PTASIE MLECZKO Ćwierczakiewiczowej z 1885r.
PTASIE MLECZKO Ćwierczakiewiczowej z 1885r.
Jeszcze tego nie robiłem, ale powoli się przymierzam .
PTASIE MLECZKO Ćwierczakiewiczowej z 1885r. :
4 kwarty ( 1 litr ) białego rumu;
4 kwarty ( 1 litr ) białego francuskiego wina;
6 funtów ( 2,5 kg ) cukru;
32 cytryny;
20 żółtek;
4 kwarty ( 1 litr ) mleka.
Wlać do gąsiorka cztery kwarty rumu białego, cztery kwarty francuskiego białego wina,
włożyć cukru obtartego pierwej na dwunastu cytrynach świeżych i porąbanego w kawałki funtów sześć.
Dodać pokrajanych w talerzyki świeżych ze skórką cytryn dwadzieścia (lecz nie tych, na których się cukier obcierał).
Oddzielnie rozbić w misie dwadzieścia surowych żółtków i zmieszawszy takowe z czterema kwartami świeżego mleka,
wszystko to razem wlać do gąsiorka i mocno zakorkowawszy wstrząsnąć i postawić na słońcu na dwanaście dni, potrząsając cztery razy dziennie.
Najlepiej robić to w maju. Po upływie dwunastu dni przecedzić przez worek zrobiony z białej flaneli do innego gąsiorka.
W tydzień, ledwo stoi się, zlać do mniejszych gąsiorków lub butelek, które powinny być białe, bo inaczej nie można,
by widzieć, czy się zupełnie oczyściło. Jeżeliby i zatem osad był widziany na dnie, znowu zlać do innych butelek,
a już resztę gąszczu przez bibułę przepuścić. Zakorkować, lakiem zasmolić i postawić w piasku. Ten napój jest wyśmienity,
dla zdrowia pomocny i lepiej go używać na czczo po małym kieliszeczku. Można położyć cukru i dwa funty tylko – to zależeć będzie od gustu.
Co Waszym zdaniem oznacza : "cukier obtarty na cytrynach"? Jak to rozumieć?
PTASIE MLECZKO Ćwierczakiewiczowej z 1885r. :
4 kwarty ( 1 litr ) białego rumu;
4 kwarty ( 1 litr ) białego francuskiego wina;
6 funtów ( 2,5 kg ) cukru;
32 cytryny;
20 żółtek;
4 kwarty ( 1 litr ) mleka.
Wlać do gąsiorka cztery kwarty rumu białego, cztery kwarty francuskiego białego wina,
włożyć cukru obtartego pierwej na dwunastu cytrynach świeżych i porąbanego w kawałki funtów sześć.
Dodać pokrajanych w talerzyki świeżych ze skórką cytryn dwadzieścia (lecz nie tych, na których się cukier obcierał).
Oddzielnie rozbić w misie dwadzieścia surowych żółtków i zmieszawszy takowe z czterema kwartami świeżego mleka,
wszystko to razem wlać do gąsiorka i mocno zakorkowawszy wstrząsnąć i postawić na słońcu na dwanaście dni, potrząsając cztery razy dziennie.
Najlepiej robić to w maju. Po upływie dwunastu dni przecedzić przez worek zrobiony z białej flaneli do innego gąsiorka.
W tydzień, ledwo stoi się, zlać do mniejszych gąsiorków lub butelek, które powinny być białe, bo inaczej nie można,
by widzieć, czy się zupełnie oczyściło. Jeżeliby i zatem osad był widziany na dnie, znowu zlać do innych butelek,
a już resztę gąszczu przez bibułę przepuścić. Zakorkować, lakiem zasmolić i postawić w piasku. Ten napój jest wyśmienity,
dla zdrowia pomocny i lepiej go używać na czczo po małym kieliszeczku. Można położyć cukru i dwa funty tylko – to zależeć będzie od gustu.
