Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
No, koledzy.
Czas opisywać efekty dojrzewania destylatów w kamionkach
Moją pierwszą kamionkę zalałem destylatem jabłkowym 63% we wrześniu tamtego roku. Po pięciu miesiącach mogę stwierdzić, że kamionka "wyciągnęła" z destylatu na wierzch nuty lekko bimbrowe, których na świeżo tak czuć nie było ale przez to destylat nabrał pazura i charakteru.
Zapach jabłek pozostał.
Glina oddała też trochę kolorku (lekko słomkowy), co na zdjęciu fajnie widać w porównaniu z czystą.
Aaa, byłbym zapomniał. Anioły zamoczyły mordy w destylacie i po 5 miesiącach ma "tylko" 61%
Czas opisywać efekty dojrzewania destylatów w kamionkach
Moją pierwszą kamionkę zalałem destylatem jabłkowym 63% we wrześniu tamtego roku. Po pięciu miesiącach mogę stwierdzić, że kamionka "wyciągnęła" z destylatu na wierzch nuty lekko bimbrowe, których na świeżo tak czuć nie było ale przez to destylat nabrał pazura i charakteru.
Zapach jabłek pozostał.
Glina oddała też trochę kolorku (lekko słomkowy), co na zdjęciu fajnie widać w porównaniu z czystą.
Aaa, byłbym zapomniał. Anioły zamoczyły mordy w destylacie i po 5 miesiącach ma "tylko" 61%
Spiritus flat ubi vult
Radius to u Ciebie kamionka w testach smakowo zapachowych wygrała ze szkłem? Mam prośbę do innych kolegów jeśli chodzi o kolor, pytanie do kolegów co mają korki silikonowe, czy u was też jest słomkowy kolor, bo może jest też tak, że załatwiłem gówniane korki z korka i na wisielca coś oddały. Ja nie mam jak sprawdzić, bo składam dalej regały w piwnicy, wszystko mam przysypane nowymi kartonami z kamionkami, kolega się ulitował i osobiście mi przywiózł, by coś sprawdzić musiałbym porządek robić, przy moich prowizorkach jak coś ruszę to może się coś innego posypać, a zamierzam zacząć pakowanie w tym tygodniu co będzie.
Ja w jednej kamionce trzymam śliwkę, do drugiej wlałem białego rumu. Rumu nie próbowałem, może dzisiaj się skuszę. Śliwka w kamionce ma już trzecią iterację bo nie dość, że sam spijam to trafiły się "sępy" w międzyczasie i uzupełniałem kamionkę. Śliwka z kamionki zyskuje ogromnie na plus, w porównaniu do tej ze szkła. Kamionka "wyciąga" aromat śliwki z destylatu, jest dużo bardziej intensywny. Bardzo szybko pojawiła się słodycz.
Powiedziałbym, że destylat w tych kamionkach dojrzewa dużo szybciej, niż w tych, które ja zamawiałem zeszłej zimy. Otworzyłem ostatnio white doga żytniego. Jest dojrzalszy, nawet słodki, ale też pachnie gorzej niż to co wlewałem. Kamionka wyciągnęła zapach żurkowy/mlekowy
[ Dodano: 2017-03-05, 21:10 ]
Rum po pół roku nic szczególnego jak dla mnie. Zapach dużo lepszy, pojawiła się słodycz, ale w smaku nadal za bardzo spirytusowy. Być może za mocny jest w kamionce. Wlewałem 66% i nie miałem wody pod ręką
A i jedna uwaga - na korku w kamionce, która stała pusta też jest lekki białawy osad. Więc raczej podejrzewałbym korek.
Powiedziałbym, że destylat w tych kamionkach dojrzewa dużo szybciej, niż w tych, które ja zamawiałem zeszłej zimy. Otworzyłem ostatnio white doga żytniego. Jest dojrzalszy, nawet słodki, ale też pachnie gorzej niż to co wlewałem. Kamionka wyciągnęła zapach żurkowy/mlekowy
[ Dodano: 2017-03-05, 21:10 ]
Rum po pół roku nic szczególnego jak dla mnie. Zapach dużo lepszy, pojawiła się słodycz, ale w smaku nadal za bardzo spirytusowy. Być może za mocny jest w kamionce. Wlewałem 66% i nie miałem wody pod ręką
A i jedna uwaga - na korku w kamionce, która stała pusta też jest lekki białawy osad. Więc raczej podejrzewałbym korek.
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Mam takie pytanko czy w te kamionki przed zalaniem sercem trzeba wodą coś tam namaczać czy wyparzać czy coś?
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Wiem, że to nie ma żadnego uzasadnienie, ale ja zalewałem wodą jak beczkę, zalałem wodą po 24 godzinach zmieniłem wodę, a po 48 godzinach wylałem wodę i zalałem destylatem o mocy 63% . Wodą zalewałem by wypłukać, by postała, by lekko namokła, nie wiem czemu zalałem, ale potraktowałem kamionkę jak beczkę i dalej to będę robił, tak na wszelki wypadek, bo nie zaszkodziło, a było dobrze. Natomiast destylat miał 63% by ciśnienia, podciśnienia, czy jak to zwał były identyczne jak Szkoci mają w beczkach taka moc im się sprawdza, choć beczka to zupełnie inna bajka, to ja jednak tego się trzymam, nie by coś wyługować, a własnie dla podobnego oddychania, żeby prawidłowo oddychało potrzebne są te ciśnienia, podciśnienia, czym rzadziej otwieramy tym lepiej.
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Czy zalanie kamionki dobrym destylatem z cukrówki ma sens?
Robił już ktoś takie doświadczenia?
Robił już ktoś takie doświadczenia?
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Trochę więcej niż miesiąc temu zalałem kamionkę destylatem z owoców ponalewkowych. Destylat 40% przygotowany wcześniej do spożycia. Kamionka zalana i wystawiona na dwór pod dachem.
Wczoraj były oględziny. Korek jakby pokryty drobnym pyłem powyżej kamionki. Zapach bardziej intensywny, w porównaniu do oryginalnego produktu ze szkła bardziej wyrazisty. Jestem bardzo zadowolony z efektów po tak krótkim czasie.
Wczoraj były oględziny. Korek jakby pokryty drobnym pyłem powyżej kamionki. Zapach bardziej intensywny, w porównaniu do oryginalnego produktu ze szkła bardziej wyrazisty. Jestem bardzo zadowolony z efektów po tak krótkim czasie.
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
O co chodzi z tymi korkami? Ja swoje wymyłem, tylko w płynie do garów wypłukałem i żadnych nalotów, czy innego badziewia nie widzę, może po dłuższym czasie coś wyjdzie
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
— Napoleon Bonaparte
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
wiking, obłażą białym nalotem. Nawet jak kamionka pusta. Mnie się nie chciało nic robić. Zasadziłem na kamionki i siedzą. Biały nalot jest, ale destylatom to nie przeszkadza. Prawdopodobnie jakaś reakcja składnika silikonu z powietrzem...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości