Eksperyment z węglem aptecznym
- kopytoszczak
- 60%
- Posty: 232
- Rejestracja: 2016-01-11, 11:33
Eksperyment z węglem aptecznym
Popełniłem eksperyment jak w tytule, dodałem do gotowego nastawu cukrowego (przefermentowany i wyklarowany) zawartość kapsułki węgla aktywowanego, takiego z apteki. Nastaw był na drożdżach turbo c48 (8 kg. cukru w 5 dni) więc z całym bagażem niedoskonałości zapachowych. Jakie było moje zdziwienie po wymieszaniu nastawu z tym węglem, porawa zapachu, a raczej jego zniwelowanie przerosły moje największe oczekiwania . Polecam, bo koszt nieduży tj. około 20 zł. 20 kapsułek, a ja użyłem tylko jednej kap. na 25l. nastawu, to wychodzi 1 zł.
- kopytoszczak
- 60%
- Posty: 232
- Rejestracja: 2016-01-11, 11:33
Węgiel aktywowany z apteki, taki suplement diety, są to kapsułki a w nich płynny węgiel. Nastaw był już gotowy, a węgiel kupiłem na sraczkę to jedną kap. zeżarłem a druga poszła do nastawu Efekt już po wymieszaniu zauważalny, a raczej wyczuwalny.
Ostatnio zmieniony 2017-01-05, 22:50 przez kopytoszczak, łącznie zmieniany 1 raz.
- kopytoszczak
- 60%
- Posty: 232
- Rejestracja: 2016-01-11, 11:33
- kopytoszczak
- 60%
- Posty: 232
- Rejestracja: 2016-01-11, 11:33
Na opakowaniu składniki: węgiel aktywowany, żelatyna, barwniki, tlenki i wodorotlenki żelaza, dwutlenek tytanu, indygotyna. Pewnie część z tego to składniki kapsułki, a ta poszła do śmieci.
[ Dodano: 2017-01-04, 23:19 ]
Małe sprostowanie, sprawdziłem paragon, opakowanie 20 kapsułek kosztuje 8 zł., to wychodzi 40 gr. kapsułka.☺
[ Dodano: 2017-01-04, 23:19 ]
Małe sprostowanie, sprawdziłem paragon, opakowanie 20 kapsułek kosztuje 8 zł., to wychodzi 40 gr. kapsułka.☺
- kopytoszczak
- 60%
- Posty: 232
- Rejestracja: 2016-01-11, 11:33
Na razie rektyfikowane tylko raz (zbieram towar do drugiego gotowania i też dodam tego węgla) , ale już po jednym razie wydaję się że produkt będzie super.
[ Dodano: 2017-02-21, 12:53 ]
Tymczasem popełniłem eksperymentalnie inny nastaw (bez węgla), a mianowicie: 7 kg cukru, 25 l wody, drożdże Alcotec 48 H i paczka kawy Inka Smak przed dodaniem drożdży pychota , zapaszek nastawu przedni, rano (po 15 godz. od nastawienia) było czuć bardzo delikatnie, ale takim miłym zapachem (przynajmniej dla mnie). Ciekawe co z tego wyjdzie Tak ładnie pachnie zbożem, że zastanawiam się, czy rektyfikować, czy destylować?
[ Dodano: 2017-02-21, 12:53 ]
Tymczasem popełniłem eksperymentalnie inny nastaw (bez węgla), a mianowicie: 7 kg cukru, 25 l wody, drożdże Alcotec 48 H i paczka kawy Inka Smak przed dodaniem drożdży pychota , zapaszek nastawu przedni, rano (po 15 godz. od nastawienia) było czuć bardzo delikatnie, ale takim miłym zapachem (przynajmniej dla mnie). Ciekawe co z tego wyjdzie Tak ładnie pachnie zbożem, że zastanawiam się, czy rektyfikować, czy destylować?
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
- kopytoszczak
- 60%
- Posty: 232
- Rejestracja: 2016-01-11, 11:33
Proponuję Ci abyś zrobił kompromis a więc; pierwsze gotowanie na krótkiej rurze z katalizatorem a drugi przebieg rektyfikacja według kryteriów jakie ustalisz - RR.
Warto próbować różne rozwiązania bo sam wiem, że warto.
Powodzenia
Warto próbować różne rozwiązania bo sam wiem, że warto.
Powodzenia
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.
Wydaje mi się, że kolega na Ad robił z kawą. Jemu to chyba nie zbyt podchodziło. Ale rodzinie tak. Kwestia gustu. Zawsze możesz dodać przyprawy do destylat, żeby miał bogatszy smak.
K.
K.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
- kopytoszczak
- 60%
- Posty: 232
- Rejestracja: 2016-01-11, 11:33
Wczoraj nastaw z dodatkiem kawy Inki przestał prawie pracować (blg -), zapach do końca fermentacji delikatny i przyjemny, próbka smaku dobra, ale inna niż na samym cukrze. W piętek na rurki
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kopytoszczak, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 39 gości