Cydr

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
janas27
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2016-12-23, 19:24

Cydr

Post autor: janas27 » 2017-02-01, 10:33

Witam. Otóż forum może niezbyt o tej tematyce, ale spróbuję tutaj zapytać. Zrobiłem cydr z soku z kartonu 100% 30l Do tych 30l dałem jeszcze 1 kg cukru drożdze pożywka i w balon. Burzliwa przez około 4 dni potem dofermentowanie, cicha. Gdy przestało pracować zlałem znad osadu, po dwóch dniach znowu, po 4 jeszcze raz. Wiec w sumie 3 razy zlewane znad osadu i dość klarowne. Przed butelkowaniem już nie było osadu więc dosłodziłem ksylitolem do smaku, i po około 4g cukru do refermentacji i w butelki. I tu może być problem, otóż po 5 dniach brak oznak refermentacji, wyjdzie toto gazowane czy nie bardzo???

[ Dodano: 2017-02-01, 10:37 ]
A no i dorżdze do cydru chyba się ciderrini nazywają do cydru wytrawnego.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2017-02-01, 11:17

Witam
Dałeś 4g cukru na butelkę 0,5L ? Trochę duuużo, jak na granaty (z perspektywy piwa/kwasu chlebowego). Na 0,66-1L byłoby bezpieczniej.
A jakich oznak refermentacji oczekujesz? Otwórz na próbę jedną butelkę/rozszczelnij nakrętkę/kapsel. Jak mocno będzie syczeć (mocniej niż piwo butelkowane ze sklepu) to poluzuj wszystkie i dociśnij jeszcze raz.
Obejrzyj sobie to:
https://www.youtube.com/watch?v=wJLtWKZWCcY
https://www.youtube.com/watch?v=qzPGe0BcMOY
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

janas27
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2016-12-23, 19:24

Post autor: janas27 » 2017-02-01, 11:30

No właśnie otworzyłem jedna i lipa nic nie gazuje

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2017-02-01, 11:38

A jaka jest zawartość cukru w soku jaki dałeś?
To te drożdże?
http://www.winodomowe.pl/product-pol-13 ... o-5-g.html
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

janas27
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2016-12-23, 19:24

Post autor: janas27 » 2017-02-01, 11:42

Sok był z rivivy jabłkowy chyba 11g cukru w 100g.
Coś mi się ten Twój link nie otwiera. Drożdże takie
Załączniki
e548f08c50d046161e657ed7eef8d801.jpg
e548f08c50d046161e657ed7eef8d801.jpg (10.19 KiB) Przejrzano 3589 razy

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-02-01, 11:58

janas27 pisze:No właśnie otworzyłem jedna i lipa nic nie gazuje
Poczekaj ze dwa tygodnie...

janas27
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2016-12-23, 19:24

Post autor: janas27 » 2017-02-01, 12:17

Jest szansa że się nagazuje? Nie przeszkodzi to 3 krotne zlewanie?

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Post autor: elofura » 2017-02-01, 12:25

Wstaw do ciepłego pomieszczenia. Otówrz jedną butelkę, przelej do plastikowej butelki. Zgnieć ją razem z zawartością i zakręć. Jak gaz będzie się wytwarzał butelka będzie pęcznieć. Aż wróci do swoich rozmiarów.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

janas27
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2016-12-23, 19:24

Post autor: janas27 » 2017-02-01, 12:43

Ta zrobiłem od razu, stoi w cieple i w małej butelce jest wlane ale pęcznieć nie pęcznieje. Butelkowane w sobotę było więc jak na mój rozum ruszyć już powinno.

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-02-01, 15:50

Jakie Blg było przy zlewaniu do butelek?
Wojtek

janas27
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2016-12-23, 19:24

Post autor: janas27 » 2017-02-01, 17:34

O BLG miało podczas zlewania, ale tak jak mówiłem do kazdej butelki 0,5 dodałem około 4g cukru.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2017-02-01, 17:50

Jeśli cydr odfermentował do końca to 4 gramy cukru na 0,5 nie jest powodem do obaw. Granatów nie będzie. Postaw całość w cieple na jeden, dwa dni. Cydr się raczej nie popsuje a z nagazowaniem różnie bywa, jak klarowny, to trzeba mu dać znacznie więcej czasu.

Na nagazowanie mocnych klarownych piw, nie raz czekałem i pół roku. Więc myślę, że na razie nie masz powodów do obaw.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

janas27
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2016-12-23, 19:24

Post autor: janas27 » 2017-02-01, 17:55

No cóż tak czy tak już tego otwierał nie będę, niech sobie stoi może akurat coś z tego wyjdzie. Potrzymam z tydzień w ciepłym a potem powędruje do piwnicy, może do lata wydobrzeje:)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości