Brandy Jabłkowa

Michal131
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2016-10-18, 16:02

Brandy Jabłkowa

Post autor: Michal131 » 2016-10-18, 22:02

Taki ot przepis:
Zebrane jabłka przepuścić przez sokowirówkę ewentualnie maszynkę do mięsa.
Na 10 l. soku/ 15l. pulpy dać 2kg. cukru i 5g. pożywki. następnie zaprawić drożdżami.
Po 4 dniach dodać 1 kg. cukru na 10kg. zacieru.
Jak przestanie fermentować (okolice 3 tygodni) walić na rury. :)

Przepis prosty. Pytanie tylko do Was jakich tu drożdży użyć wg Was najlepiej by było?
Z góry dziękuję za podpowiedź :)

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2016-10-18, 22:07

Do zacieru z jabłek nie dodaje się drożdży, to Ty o tom nie wiesz?
No i jeszcze jedno, z jabłek nie ma Brandy.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Michal131
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2016-10-18, 16:02

Post autor: Michal131 » 2016-10-18, 22:20

Taki przepis Kolego znalazłem na innym forum. Na dzień dzisiejszy owo nie działa.
Pamiętam, że dużo osób trunek z ów przepisu chwaliło sobie. Dlatego też podpytuję tutaj o szczegóły, których nie pamiętam.
Wg Ciebie drożdży w ogóle nie walić?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Michal131, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-10-18, 22:33

Użyj jakichkolwiek drożdży do nastawów owocowych np. SpiritFerm Turbo Fruit.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2016-10-18, 22:43

Mam nadzieję że administrator Ci rozjaśnił twój problem.
Nie wiem na jakim forum to wyczytałeś? Jeśli na dzień dzisiejszy nie działa, to dlaczego nie podpytałeś tam gdzie ów trunek smakował?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez franta, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-10-18, 22:51

Zbyt dużo cukru i przemieloną miazgę z maszynki do mięsa, ciężko się odciska na sok, lepiej grubiej i dodać enzymu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: Szlumf » 2016-10-18, 22:53

To chyba przepis Kucyka z początków AD.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-10-18, 22:57

Z tego co pamiętam, to temat ten jest na AD dość obszernie opisany.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2016-10-18, 23:08

Aaa to teraz rozumie dlaczego taki nalot zakręconych userów na nasze forum,
sam tam jestem zarejestrowany lecz tam dawno nie byłem.
Kol. Szlumf masz rację to właśnie Kucyk zapoczątkował temat jabłek i nazwał ten produkt Brandy. :wink:
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-10-18, 23:36

Nie czepiajmy się nazw brandy jabłkowe też jest, to tylko nazwy każdy kraj sobie nazywa jak chce jest calvados Francja a amerykańce jabłkowego Jacka podpisanego jako brandy jabłkowa.

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2016-10-19, 00:36

Magas ma rację, nie warto zbytnio przykładać wagę do nazewnictwa, ,ale nie należy nadużywać tego typu etykiet które są zastrzeżone dla danych mark.
Czasem ulegamy pokusie i aby poczuć się lepiej nazywamy pieszczotliwie swoje dzieci destylacji jak: koniak, calvados, brandy, winiak, grappa itd...
Ważne, że nasze destylaty nam smakują i są czyste, pozbawione złych frakcji :twisted:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2016-10-19, 08:47

Całkowicie się zgadzam z wami, nic dodać nic ująć.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Michal131
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2016-10-18, 16:02

Post autor: Michal131 » 2016-10-19, 09:25

Dziękuję Wam wszystkim za podpowiedzi. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że będzie to smaczny trunek!

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2016-10-19, 09:41

Ogólnie wszelkie destylaty owocowe można zakwalifikować do rodziny "brandy", a sama nazwa pochodzi z Holandii
https://pl.wikipedia.org/wiki/Brandy

Sam swój destylat jabłkowy nazywam Calvadosem i każdy siedzący w temacie, wie co to jest :D Destylat ze słodu jęczmiennego Single Malt Whisky i też wiadomo. Nazwy ułatwiają :)

A co do brandy z jabłek, to polecam fermentować pulpę, a drożdży warto użyć jakichś do białych win, ew. uniwersalnych. Ja robiłem na G995.
Cukru trochę można dodać, aczkolwiek słodkie dojrzałe jabłka zawierają dość sporo cukrów - na 7-9%, więc ortodox też będzie miał zauważalną wydajność, choć sam jeszcze ortodoxa nie popełniałem.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-10-19, 09:57

My tu gadu gadu o jabłkach, a tymczasem temat wart przeczytania:

http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=250

I może ten:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=1963

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości