Miód
Miód
Hej,
w mojej okolicy ponoć "obrodził" miód, poza lipowym. Wiem o 4 pasiekach w okolicy.
Sam dziś kupiłem ~3l @ 35zł/0.9l (1.3kg).
"Starszych" stażem Kolegów zainteresowanych tematem zapraszam do kontaktu.
Nie za dużą ilość mogę zakupić i wysłać.
Powinien być jakościowo dobry, bo to okolica wiejska, wszyscy się znają, nie ma pola na "wciskanie kitu".
[w PET?]
w mojej okolicy ponoć "obrodził" miód, poza lipowym. Wiem o 4 pasiekach w okolicy.
Sam dziś kupiłem ~3l @ 35zł/0.9l (1.3kg).
"Starszych" stażem Kolegów zainteresowanych tematem zapraszam do kontaktu.
Nie za dużą ilość mogę zakupić i wysłać.
Powinien być jakościowo dobry, bo to okolica wiejska, wszyscy się znają, nie ma pola na "wciskanie kitu".
[w PET?]
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Re: Miód
Podałem co u mnie jest. Napisałem posta, bo sąsiad mówił, że "jest dużo".
Tu są nie "typowi" pszczelarze, tylko rolnicy co mają pszczoły. Może stąd różnica.
Za to od sąsiada to wiem, że nie sprzedadzą kitu zamiast miodu .
Tu są nie "typowi" pszczelarze, tylko rolnicy co mają pszczoły. Może stąd różnica.
Za to od sąsiada to wiem, że nie sprzedadzą kitu zamiast miodu .
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Re: Miód
Można by tu w temacie wrzucać, jak w temacie z cukrem, gdzie, u kogo jaki miód, jaka cena, a co dla mnie najważniejsze jak rozpoznać, kiedy miód jest dobrej jakości, na co zwracać uwagę, jest tu dużo ekspertów, ale jeszcze więcej takich jak ja, co o miodzie wiedzą nic. Ja mam dziadka co ma tonę gryczanego z zeszłego roku po 29zł.
Re: Miód
Mam to szczęście pracować z kolegą pszczelarzem, który bardzo dba o jakość swojego miodu. Np nie przegrzewa go nigdy powyżej 41 stopni. Niektórzy by zachować miód w stanie ciekłym (dla niektórych bardziej atrakcyjnym) grzeją go do 90 stopni. Taki miód krystalizuje się o wiele wolniej, tylko,że to już trochę taka woda z cukrem..
Kolega sprzedaje litr rzepaku po 27 albo 28, lipy po 32, wielokwiatu po 30, wrzosu chyba po 45 (wrzos jest mało wydajny) i nawłoci chyba po 30 coś . Mam również kuzyna w górach i u niego zawsze rezerwuje sobie 2 litry spadziowego miodu, bo ten jest genialny.
Kolega sprzedaje litr rzepaku po 27 albo 28, lipy po 32, wielokwiatu po 30, wrzosu chyba po 45 (wrzos jest mało wydajny) i nawłoci chyba po 30 coś . Mam również kuzyna w górach i u niego zawsze rezerwuje sobie 2 litry spadziowego miodu, bo ten jest genialny.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Miód
@Magas, masz już 2 "prawie to co chciałeś"
Kupiłem ~3.4kg, nawet nie wiem z jakich kwiatów, zalałem 9l wody w balonie 20l, drożdże "Mead High Alcohol" od 98% i od WCZORAJ opie...ły ze 2-3mm z warstwy miodu na dnie Zdziwiłem się mocno. Bo czytałem, że i pół roku mogą działać.
Jak wyjdzie dobre to balon 50l też mam wolny ;P.
Kupiłem ~3.4kg, nawet nie wiem z jakich kwiatów, zalałem 9l wody w balonie 20l, drożdże "Mead High Alcohol" od 98% i od WCZORAJ opie...ły ze 2-3mm z warstwy miodu na dnie Zdziwiłem się mocno. Bo czytałem, że i pół roku mogą działać.
Jak wyjdzie dobre to balon 50l też mam wolny ;P.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Re: Miód
Już mi to bielok podpowiedział.
Zap...ją jak głupie, pierwsza doba, 2-3mm zjadły, dziś jeszcze więcej.
Proporcje są na "3.2" chyba. To mój pierwszy więc nie chciałem ryzykować (no i czekać latami ;p).