Co Waszym zdaniem oznacza : "cukier obtarty na cytrynach"? Jak to rozumieć?
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
-
- 30%
- Posty: 42
- Rejestracja: 2015-02-12, 15:36
Ja zamiast ten cukier ocierać to pewnie zdrapałbym jakąś tartką skórkę nie z 12 a z 6 cytryn. Na bank zmniejszyłbym ilość cukru lub zastąpił go miodem, 2,5kg cukru to na bank dla mnie za słodko. A rum zapewne użyty żeby nie ścięło mleczka jak przy nalewce farmaceutów i żeby to był delikatny likierek a nie wódka smakowa.
Witam!
Nie pamiętam proporcji i składu lecz w podobny sposób, robiłem kiedyś nalewkę Farmaceutów. Robi się serek z mleka ale potem wszystko ładnie się klaruje i kolorek jest super nie mówiąc o smaku. Powodzenia!
Nie pamiętam proporcji i składu lecz w podobny sposób, robiłem kiedyś nalewkę Farmaceutów. Robi się serek z mleka ale potem wszystko ładnie się klaruje i kolorek jest super nie mówiąc o smaku. Powodzenia!
Ostatnio zmieniony 2015-08-28, 13:10 przez gucio 19, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii: żółtko->lecytyna->emulgator->emulsja->brak farfocli -> aksamit,cud,miód - dla ajerkoniaku nawet czasami działa.Frog pisze:Fenolu, no właśnie. Jaką rolę w Ptasim mleczku i ajerkoniaku spełnia żółtko ?
W praktyce żółtko-> białko (albumina, kazeina)-> niskie pH (cytryna)-> wysoki EtOH -> fitoenzymy->wysokie ciśnienie osmotyczne (cukier)-> skrzep-> twarożek (vide mascarpone) ->filtrowanie ->zawał ->zgon - tak to wygląda w przypadku n.farmaceutów.
Ptasie mleczko ma podobny skład i możliwe, że będzie tak samo, chociaż z drugiej strony lecytyna może zadziałać.
Chyba sprawdzę empirycznie.
Szanowni koledzy kwarta to jest 1 litr kwaterka to było 1/4 litra
należy w opisie poprawić przelicznik kwart na litry i wtedy całość nie będzie taka słodka
pozdrawiam mat60
należy w opisie poprawić przelicznik kwart na litry i wtedy całość nie będzie taka słodka
pozdrawiam mat60
Ostatnio zmieniony 2015-09-02, 22:13 przez mat60, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Tu jest ten przepis z książki z 1847 r.
Rum ma być de Gua czyli z wyspy Goa, czyli pytanie jest czy w ogóle nie chodzi o Arak?
A to przy okazji
http://znakitowarowe-blog.pl/ptasie-mleczko/
Rum ma być de Gua czyli z wyspy Goa, czyli pytanie jest czy w ogóle nie chodzi o Arak?
A to przy okazji
http://znakitowarowe-blog.pl/ptasie-mleczko/
Mat60 ma rację wg. Wiki
4 kwarty ( 4,5 litra ) białego rumu;
4 kwarty ( 4,5 litra ) białego francuskiego wina;
6 funtów ( 2,5 kg ) cukru;
32 cytryny;
20 żółtek;
4 kwarty ( 4,5 litra ) mleka.
Tylko na co komu niemal 15 litrów mleczka?
Tak więc poprawny przepis będzie wyglądał tak:Staropolska kwarta była równa 1,125 litra
4 kwarty ( 4,5 litra ) białego rumu;
4 kwarty ( 4,5 litra ) białego francuskiego wina;
6 funtów ( 2,5 kg ) cukru;
32 cytryny;
20 żółtek;
4 kwarty ( 4,5 litra ) mleka.
Tylko na co komu niemal 15 litrów mleczka?
Ostatnio zmieniony 2015-09-02, 22:14 przez Frog, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 61 gości