Do 11% cukrówki także się to odnosi?zbyszek1281 pisze: W kotle w zależności od gęstości wsadu możesz mieć różne temperatury na całej wysokości wsadu
Kolumna typu AAbratek - budowa, kosztorys, opis działania
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Tyle że wówczas, taki pomiar nic, lub niewiele nam nie mówi, o tym ile jeszcze mamy alkoholu w gęstym wsadzie.
Ja mam termometr nisko w cieczy i zdarzało się, że przy gęstych wsadach, pierwsze pary docierały do głowicy, jak termometr w kotle pokazywał 60 stopni. Gdyby był umieszczony nad wsadem, pokazałby około 95 stopni. Efekt przyściankowy utrzymuje się praktycznie do końca procesu, w końcówce, odczyt z tak umieszczonego termometru, mógłby nas skłonić do zbyt wczesnego przerwania odpędu.
Więc w tym wypadku, będę w opozycji do mojego imiennika.
Ja mam termometr nisko w cieczy i zdarzało się, że przy gęstych wsadach, pierwsze pary docierały do głowicy, jak termometr w kotle pokazywał 60 stopni. Gdyby był umieszczony nad wsadem, pokazałby około 95 stopni. Efekt przyściankowy utrzymuje się praktycznie do końca procesu, w końcówce, odczyt z tak umieszczonego termometru, mógłby nas skłonić do zbyt wczesnego przerwania odpędu.
Więc w tym wypadku, będę w opozycji do mojego imiennika.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Ależ oczywiście, że się da. Tyle, że ze względu na efekt przyściankowy, ten odczyt nie będzie miarodajny.
W gęstym wsadzie, zwłaszcza w kotle z płaszczem obejmującym boczne ścianki. Najpierw zaczyna wrzeć wsad w wąskiej warstwie, przy grzanych ściankach kotła. Zanim zacznie wrzeć w środku kotła, wsad przy ściankach zdąży już odparować większość ze swoich %. Tym samym zwiększy się jego temperatura, a więc i temperatura par. Pomiar temperatury tych par pokaże, że w kotle wsad już jest cieczą wyczerpaną.
W gęstym wsadzie, zwłaszcza w kotle z płaszczem obejmującym boczne ścianki. Najpierw zaczyna wrzeć wsad w wąskiej warstwie, przy grzanych ściankach kotła. Zanim zacznie wrzeć w środku kotła, wsad przy ściankach zdąży już odparować większość ze swoich %. Tym samym zwiększy się jego temperatura, a więc i temperatura par. Pomiar temperatury tych par pokaże, że w kotle wsad już jest cieczą wyczerpaną.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Tylko i wyłącznie w taki sposób aby mierzył ciecz. Jest to najbardziej wiarygodny i stabilny pomiar temperatury. I sprawiający najmniej problemów nowicjuszom.spamik112 pisze: Gdzie umieścić termometr w kegu? Na samej górze tak żeby mierzył temp pary czy na dole temp cieczy?
Port zrobisz za pomocą długiej rurki wspawanej w dekiel albo korek wlewowy. Oczywiście rurka zaspawana od spodu.
Możesz umieścić rurkę na dwa sposoby:
- gdy masz grzałki bezpośrednio w kegu to najlepszym miejscem jest umieścić wzdłuż ścianki kega jak najdalej od grzałek.
- gdy planujesz płaszcz to najlepszym miejscem jest środek kega. A długość prawie do dna.
Ten sposób jest dobry gdy gotujesz gęste, a nie masz mieszadła. Jakieś 10-15cm od dna gęste rozgrzewa się najdłużej. U mnie gdy nie miałem jeszcze mieszadła trwało to godzinę, - a nawet czasami trochę dłużej - od momentu gdy w głowicy pojawiały się pierwsze opary.
Dobrym sposobem na zredukowanie do minimum efektu ściankowania i niekorzystne pojawianie się frakcji przedgonowych w czasie odbioru serca jest tzw. "stabilizacja". Coś podobnego jak przy regularnej rektyfikacji. Tylko że w czasie destylacji prostej robimy to po to aby dać czas na maksymalne wygotowanie się przedgonów na początku. Skorzystanie z tego sposobu pozwala nam konstrukcja współczesnych maszynek. A Ty taki sprzęt będziesz posiadał. Później te przedgony odbierasz w ilości jaka Tobie pasuje.
Tu się podepnę, temat dawno przycichł, a pytanie podobne. Buduję kolumnę z głowicą Thora, podstawa zbiornik 50 L po bojlerze na leżąco. Na jakiej wysokości wspawać termometr w tym zbiorniku?
Problem dotyczy rektyfikacji sposobem 2,5. Jeżeli z pierwszego mam ok.6L to do początku drugiro mam 12L i myślę, że termometr by musiał być tak nisko.
Ale przy pełnym zbiorniku nie będzie ta wysokość fałszowała wskazań?
Problem dotyczy rektyfikacji sposobem 2,5. Jeżeli z pierwszego mam ok.6L to do początku drugiro mam 12L i myślę, że termometr by musiał być tak nisko.
Ale przy pełnym zbiorniku nie będzie ta wysokość fałszowała wskazań?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Kawo, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Kolumna typu AAbratek - budowa, kosztorys, opis działania
W 2,5 nie potrzebujesz termometru w kegu przy gotowaniu wsadu 55%. W trakcie drugiego gotowania po rozcieńczeniu do 20% termometr już się przydaje. Ja bym dał w leżącym kegu tak ok. 5-10 cm od ścianki przeciwnej na przeciw grzałki. Rurke wspawałbym od góry tak by siegała do wysokości dołu grzałki.
Re: Kolumna typu AAbratek - budowa, kosztorys, opis działania
Koledzy!! Pomocy!! Poszukuję zaworka do AAbratka ! Kto pomoże?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości