Drożdże Double Snake C48 Extreme

awas
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2015-10-23, 01:56

Drożdże Double Snake C48 Extreme

Post autor: awas » 2015-11-30, 01:04

Witam
To mój pierwszy nastaw cukrowy i pierwsze użycie tych drożdży.
Na opakowaniu pisze, że chcąc uzyskać wysokie stężenie alkoholu (nawet do 21%) to na 25 litrów nastawu trzeba dać 9 kg cukru (9 kg cukru rozpuścić w 20 litrach wody). Czytając nasze forum dowiedziałem się, że najlepiej gdy początkowe stężenie cukru nie przekracza 22 stopni Ballinga. Tymczasem 9 kg cukru w 20 kg wody daje dużo większe stężenie cukru. Na opakowaniu nic nie pisze żeby dodawać cukier porcjami. I tu moje pytanie:
Czy te drożdże dadzą sobie radę z tak dużym stężeniem cukru czy lepiej dodać go porcjami?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez awas, łącznie zmieniany 1 raz.

Danniel
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2010-11-24, 23:51
Lokalizacja: CK

Post autor: Danniel » 2015-11-30, 01:42

Witam

Drożdże mogą sobie poradzić albo nie. Dodawanie porcjami ogólnie pomaga, ale tu nie gwarantuje ono sukcesu. Przy wysokich stężeniach alkoholu fermentacja jest utrudniona tzn. tworzy się więcej "syfu", końcówka trwa długo, drożdże mogą "stanąć" i nie przerobić całego cukru.
Najlepiej wg mnie to dolać wody tyle, by uzyskać około 25 Blg (27l?) lub mniej.
"Jeżeli coś jest głupie , ale działa , to nie jest głupie" - Murphy :)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-11-30, 02:04

Danniel pisze:Przy wysokich stężeniach alkoholu fermentacja jest utrudniona tzn. tworzy się więcej "syfu"
I to jest powód, żeby zrezygnować z takich ekstremalnych nastawów.

awas
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2015-10-23, 01:56

Post autor: awas » 2015-11-30, 09:32

Ok, przekonaliście mnie. Zrobię więc nastaw z 8 kg cukru i 20 l wody - wtedy wg napisu z opakowania uzyskam 19% alkoholu w 5 dni. Ale te 8kg cukru spowoduje, ze nastaw będzie miał ponad 30 stopni Ballinga. Więc ponawiam pytanie: czy cukier dodawać porcjami czy cały jak na opakowaniu?

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2015-11-30, 09:41

Ja na Twoim miejscu dał bym 9kg cukru i 27l wody.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2015-11-30, 09:42

Wstawiaj wszystko na raz, jedna paczka spokojnie to przerobi.

awas
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2015-10-23, 01:56

Post autor: awas » 2015-12-01, 02:35

Dziękuję wszystkim za wskazówki - już nastawiłem.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości