Skrobia ziemniaczana
Skrobia ziemniaczana
Udało mi się zakupić tanio 6kg skrobi ziemniaczanej popełniłem kilka obliczeń i mam zamiar zrobić taki zacier
6kg skrobi
18l wody
wyliczone Blg 25
po fermentacji powinno w zacierze być 15% alkoholu
enzymów będę dodawal
AMG 4,8ml
TER 3,0ml
SCHE 1,8ml
Co o tym myślicie
6kg skrobi
18l wody
wyliczone Blg 25
po fermentacji powinno w zacierze być 15% alkoholu
enzymów będę dodawal
AMG 4,8ml
TER 3,0ml
SCHE 1,8ml
Co o tym myślicie
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez oktogenek, łącznie zmieniany 1 raz.
Trochę zawyżone są te dawki, biorąc górne zalecane ilości wychodzi jakoś tak o połowę mniej. Pamiętajmy, że te enzymy mają gęstość około 1,25 g/cm³, zatem, jeżeli odmierzamy ilość strzykawką, czyli objętościowo, należy zalecaną dawkę wagową, w gramach, podzielić przez 1,25.a_priv pisze:Ja myślę, że ze względu na fakt, że to jest skrobia to ilości dla 6kg powinny być następujące:
AMG - 8,0ml
TER - 5,0ml
SCHE - 3,0ml
pzdr
Cytując za kolegą 98%, dawkowanie enzymów:
upłynniający Termamyl - 0.4-0.65kg/1000kg 100% skrobi
scukrzający AMG - 0.6-0.8kg/1000kg 100% skrobi
wspomagający Schearzyme - 0.2-0.35kg/1000kg 100% skrobi
Skąd takie przekonanie? Podane powyżej ilości enzymów odnoszą się do 1000kg CZYSTEJ skrobi. Dla ziarna należy je podzielić przez odpowiedni współczynnik zawartości skrobi w konkretnym zbożu.a_priv pisze:Pamiętaj, że dla skrobi ziemniaczanej dawki enzymów podwaja się (w stosunku do dawek dla zbóż)
pzdr
Te dawki są podane dla skrobi zbożowej.Skąd takie przekonanie? Podane powyżej ilości enzymów odnoszą się do 1000kg CZYSTEJ skrobi. Dla ziarna należy je podzielić przez odpowiedni współczynnik zawartości skrobi w konkretnym zbożu.
Dla ziemniaczanej trzeba je podwoić.
Są one przeliczone na 1t czystej skrobi.
Konkretną jej ilość w Twoim nastawie musisz sobie wyliczyć posługując się tablicami lub informacjami od producenta. Np. na opakowaniu mąki ziemniaczanej powinna być podana jej zawartość.
Pozdrawiam,
TomQ
@greg
nie chce mi się w tej chwili szukać konkretnych przykładów, ale wielokrotnie, na różnych forach, zetknąłem się z opinią o podwajaniu dawki enzymów dla skrobi ziemniaczanej. Sam nie mam w tym zakresie żadnych doświadczeń - wolę zacierać zboża (żyto, pszenicę lub chociażby kukurydzę). Moja odpowiedź @oktogenkowi uwzględzniała właśnie podwojenie dawki enzymów dla skrobi ziemniaczanej.
pzdr
nie chce mi się w tej chwili szukać konkretnych przykładów, ale wielokrotnie, na różnych forach, zetknąłem się z opinią o podwajaniu dawki enzymów dla skrobi ziemniaczanej. Sam nie mam w tym zakresie żadnych doświadczeń - wolę zacierać zboża (żyto, pszenicę lub chociażby kukurydzę). Moja odpowiedź @oktogenkowi uwzględzniała właśnie podwojenie dawki enzymów dla skrobi ziemniaczanej.
pzdr
Zainteresowało mnie, skąd wzięło się to podwajanie dawki enzymów dla skrobi ziemniaczanej. Czy ktoś z Was ma jakieś konkretne dane w tym temacie?
Fakt-faktem, że ziemniaków nigdy nie zacierałem i nie będę. Nie ta skala produkcji. Zboże ma około czterokrotnie większą zawartość skrobi w kilogramie surowca niż ziemniaki. Interesuje mnie natomiast, skąd wzięły się te informacje o skrobi ziemniaczanej, czy mają podstawy naukowe, czy ktoś sobie to po prostu wymyślił?
Fakt-faktem, że ziemniaków nigdy nie zacierałem i nie będę. Nie ta skala produkcji. Zboże ma około czterokrotnie większą zawartość skrobi w kilogramie surowca niż ziemniaki. Interesuje mnie natomiast, skąd wzięły się te informacje o skrobi ziemniaczanej, czy mają podstawy naukowe, czy ktoś sobie to po prostu wymyślił?
@greg
Oto fragment e-maila od 98% z dawkowaniem enzymów:
Oto fragment e-maila od 98% z dawkowaniem enzymów:
pzdr98% pisze:.....dawkowanie tych enzymów jest następujące:
Dextrozyme - 0.4-0.8 kg/1000l zacieru
Liqozyme -0.4-0.65 kg/1000l zacieru ( przy zacierach skrobiowych z ziemniaków dawki razy 2).....
Ostatnio zmieniony 2007-07-18, 15:34 przez a_priv, łącznie zmieniany 1 raz.
ale z tego co pamiętam dawki zalecane przez 98% są już powiększone ze względu na domowy charakter pracinżynier pisze:ja stosowałem normalne przeliczniki jak dla skrobi, bez rozróżnienia czy żytnia, czy ziemniaczana i wyszło dobrze.
Panowie, co do podwajania ilości enzymów to czy nie wystarczy że tak zalecają producenci?
kurde co za naród producent mówi tak, a użytkownik: "nie ja wiem lepiej"
http://www.polger-kido.pl/T120L/T120L-dawkowanie.html :
http://www.pektowin.com.pl/index.php?q= ... enu=enzymyTermamyl...Zalecane dawki preparatu wynoszą 200 do 400 ml na 1 tonę skrobi w zależności od rodzaju surowca i stosowanej technologii.
Liquozyme SC:
Zalecana dawka: 150 ml na jedną tonę skrobi zbożowej i 300 ml na jedną tonę skrobi ziemniaczanej.
jak widzicie więc dawki podane przez kolegę 98% są nawet więcej niż dwa razy wyższe niż zalecenia producenta - jest to jak wspomniałem asekuracja aby nikt nie psioczył że mu nie wyszło, bo jednak w domciu inne warunki niż w gorzelniAMYLOGAL CS 15...
Dawka preparatu na 1000 kg skrobi zbożowej:0,36 kg ( 0,30l )
Dawka preparatu na 1000 kg skrobi ziemniaczanej:0,72 kg ( 0,60l )
Warto też zwrócić uwagę że podwaja się tylko enzymy upłynniające - pozostałe dawkuje tak samo dla każdej skrobi (ewentualna drobna korekta na pH)
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
Witam ...i należy sie Wszystkim odpowiez/wyjaśnienie tym bardziej że chodzi o enzymy które ja Wam dostarczam ....
a więc wypowiedzi "że na skrobię ziemniaczną " dawki enzymów powiny wynosić x 2 razy
bierze sie z "informacji producenta" ...zreszta nawet można poczytać w informacji w
http://www.pektowin.com.pl/index.php?q= ... enu=enzymy..
czym to jest spowodowane ??? - wg mnie inną budową łancucha skrobiowego w porównaniu z zbożami - który jest łatwiejszy w "obróbce " ( cięciu na równe podwujne łańcuchy tak robi termamyl ..) oraz budowa łancucha jest inna , zawartośc skrobi ??? w ziemniaku : jaki jest rozkład cukrów prostych z ziemniaku / zbożu ... ??.
enzymy to nic innego jak "grzyby" - traktują poddany materiał tak samo - przy zbożu mają łatwiej - łańcuch jest rozdzielany na a-alfa , b - beta amylazę ( jesli pokreciłem to
poprawcie) - a ja nie jestem expertem w ziemniakach ;/ a cenne uwagi Kolegów zapewne pczyczynią sie do dobra dla nas użytkowników ( nie pisze tutaj z jakąś charyzmą o czpiają sie .. nie - mam swiadomość że to co ja robię i inni tutaj co się udzielają maja pełną świadomość i odpowiedzialność że to co piszemy , inspirujemy , poddajemy pod "testy" wiąże sie z naszym życiem - to jest produkt spożywczy ( ) i jaka kolwiek błędna informacja powinna być rozwiana - lepiej ( ja tak zawsze robię /pisze ) zapytać ogólnie na forum lub jak sie nie ma 100% pewności w praktyce napisać nie
nie wiem ... .
w jak najlepszej wierze podaję dokładne dane od producenta co do dawek , ilości ,
swoje doświadczenie - ( co prawda jest mniejsze niż innych @a_priva . @pietra , @inżyniera . @v.s.o.p . @aabratka , @chemika studenta, @c.k. , @ zbyszka 1281 ,@ kowala , @ winiarka ,@ i inni ( zamęczę się ) ...... a w razie moich wątpliwości MAJĄC ŚWIADOMOŚC O ŻYCIE LUDZKIE - n abudzące mnie watpliwość odpowiadam / odpisuję -p nie nie wiem to chyba lepsze ( etyczne ) niż wciskanie czystej niesprawdzonej teorii .. wolę jak to napisać - prawdę niż wciskać kit
w domowych warunkach że tak zapytam :
ktoś dysponuje temperaturą 120 - 130C przy podciśnieniu 900- 980 mbar ??
ma ktoś długą rurę aby reakcja termamylu wykonała właściwą prace - chodzi mi tutaj o czas pocięcia skrobii na odpweidną długość ....oraz dodatkowo "reaktor" w krótym mamy półki przelewowe - tak ze 15 aby wydłużyć czas działania już następnego enzymu ....
itd..... .( taką mała gorzelnię - no mini mini 0
dawki enzymów sa policzone dla przemysłówki .... - a w domowych warunkach - po pierwsze :
- raz mamy surowiec taki ( zboże ) - dobry . porośnięty ( i taki sie zdaża )
i właściwie nie ma jednorodnego surowca w ciagłości produkcji - ale na dobre tego - gorzelnia też tak ma - no chyba że ma areał około 100tysięcy h .. posiała tą samą odmiane zboża ..i ziemia jest taka sama i w środku areału jak i na skraju pola ...... tutaj nie ma wpływu na to . dlatego producent "zaopcjonował " taka ilośc enzymu ...
( wg jego doświadczeń zapewn erobionych tytaj na obczyznie )
"przedawkowanie" - nie MA NEGATYWNEGO WPŁYWU !!! może objawić się szybszą reakcją
nic nie przechodzi do gototwego - więc rozwiewam wszelakie wątpliwości ....
niedobór - niewłaściwe / niedociętę łancuchy skrobi co w końcowym efekcie wykaże że nie cała skrobia nam zchydrolizowała - a pozostała zawartośc cukrów nie zostanie
przerobiona przez co mamy mniejszy uzysk .... ...
kiedyś pisałem wątek ( lub wpiałem sie ...) aby każdy kto pracuje z enzymami
dopisywał swoje spostrzeżenia i ilości dawek jakie stosuje !!! - pisze to bo zależy mi przede wszystkim na:
- jakości działaniu enzymów ....
- opracowaniu konkretnych dawek pod konkretne zboża ( tutaj to jest loteria jak pisałem powyżej z jakością ziarna ;0 - kukurydza , pszenica ...)
- proponowaniu ilości enzymów tak ze wyczerpie sie zamówiony "zapas" i nie zmarnuje się
- propagowaniu że praca z enzymami nie jest taka trudna a jakie korzyśći ?? !
- zadowoleniu tych co pracują z enzymami .....
- lepszej przejrzystej informacji .....
tym poniekąd "niejasnym " watkiem pozdrawiam wszystkich zainteresowanych
98%
co do odpowiedż :Aabratka , Inżyniera ( tutaj skłaniam sie do tego że warto wzorować się Kolegi inforamacjami - poczynionymi w PRAKTYCE !!) , A_priv ,
a więc wypowiedzi "że na skrobię ziemniaczną " dawki enzymów powiny wynosić x 2 razy
bierze sie z "informacji producenta" ...zreszta nawet można poczytać w informacji w
http://www.pektowin.com.pl/index.php?q= ... enu=enzymy..
czym to jest spowodowane ??? - wg mnie inną budową łancucha skrobiowego w porównaniu z zbożami - który jest łatwiejszy w "obróbce " ( cięciu na równe podwujne łańcuchy tak robi termamyl ..) oraz budowa łancucha jest inna , zawartośc skrobi ??? w ziemniaku : jaki jest rozkład cukrów prostych z ziemniaku / zbożu ... ??.
enzymy to nic innego jak "grzyby" - traktują poddany materiał tak samo - przy zbożu mają łatwiej - łańcuch jest rozdzielany na a-alfa , b - beta amylazę ( jesli pokreciłem to
poprawcie) - a ja nie jestem expertem w ziemniakach ;/ a cenne uwagi Kolegów zapewne pczyczynią sie do dobra dla nas użytkowników ( nie pisze tutaj z jakąś charyzmą o czpiają sie .. nie - mam swiadomość że to co ja robię i inni tutaj co się udzielają maja pełną świadomość i odpowiedzialność że to co piszemy , inspirujemy , poddajemy pod "testy" wiąże sie z naszym życiem - to jest produkt spożywczy ( ) i jaka kolwiek błędna informacja powinna być rozwiana - lepiej ( ja tak zawsze robię /pisze ) zapytać ogólnie na forum lub jak sie nie ma 100% pewności w praktyce napisać nie
nie wiem ... .
w jak najlepszej wierze podaję dokładne dane od producenta co do dawek , ilości ,
swoje doświadczenie - ( co prawda jest mniejsze niż innych @a_priva . @pietra , @inżyniera . @v.s.o.p . @aabratka , @chemika studenta, @c.k. , @ zbyszka 1281 ,@ kowala , @ winiarka ,@ i inni ( zamęczę się ) ...... a w razie moich wątpliwości MAJĄC ŚWIADOMOŚC O ŻYCIE LUDZKIE - n abudzące mnie watpliwość odpowiadam / odpisuję -p nie nie wiem to chyba lepsze ( etyczne ) niż wciskanie czystej niesprawdzonej teorii .. wolę jak to napisać - prawdę niż wciskać kit
w domowych warunkach że tak zapytam :
ktoś dysponuje temperaturą 120 - 130C przy podciśnieniu 900- 980 mbar ??
ma ktoś długą rurę aby reakcja termamylu wykonała właściwą prace - chodzi mi tutaj o czas pocięcia skrobii na odpweidną długość ....oraz dodatkowo "reaktor" w krótym mamy półki przelewowe - tak ze 15 aby wydłużyć czas działania już następnego enzymu ....
itd..... .( taką mała gorzelnię - no mini mini 0
dawki enzymów sa policzone dla przemysłówki .... - a w domowych warunkach - po pierwsze :
- raz mamy surowiec taki ( zboże ) - dobry . porośnięty ( i taki sie zdaża )
i właściwie nie ma jednorodnego surowca w ciagłości produkcji - ale na dobre tego - gorzelnia też tak ma - no chyba że ma areał około 100tysięcy h .. posiała tą samą odmiane zboża ..i ziemia jest taka sama i w środku areału jak i na skraju pola ...... tutaj nie ma wpływu na to . dlatego producent "zaopcjonował " taka ilośc enzymu ...
( wg jego doświadczeń zapewn erobionych tytaj na obczyznie )
"przedawkowanie" - nie MA NEGATYWNEGO WPŁYWU !!! może objawić się szybszą reakcją
nic nie przechodzi do gototwego - więc rozwiewam wszelakie wątpliwości ....
niedobór - niewłaściwe / niedociętę łancuchy skrobi co w końcowym efekcie wykaże że nie cała skrobia nam zchydrolizowała - a pozostała zawartośc cukrów nie zostanie
przerobiona przez co mamy mniejszy uzysk .... ...
kiedyś pisałem wątek ( lub wpiałem sie ...) aby każdy kto pracuje z enzymami
dopisywał swoje spostrzeżenia i ilości dawek jakie stosuje !!! - pisze to bo zależy mi przede wszystkim na:
- jakości działaniu enzymów ....
- opracowaniu konkretnych dawek pod konkretne zboża ( tutaj to jest loteria jak pisałem powyżej z jakością ziarna ;0 - kukurydza , pszenica ...)
- proponowaniu ilości enzymów tak ze wyczerpie sie zamówiony "zapas" i nie zmarnuje się
- propagowaniu że praca z enzymami nie jest taka trudna a jakie korzyśći ?? !
- zadowoleniu tych co pracują z enzymami .....
- lepszej przejrzystej informacji .....
tym poniekąd "niejasnym " watkiem pozdrawiam wszystkich zainteresowanych
98%
co do odpowiedż :Aabratka , Inżyniera ( tutaj skłaniam sie do tego że warto wzorować się Kolegi inforamacjami - poczynionymi w PRAKTYCE !!) , A_priv ,
Dzięki @98% za rozwinięcie tematu. Ja tylko chcę dodać, że w "domowym zacieraniu" wolę przedobrzyć z enzymami nawet o 50% (np. zamiast 1ml wziąć 1,5ml) i mieć pewność udanego zacieru, niż zaoszczędzić (z 0,5ml) i zepsuć zacier. I nie chodzi tu bynejmniej o surowiec (też go szkoda) bo te ilości są do przełknięcia, tylko o włożoną pracę (a tej mi najbardziej szkoda).
pzdr
pzdr
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 34 gości