Gruszkówka
Gruszkówka
@olo
Oto mój przepis na gruszkówkę.
Gruszki różne - 12kg
Cukier - 5 kg
Woda -do obj. 25l.
Gruszki pozbawiam gniazd nasiennych i następnie rozdrabniam maszynką do mielenia mięsa. Pulpę zalewam gorącym roztworem wody i 1/2 cukru i przy temp. ok. 50°C dodaję PEKTOPOL (dawkowanie w/g przepisu na opak.). Następnie całość zlewam do pojemnika fermentacyjnego. Gdy ostygnie do ok.30°C sprawdzam kwasowość (pH ok. 3,8 i ewentualne dokwaszam 10% H2SO4), dodaję pożywki i drożdże (BAYANUS). Po ustaniu burzliwej fermentacji (7-10dni) dodaję roztwór z drugą połową cukru. W temp. pokojowej fermentacja trwa zwykle do 3 tygodni. Później destyluję na krótkiej kolumnie z niepełnym wypełnieniem, (3 - 4 półki teoretyczne) w garze ogrzewanym w płaszczu olejowym, z takim refluksem aby tem. w głowicy była od 78°C do 80,5°C (max).
Następnie destylat rozcieńczam do 50% - 55% i stosuję starzenie ze średnią ilością wiórków dębowych średnio palonych przez przynajmniej rok!!!!.
pzdr
Gruszki różne - 12kg
Cukier - 5 kg
Woda -do obj. 25l.
Gruszki pozbawiam gniazd nasiennych i następnie rozdrabniam maszynką do mielenia mięsa. Pulpę zalewam gorącym roztworem wody i 1/2 cukru i przy temp. ok. 50°C dodaję PEKTOPOL (dawkowanie w/g przepisu na opak.). Następnie całość zlewam do pojemnika fermentacyjnego. Gdy ostygnie do ok.30°C sprawdzam kwasowość (pH ok. 3,8 i ewentualne dokwaszam 10% H2SO4), dodaję pożywki i drożdże (BAYANUS). Po ustaniu burzliwej fermentacji (7-10dni) dodaję roztwór z drugą połową cukru. W temp. pokojowej fermentacja trwa zwykle do 3 tygodni. Później destyluję na krótkiej kolumnie z niepełnym wypełnieniem, (3 - 4 półki teoretyczne) w garze ogrzewanym w płaszczu olejowym, z takim refluksem aby tem. w głowicy była od 78°C do 80,5°C (max).
Następnie destylat rozcieńczam do 50% - 55% i stosuję starzenie ze średnią ilością wiórków dębowych średnio palonych przez przynajmniej rok!!!!.
pzdr
Ostatnio zmieniony 2011-02-21, 12:31 przez a_priv, łącznie zmieniany 2 razy.
Wielkie dzieki. A ja myslalem, ze uda mi sie to zrobic tak jak z porzeczkowka czyli:
15 kg owocow
10 kg cukru
50 litrow wody
i 15 gr drozdzy Eboki
Wszystko to wrzucam do jednego kotla i jak dobrze pojdzie to po 14 dniach gotowanko.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-08-14, 22:28 ]
@A-priv
Witam.Nastwiłem gruszkówke z twojego przepisu i ze swojego a,la,porzeczkówka.
Moje wrarzenie po dwóch dniach nastawy jest takie,że jednak jak się spodziewałem
zacier z mojego przepisu a,la,porzeczkówka wtstartował lepiej i zapach samego zacieru je st ładniejszy(może mam takie wrarzenie ).Po derstylacji dam znać co z tego wyszło.
15 kg owocow
10 kg cukru
50 litrow wody
i 15 gr drozdzy Eboki
Wszystko to wrzucam do jednego kotla i jak dobrze pojdzie to po 14 dniach gotowanko.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-08-14, 22:28 ]
@A-priv
Witam.Nastwiłem gruszkówke z twojego przepisu i ze swojego a,la,porzeczkówka.
Moje wrarzenie po dwóch dniach nastawy jest takie,że jednak jak się spodziewałem
zacier z mojego przepisu a,la,porzeczkówka wtstartował lepiej i zapach samego zacieru je st ładniejszy(może mam takie wrarzenie ).Po derstylacji dam znać co z tego wyszło.
