suchy pisze:
Kupuje w takim razie garnek ale gdzie mam tą filtracje na węglu podłączyć, czy jeszcze coś muszę kupić do takiego zestawu jak w linku?
Filtr do destylacji to oddzielny temat i produkt.
Ja nie polecam zestawów zespolonych z filtracją choć zawsze to coś ale bardziej chodzi o wizualizację sprzętowa i podbicie ceny całego sprzętu o parę stówek.
Można kupić coś takiego:
Filtr Węglowy
Choć jak nie ma się kasy to chyba dawno temu kol. Ostoja na początek polecał zrobić z pcv kanalizacyjnego. Ja takie coś dostałem kiedyś od innego kolegi forumowego i jak se popatrzyłem że przez to mam filtrować to se dałem spokój z tym i się gdzieś krząta na warsztacie między rupieciami.
A wyglądało to tak:
rura pcv kanalizacyjna fi 100 mm dł ok 50 cm
redukcja na na dole na fi 50mm dł ok 70-80 cm
na dole tej rurki fi 50 mm zaślepka a z boku wkręcony był chyba wentyl od koła rowerowego do którego był podłączony zestaw od kroplówki.
I miało to działać tak:
od górę w rurę pcv fi 100 wlewasz destylat zmrożony 45-50%
dolna rurka fi50 zapełniona węglem aktywnym
a na dole kropelkowy odbiór przez zestaw od kroplówki oczyszczonego destylatu.
Kolega inny z naszego forum który mi pomógł zrobić sprzęt stwierdził że już mi w niczym nie pomoże jak będę na tym g...e oczyszczał destylat.
Powiem szczerze że przy 3 destylacjach na kolumnie to filtracja jest zbędna totalnie ale przy twoim sprzęcie będzie przymusowa.
Powyżej podałem tylko wizualnie jak prosty filtrator wygląda i można go zastąpić kwasówką.
Ten jest zalewowy górny a jeszcze jest dolny.
Pozdrawiam i troszkę poczytaj chociaż tyle by jakotako kapować co inni będą do Ciebie pisać a już masz widzę chętnych do wsparcia kol. zbyszko i Szlumf
Pozdrawiam
ps. no i czekam na pierwsze kapanie