Cukrówka na drożdżach gorzelniczych
ad.1 tak do wyprodukowania 1% alkoholu potrzeba 16,7g cukru (tu z kolei przyjęło się na litr - czyli objętościowo)
zaciągnij sobie ten arkusz do wyliczania nastawów http://bimber.ovh.org/zacier.xls
ad.2 zależy jakich drożdży,np dla piekarskich bezpiecznie jest nastawiać nie więcej niż 22Blg, ale dobrze jest zaczynać od 2/3 dawki ogólnego cukru, a potem resztę dodać (nawet w dwóch dawkach) podczas fermentacji, w postaci syropu
zaciągnij sobie ten arkusz do wyliczania nastawów http://bimber.ovh.org/zacier.xls
ad.2 zależy jakich drożdży,np dla piekarskich bezpiecznie jest nastawiać nie więcej niż 22Blg, ale dobrze jest zaczynać od 2/3 dawki ogólnego cukru, a potem resztę dodać (nawet w dwóch dawkach) podczas fermentacji, w postaci syropu
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
taki mały kalkulatorek... można mieć wszystko w jednym pliku, włącznie z ceną:)
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=515
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=515
Czasem delektuję się głupotą własnych myśli:)
http://www.fermentis.com/FO/EN/08-Ethan ... ct_eth.asp
zdaje się że do 18%
zdaje się że do 18%
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
red ethanol
wg producenta - do "końcowej koncentracji powyżej 18%" - ale ja osobiście nie liczyłbym na te powyżej 18% - przynajmniej szczery ze mnie"chłop" .
No to pierwsza tura zakończona Przerobiłem 22 kg cukru + (nie mam kartki przy sobie ale mniej więcej) 65 litrów wody. Drożdże i pożywka od 98%, ponadto robiłem coś w rodzaju MD według Śp CO2 czyli odlałem ok. 4 litry wody z tych 65 litrów, wsypałem pełną łyżkę mąki, paczkę rodzynek, 0,5 kg grochu łupanego, garść ryżu, szczyptę kwasku cytrynowego i pożywki. Po ugotowaniu wszystkiego tak żeby groch i ryż był miękki, wystudziłem, potem rehydratyzacja drożdży i całość wymieszana. Po 3-4 godzinach start i do reszty wody w której rozpuściłem cukier (niecały - 5 kg na póxniej), pożywkę i słoik koncentratu z biedronki. Potem mieszanie i intensywne napowietrzanie pompką od akwarium. Pracowało dosyć długo bo ponad 3 tygodnie, ale stało w chłodnym pomieszczeniu a mi się nie spieszyło. Potem sukcesywnie do alembika z jednym odstojnikiem. Destylat zalatywał lekko nutą kwiatową, w smaku ok, nawet nie filtrowałem węglem który mam od 98%. Jestem zadowolony, trochę sobie zatrzymałem , resztę rozebrali znajomi królika Następny zacier już nastawiony , testuję na nim większe stęzęnie cukru. I jeszcze jedno - dzięki pomysłom kapaczy z forum i zdjęciom nie musiałem kupywać kuchenki gazowej - ponieważ zmieniłem pomieszczenia produkcyjne - z kuchni na coś w rodzaju kuchenki letniej w budynku gospodarczym. Jest to duży palnik ze starej kuchni gazowej plus dysza z piekarnika, do tego taboret z kątownika i mc gyver się chowa O dalszych poczynaniach poinformuję
właśnie dostałem drożdże GEA od 98% i zrobiłem próbny nastaw, rozpuściłem poł kilo cukru w 3l wody drugie pół kilo rozpuściłem w litrze wody żeby dodać później, do nastawu dodałem jeszcze 3g fosforanu dwuamonu i 2ml H2SO4 95%, ph jest ok 5, uwodniłem w 100ml wody 7g drożdży i jak zrobiła się pianka wlałem do nastawu, start dość długi bo ok 2h teraz czyli po ok 5h bulknięcie co 7 sekund, temperatura nastawu 23,5 C, jak myślicie czemu był tak długi start
Witam - prawdopodobnie tutaj pH - generalnie ( w zbożowych zacierach) -
drożdże czują się najlepiej w niskim "ph" - 3,3 - 4 no 4,5 .
niższe pH powoduje szybsze namnożenieoraz pracę "właściwych drożdzy"pozbawiamy rozwój bakterii itp..
( najlepiej zrobić coś jak M.D. - PH W OKOLICY
3.3- 3.6 , + pożywka odczekać powiedzmy 5 - 8 godzin wtedy to jest )
albo do nastawu zakwaszonego zadozować drożdże ..
98%
drożdże czują się najlepiej w niskim "ph" - 3,3 - 4 no 4,5 .
niższe pH powoduje szybsze namnożenieoraz pracę "właściwych drożdzy"pozbawiamy rozwój bakterii itp..
( najlepiej zrobić coś jak M.D. - PH W OKOLICY
3.3- 3.6 , + pożywka odczekać powiedzmy 5 - 8 godzin wtedy to jest )
albo do nastawu zakwaszonego zadozować drożdże ..
98%
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 49 gości