Ostatnio zmieniony 2007-08-12, 11:31 przez olo, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak jak w ubiegłym roku tak i teraz robię gruszkówkę.
Ponieważ jestem strasznym leniem to zupełnie nie przejmuję się stanem gruszek.
Idą do beczki jak leci, wszelkie spady nadgniłe i nie. Czasem i zabłąkana osa się trafi.
Po wypełnieniu całej 110 litrowej beki zalewam do pełna roztworem cukrowym,
średnio 10 kg cukru.
Z moich doświadczń - nie należy się przejmować koszyczkami nasiennymi, robaczkami, ogonkami ani listkami.
Po około miesiącu można odcedzać. Mniej więcej 70 % płynu, reszta do wyciśnięcia w workach od 98 %.
Zeszłoroczna gruszkówka dochodzi z dębiną. jest już całkiem całkiem ale super będzie za kilka lat.
Pozdrawiam
Paluch
Ponieważ jestem strasznym leniem to zupełnie nie przejmuję się stanem gruszek.
Idą do beczki jak leci, wszelkie spady nadgniłe i nie. Czasem i zabłąkana osa się trafi.
Po wypełnieniu całej 110 litrowej beki zalewam do pełna roztworem cukrowym,
średnio 10 kg cukru.
Z moich doświadczń - nie należy się przejmować koszyczkami nasiennymi, robaczkami, ogonkami ani listkami.
Po około miesiącu można odcedzać. Mniej więcej 70 % płynu, reszta do wyciśnięcia w workach od 98 %.
Zeszłoroczna gruszkówka dochodzi z dębiną. jest już całkiem całkiem ale super będzie za kilka lat.
Pozdrawiam
Paluch
Witam jest to mój drugi post na tym forum
Przepis na gruszkówke jest OK (podobne widziałem w Szwajcarii -ich narodowy napój -brrr pijaki ) tylko nie wiem po co Pektopol. Z moich informacji to pektopol służy do:
zwiększenie uzysku soku podczas tłoczenia miazg owocowych,
zwiększenie szybkości tłoczenia miazg.
wytłoczenie soku z owoców o bardzo wysokiej zawartości związków pektynowych np.: czarnej porzeczki,
uzyskanie dobrze odciśniętych wytłoków,
zwiększenie zdolności przerobowych,
zmniejszenie lepkości soków,
ułatwienie procesu klarowania,
ułatwienie filtracji soków,
podniesienie klarowności koncentratu,
poprawienie stabilności koloidalnej koncentratu,
zmniejszenie kosztów produkcyjnych przez skrócenie i optymalizację procesu.
Starym sposobem przed tłoczeniem winogron zamiast Pektopolu stosuje sie ich częściową kontrolowaną fermetację, daje to podobne efekty.
CHIBA że może czegoś nie wiem. ?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-08-24, 20:12 ]
w nawiązaniu do poprzedniego postu
w tym roku podczas przygowania moszczu na wino mam zamiar zrobić doświadczenie:
część winogron nastawie na kontrolowaną fermetację a drugą część nastawie na pektopol (jest tani wiec nie ma problemu) i przekonam się po czym się lepiej tłoczy.
tzn. czas tłoczenia, siłę docisku prasy, pozostałości po odciśnięciu
a nastepnie czas fermentacji, klar, smak i syndrom dnia następnego (czy poprzedniego -jakoś tak)
jak bedę miał informacje to coś szkrabnę.
Pozdrawiam
Przepis na gruszkówke jest OK (podobne widziałem w Szwajcarii -ich narodowy napój -brrr pijaki ) tylko nie wiem po co Pektopol. Z moich informacji to pektopol służy do:
zwiększenie uzysku soku podczas tłoczenia miazg owocowych,
zwiększenie szybkości tłoczenia miazg.
wytłoczenie soku z owoców o bardzo wysokiej zawartości związków pektynowych np.: czarnej porzeczki,
uzyskanie dobrze odciśniętych wytłoków,
zwiększenie zdolności przerobowych,
zmniejszenie lepkości soków,
ułatwienie procesu klarowania,
ułatwienie filtracji soków,
podniesienie klarowności koncentratu,
poprawienie stabilności koloidalnej koncentratu,
zmniejszenie kosztów produkcyjnych przez skrócenie i optymalizację procesu.
Starym sposobem przed tłoczeniem winogron zamiast Pektopolu stosuje sie ich częściową kontrolowaną fermetację, daje to podobne efekty.
CHIBA że może czegoś nie wiem. ?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-08-24, 20:12 ]
w nawiązaniu do poprzedniego postu
w tym roku podczas przygowania moszczu na wino mam zamiar zrobić doświadczenie:
część winogron nastawie na kontrolowaną fermetację a drugą część nastawie na pektopol (jest tani wiec nie ma problemu) i przekonam się po czym się lepiej tłoczy.
tzn. czas tłoczenia, siłę docisku prasy, pozostałości po odciśnięciu
a nastepnie czas fermentacji, klar, smak i syndrom dnia następnego (czy poprzedniego -jakoś tak)
jak bedę miał informacje to coś szkrabnę.
Pozdrawiam
ktoś
Re: GRUSZKÓWKA
Witama_priv pisze:@olo
Gruszki różne - 12kg
Cukier - 5 kg
Woda -do obj. 25l.
pzdr
ciekawy ciekawy przepis
już drożdże i pektopol zamówiony jaka przepędzę ryż to wstawiam gruszki
@ ktoś
Po winach raczej nie da się uniknąć syndromu.
Jeśli już idziemy na "całość" z tą konsumpcją to najlepiej zostawić sobie na rano tak ze szklankę tego wina (oczywiście imprezka w sobotę, w niedzielę parujemu i w poniedziałek spokojnie udajemy się do pracy no chyba, że jest spiętrzenie prac polowych - żniwa, orka, siew - wtedy pozostaje jedynie wstrzemięźliwość lub symboliczność).
Syndromu najlepiej uniknąć pijąc czystą, wyborową gorzałkę własnej roboty.
Co do Pektopolu ta ja bym polecał jednak jego stosowanie.
A co do tłoczenia to zrobił mi się eksperyment: nastawiłem w zeszłym roku 120 l czerwonego winka z winogron. Prasy nie mam. W pieluchach nie chciało mi się wykręcać (kiedyś pękła mi taka pielucha jak wykręcałem w niej miazgę z czarnej porzeczki).
No i to winko z miazgą sti sobie do tej pory, może się w końcu zmobilizuję i odcedzę je od reszty farfocli (miazgi) a farfocle bez wyciskania przedestylujęna niby grappę.
Pozdrawiam
Winiarek
Po winach raczej nie da się uniknąć syndromu.
Jeśli już idziemy na "całość" z tą konsumpcją to najlepiej zostawić sobie na rano tak ze szklankę tego wina (oczywiście imprezka w sobotę, w niedzielę parujemu i w poniedziałek spokojnie udajemy się do pracy no chyba, że jest spiętrzenie prac polowych - żniwa, orka, siew - wtedy pozostaje jedynie wstrzemięźliwość lub symboliczność).
Syndromu najlepiej uniknąć pijąc czystą, wyborową gorzałkę własnej roboty.
Co do Pektopolu ta ja bym polecał jednak jego stosowanie.
A co do tłoczenia to zrobił mi się eksperyment: nastawiłem w zeszłym roku 120 l czerwonego winka z winogron. Prasy nie mam. W pieluchach nie chciało mi się wykręcać (kiedyś pękła mi taka pielucha jak wykręcałem w niej miazgę z czarnej porzeczki).
No i to winko z miazgą sti sobie do tej pory, może się w końcu zmobilizuję i odcedzę je od reszty farfocli (miazgi) a farfocle bez wyciskania przedestylujęna niby grappę.
Pozdrawiam
Winiarek
@ktoś
Jeśli mamy zamiar destylować całość zacieru (bez klarowania i filtracji) to dodawanie pektopolu mija się z celem.
Pektopol powoduje rozluźnienie wiązań pektynowych co ułatwia wyciśnięcie soku, a dodany do nastawu przyśpiesza klarowanie.
Przy robieniu win często przeprowadza się fermentację w miazdze, czyli wstępne zafermentowanie owoców z pektopolem. Po kilku dniach filtracja (wyciskanie - tłoczenie) i przelewanie do gąsiora na fermentację właściwą.
