczynam grzanie na 3,5 kW, po ponad godzinie gdy temperatura na górnym termometrze poszybuje do góry wyłączam 1,5kW i czekam ok godziny az wszystko sie ustabilizuje,
nastepnie zaczynam odbiór przedgonów (ok 30 min) ok 350ml, opróżniam jeziorko
wymieniam naczynie pod rurka silikonowa i odbieram dobroc
jak temperatura na dolnym termometrze zaczyna isc do gory to zmniejszam odbior i tak do temperatury 98-99 na kegu. Średnio wychodzi ok 5 litrów.
Prosze o rady bo moze w samej destylacji robie jakis duzy blad.
pozdrawiam
wlewam do gąsiora wode (36litrów) ok 28 stopni w której rozpuszczam cukier 12kg
nastepnie rozpuszczam drozdze Alcotec 48 w ok 32 stopniach i wlewam do w/w gąsiora
za ok 2-3 godziny zaczyna sie "szum morza"
gąsior stoi w piwnicy ok 10 stopni owiniety kocem.
Po dwóch tygodniach zlewam do kega
zaczynam grzanie na 3,5 kW, po ponad godzinie gdy temperatura na górnym termometrze poszybuje do góry wyłączam 1,5kW i czekam ok godziny az wszystko sie ustabilizuje,
nastepnie zaczynam odbiór przedgonów (ok 30 min) ok 350ml, opróżniam jeziorko
wymieniam naczynie pod rurka silikonowa i odbieram dobroc
jak temperatura na dolnym termometrze zaczyna isc do gory to zmniejszam odbior i tak do temperatury 98-99 na kegu. Średnio wychodzi ok 5 litrów.
Prosze o rady bo moze w samej destylacji robie jakis duzy blad.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gruby82, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
W pierwszym swoim zdaniu masz przyczynę niepowodzenia - nieprzerobiony do końca nastaw.
Przyczyn może być kilka - najważniejsze: zbyt duże Blg - użyj w końcu cukromierza!
- przy startowej temperaturze 28*C i gwałtownej fermentacji w ocieplonym gąsiorze temperatura nastawu może wzrosnąć do niszczącej drożdże - kontroluj temperaturę.
Przyczyn może być kilka - najważniejsze: zbyt duże Blg - użyj w końcu cukromierza!
- przy startowej temperaturze 28*C i gwałtownej fermentacji w ocieplonym gąsiorze temperatura nastawu może wzrosnąć do niszczącej drożdże - kontroluj temperaturę.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Czyli najprościej jak się da:
1. Zrób nastaw w beczce (denko nie potrzebne).
2. Drożdże zadaj w temperaturze taka jaka jest na opakowaniu zalecana (nie uwadniaj i nie kombinuj z nimi po prostu wsyp do rozpuszczonego cukru i porządnie wymieszaj.
3. Dobrze żeby tem. otoczenia miała z 16-18C to dość szybko przerobią (niektóre Coobry mają problem w niskich temperaturach dość do -BLG)
4. BLG max 26 (przy pełnym kegu (46l) powinno polecieć około 7l serca).
Tego się trzymaj i będzie git.
1. Zrób nastaw w beczce (denko nie potrzebne).
2. Drożdże zadaj w temperaturze taka jaka jest na opakowaniu zalecana (nie uwadniaj i nie kombinuj z nimi po prostu wsyp do rozpuszczonego cukru i porządnie wymieszaj.
3. Dobrze żeby tem. otoczenia miała z 16-18C to dość szybko przerobią (niektóre Coobry mają problem w niskich temperaturach dość do -BLG)
4. BLG max 26 (przy pełnym kegu (46l) powinno polecieć około 7l serca).
Tego się trzymaj i będzie git.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez herbata666, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: NickZjadłKot i 6 gości