Zwiększenie efektywności filtrowania węglem
http://www.carbongate.cz/przemysl.htm
>WYKORZYSTANIE do oczyszczania spirytusu etylowego i destylatów
>WYKORZYSTANIE do oczyszczania spirytusu etylowego i destylatów
Witam
Być moze już gdzieś to było ale mam pytanie: czy produkt lepiej potaktować węglem (granulat) po pierwszym "gotowaniu", czy po drugim i zastosować sączek?
czy w tym pierwszym przypadku nie za szybko "zapcha" się węgiel?
Może ktoś ma doświadczenie co lepiej wychodzi praktycznie i ekonomicznie.
Jaki produkt będzie końcow lepszy?
Za wszystkie sugestje dziekuję. W postaci łopatologi tyż
Być moze już gdzieś to było ale mam pytanie: czy produkt lepiej potaktować węglem (granulat) po pierwszym "gotowaniu", czy po drugim i zastosować sączek?
czy w tym pierwszym przypadku nie za szybko "zapcha" się węgiel?
Może ktoś ma doświadczenie co lepiej wychodzi praktycznie i ekonomicznie.
Jaki produkt będzie końcow lepszy?
Za wszystkie sugestje dziekuję. W postaci łopatologi tyż
ktoś
Witam.
Mam pytanie bo jestem tu poraz pierwszy. Czy można zastosować "rure kanalizacyjną wew" z tworzywa sztucznego jako kolumne filtracyjną (taką żeby zasypać ją węglem aktywowanym). Chciałem zaoszczędzić troche kasy bo materiały z KO są troche drogie.
Z góry dziękuje za odp.
Mam pytanie bo jestem tu poraz pierwszy. Czy można zastosować "rure kanalizacyjną wew" z tworzywa sztucznego jako kolumne filtracyjną (taką żeby zasypać ją węglem aktywowanym). Chciałem zaoszczędzić troche kasy bo materiały z KO są troche drogie.
Z góry dziękuje za odp.
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów ... zresztą mleko też.
Dzięki
i oto mi chodziło
[ Dodano: 2007-09-21, 16:31 ]
i jeszcze jedna sprawa mnie niepokoi i nie mogę zrozumieć.
1 Otóż jak przygotuje sobie węgiel i umieszczam go w tubie razem z wodą to kiedy dolewać alkoholu? (tego poraz pierwszy)
2 I dalej jak doleje alkoholu to kiedy uchwycić moment w którym alkohol spłynie i znowu muszę zalać wodą całą tubę?
Przeczytałem wcześniej że miejsce w którym alkohol przepływa przez węgiel można odczuć gdyż jest odczuwalne ciepło ale jak będziemy wolną lub też bardzo wolno odprowadzać płyny to czy nie wymiesza się to wszystko w środku tuby.
Jeszcze jedna rzecz muszę poruszyć bo niektórzy piszą że zostawiają zalaną tubę alkoholem na np dobę. To czy trunek nie straci na swojej mocy jaką posiadał przed zalaniem?
i oto mi chodziło
[ Dodano: 2007-09-21, 16:31 ]
i jeszcze jedna sprawa mnie niepokoi i nie mogę zrozumieć.
1 Otóż jak przygotuje sobie węgiel i umieszczam go w tubie razem z wodą to kiedy dolewać alkoholu? (tego poraz pierwszy)
2 I dalej jak doleje alkoholu to kiedy uchwycić moment w którym alkohol spłynie i znowu muszę zalać wodą całą tubę?
Przeczytałem wcześniej że miejsce w którym alkohol przepływa przez węgiel można odczuć gdyż jest odczuwalne ciepło ale jak będziemy wolną lub też bardzo wolno odprowadzać płyny to czy nie wymiesza się to wszystko w środku tuby.
Jeszcze jedna rzecz muszę poruszyć bo niektórzy piszą że zostawiają zalaną tubę alkoholem na np dobę. To czy trunek nie straci na swojej mocy jaką posiadał przed zalaniem?
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów ... zresztą mleko też.
@MaTyS
Jest taka zasada, iż im niższa temperatura tym zjawisko adsorpcji zachodzi bardziej efektywnie. Wiąże się to ze zmniejszeniem energii cząsteczek wraz z obniżeniem tenmp.
"Liczba cząsteczek możliwa do zaadsorbowania na powierzchni adsorbentu jest ograniczona i maleje ze wzrostem temperatury. Efektywnej adsorpcji sprzyjać, więc będzie duża powierzchnia właściwa adsorbentu i niska temperatura." - http://www.chem.uw.edu.pl/people/HWilcz ... /cw17.html
Dlatego najlepiej przed czyszczeniem wstawić destylat do lodówki a nawet do zamrażalnika.
Jest taka zasada, iż im niższa temperatura tym zjawisko adsorpcji zachodzi bardziej efektywnie. Wiąże się to ze zmniejszeniem energii cząsteczek wraz z obniżeniem tenmp.
"Liczba cząsteczek możliwa do zaadsorbowania na powierzchni adsorbentu jest ograniczona i maleje ze wzrostem temperatury. Efektywnej adsorpcji sprzyjać, więc będzie duża powierzchnia właściwa adsorbentu i niska temperatura." - http://www.chem.uw.edu.pl/people/HWilcz ... /cw17.html
Dlatego najlepiej przed czyszczeniem wstawić destylat do lodówki a nawet do zamrażalnika.
Witam
Mam pytanie, czy od aktywacji filtra można używać zwykłej wody (chodzi mi o to czy węgiel nie zapycha się minerałami i związkami chemicznymi zawartymi w wodzie - może błądzę?), czy musi być to woda destylowana (w przepisach nic takiego nie znalazłem). Od znajomego dowiedziałem się, że mieszał alkohol z wodą mineralną (ponoć lepiej mu to smakowało) a później oczyszczał, czy to ma sens (używał węgla pylistego)?
Będę wdzięczny za sugestie.
pozdrawiam
Mam pytanie, czy od aktywacji filtra można używać zwykłej wody (chodzi mi o to czy węgiel nie zapycha się minerałami i związkami chemicznymi zawartymi w wodzie - może błądzę?), czy musi być to woda destylowana (w przepisach nic takiego nie znalazłem). Od znajomego dowiedziałem się, że mieszał alkohol z wodą mineralną (ponoć lepiej mu to smakowało) a później oczyszczał, czy to ma sens (używał węgla pylistego)?
Będę wdzięczny za sugestie.
pozdrawiam
ktoś
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 83 gości