Nawet sam pektopol użyty zgodnie z zasadami powoduje zwiększenie uzysku soku z owoców o 20 - 30 %.
W tym roku u kolegi, z 25 kg wiśni fermentowanych w miazdze z pektopolem i odciśniętych w worku od 98% zostało dwie garstki odpadów.
Tak więc do zacieru, który mamy zamiar destylować w całości (bez filtrowania i klarowania) np. śliwowicę, dodanie pektopolu nie jest konieczne.
Pozdrawiam.
Tomek
Jeśli mamy zamiar destylować całość zacieru (bez klarowania i filtracji) to dodawanie pektopolu mija się z celem.
Pektopol powoduje rozluźnienie wiązań pektynowych co ułatwia wyciśnięcie soku, a dodany do nastawu przyśpiesza klarowanie.
Przy robieniu win często przeprowadza się fermentację w miazdze, czyli wstępne zafermentowanie owoców z pektopolem. Po kilku dniach filtracja (wyciskanie - tłoczenie) i przelewanie do gąsiora na fermentację właściwą.
Nawet sam pektopol użyty zgodnie z zasadami powoduje zwiększenie uzysku soku z owoców o 20 - 30 %.
W tym roku u kolegi, z 25 kg wiśni fermentowanych w miazdze z pektopolem i odciśniętych w worku od 98% zostało dwie garstki odpadów.
Tak więc do zacieru, który mamy zamiar destylować w całości (bez filtrowania i klarowania) np. śliwowicę, dodanie pektopolu nie jest konieczne.
Pozdrawiam.
Tomek
"Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego w słowa!"
Nie tylko niby grappę, ale prawdziwą grappę. A po roku leżakowania z wiórkami dębowymi...... trunek przedni (tak robię i polecam).winiarek5 pisze:..... może się w końcu zmobilizuję i odcedzę je od reszty farfocli (miazgi) a farfocle bez wyciskania przedestylujęna niby grappę..........
Tu akurat mam inne zdanie (poparte moimi doświadczeniami). Po piewsze dodanie pektopolu powoduje, że pulpa jest dużo rzadsza, po drugie szybciej fermentuje i mniej się przy tym pieni, po trzecie mam wrażenie, że przefermentowany moszcz jest bardziej aromatyczny (w krótszym czasie).flesz103 pisze:....Tak więc do zacieru, który mamy zamiar destylować w całości (bez filtrowania i klarowania) np. śliwowicę, dodanie pektopolu nie jest konieczne.....
pzdr
@winiarek
Nie jestem pewien czy wprzypadku winogron, przymrozki działają tak korzystnie. Obawaiam się, że może być tak, jak w przypadku buraków cukrowych - następuje utrata cukru.
Zastrzegam, że nie jestem rolnikiem i nie znam się na rolnictwie, a o stracie cukru w przemrożonych burakach kiedyś słyszałem, ale nie pamiętam już gdzie.
pzdr
Nie jestem pewien czy wprzypadku winogron, przymrozki działają tak korzystnie. Obawaiam się, że może być tak, jak w przypadku buraków cukrowych - następuje utrata cukru.
Zastrzegam, że nie jestem rolnikiem i nie znam się na rolnictwie, a o stracie cukru w przemrożonych burakach kiedyś słyszałem, ale nie pamiętam już gdzie.
pzdr
powiedzcie jak to jest z tymi gruszkami, wycinać te gniazda, czy nie, bo ja mam 15 kg gruszek, i dosyć mała to odmiana i w związku z tym nie bardzo mi się chce w to bawić. PALUCH pisał, że można sobie to darować, czy ktoś jeszcze go poprze ??
12 maja 2013 II Rodzinny Piknik Biegowy Biała Biega. Szczegóły na www.bialabiega.pl
Wycinanie gniazd nasiennych ma sens przy robieniu wina. Jak gruszki będziesz fermentował z myślą o destylacji to sobie daruj wycinanie gniazd.BadBrains pisze:powiedzcie jak to jest z tymi gruszkami, wycinać te gniazda, czy nie, bo ja mam 15 kg gruszek, i dosyć mała to odmiana i w związku z tym nie bardzo mi się chce w to bawić. PALUCH pisał, że można sobie to darować, czy ktoś jeszcze go poprze ??