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Re: Miód
Już mi się podoba. Ludzie którzy używacie "Cobra Red Turbo" i przechwalacie się jak to w dwa dni można zrobić napitek, przyjmijcie do wiadomości że taki półtorak to się naście lat robi, i nic się nie da przyśpieszyć. Co do kupna miodu, jedyną metodą na dobry to kupno od zaufanej osoby. Miód z wyjątkiem wrzosowego nie wymaga żadnego grzania. Krystalizacja to rzecz normalna i nie ma co się tego obawiać przy kupnie, to zwiększa szanse że miód nie był grzany i nie zawiera za wiele wody. Miód może krystalizować już po kilku miesiącach i nie oznacza że jest stary. Enzymy zabija czas (max 2 lata) i temperatura (max 40 stopni). Przy napitkach nie ma to znaczenia, może być stary i gotowany.
Wojtek
Wojtek
Re: Miód
Użyłem "Mead high alcohol" od 98%.Cyrograf15 pisze: ↑2017-06-27, 09:34...Już mi się podoba. Ludzie którzy używacie "Cobra Red Turbo" i przechwalacie się jak to w dwa dni można zrobić napitek, przyjmijcie do wiadomości że taki półtorak to się naście lat robi, i nic się nie da przyśpieszyć....
Z opisu drożdże + pożywka, nic o "turbo", nie brałbym do miodu takich.
Czytałem, że miód to miesiące / lata, stąd zdziwienie, że tak ostro pracują.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Miód
Jadą ostro, bo im warunki odpowiadają
Później zazwyczaj zwalniają - większe %. I końcówka bardzo wolna.
Później zazwyczaj zwalniają - większe %. I końcówka bardzo wolna.
Aktualne ceny miodu, to dobry pomysł bo jest duża rozbieżność cen i z pomocą kolegów będzie można wybrać najlepszą ofertę.magas pisze: ↑2017-06-26, 19:34Można by tu w temacie wrzucać, jak w temacie z cukrem, gdzie, u kogo jaki miód, jaka cena, a co dla mnie najważniejsze jak rozpoznać, kiedy miód jest dobrej jakości, na co zwracać uwagę, jest tu dużo ekspertów, ale jeszcze więcej takich jak ja, co o miodzie wiedzą nic. Ja mam dziadka co ma tonę gryczanego z zeszłego roku po 29zł.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Miód
Wielokwiat - 35zł / 0,9l
A co do drożdży, wszystkie nowoczesne zap....ą aż miło ale czas potrzebny do leżakowania się nie skraca.
Drożdżaki typu "mead" wybrane są do pracy w trudnych warunkach, kiedyś zaczynałem na G-995, niby mocne ale z miodem im nie po drodze. Zaliczyłem pare restartów.
Co prawda po spotkaniu z winiarzami dowiedziałem się co i jak żeby hulały lepiej, ale po co skoro od kilku lat jadę na miodowych od Starowara i nigdy nie miałem postoju, a nawet zdarza się że schodzą bardzo nisko.
A co do drożdży, wszystkie nowoczesne zap....ą aż miło ale czas potrzebny do leżakowania się nie skraca.
Drożdżaki typu "mead" wybrane są do pracy w trudnych warunkach, kiedyś zaczynałem na G-995, niby mocne ale z miodem im nie po drodze. Zaliczyłem pare restartów.
Co prawda po spotkaniu z winiarzami dowiedziałem się co i jak żeby hulały lepiej, ale po co skoro od kilku lat jadę na miodowych od Starowara i nigdy nie miałem postoju, a nawet zdarza się że schodzą bardzo nisko.
czytam nie pytam
Re: Miód
"Duchowo" przygotowałem się na pół roku... potem poprawka od kol. bielok, że powinno się w 2 miesiące wyrobić... Zobaczymy, na razie przyspieszyły, już z 1cm zjadły.wawaldek11 pisze: ↑2017-06-27, 13:15...Później zazwyczaj zwalniają - większe %. I końcówka bardzo wolna...
...Aktualne ceny miodu, to dobry pomysł...
Jak jest z klarowaniem po zakończeniu? Grawitacyjnie czy "wspomagane"? Ile może trwać?
I właśnie, ile leżakować przed konsumpcją? To jest między 3 a 4 : 1.
Taki był mój zamysł .
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości