Nalewki destyluje się od dawna. Tylko zwą się wtedy maceratami. A typowe nalewki mają to do siebie, że pozostaje po nich dość duży odpad w postaci nasączonego alkoholem surowca, z którego powstały. Na przykład owoce o których piszesz. Są różne szkoły postępowania z tymi "odpadkami". Ja najczęściej gromadzę je w 30l fermentatorze i gdy jest pełen powolutku wyciskam do sucha w prasie. Uzyskuję bardzo dobrą ratafię. Wcześniej je właśnie destylowałem metodą "gar w garze" ale ratafia wymaga mniej pracy i zawsze wychodzi co najmniej niezła.
Destylowanie nalewek
Re: Destylowanie nalewek
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Re: Destylowanie nalewek
Jeszcze są nalewki nieudane, wypić się nie da a wylać szkoda. Kiedyś znajomej z takiej robiłem odzysk, całkiem dobre smakowe wyszło na pot-stillu.
Wojtek
Wojtek
Re: Destylowanie nalewek
No, chyba nie bardzo Macerat jest niczym innym jak olejowym wyciągiem ziołowym (olej ziołowy). Proces maceracji znany jest już od tysięcy lat, tym sposobem wykonywano różne pachnidła, które stosowano jako perfumy.
Jeśli natomiast chodzi o wódki smakowe, to przeważająca część tych alkoholi powstaje w procesie maceracji, która oznacza ługowanie, czyli wydzielanie składników ciekłych (np. soku owocowego) lub stałych (tj. zioła), które wcześniej zostały połączone ze spirytusem. W tym samym procesie pozyskuje się o wiele słodsze trunki, czyli likiery. W opisanej metodzie ekstrakcji otrzymujemy pożądany nalew owocowy albo ziołowy.
Spiritus flat ubi vult
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Destylowanie nalewek
Maceraty wodne też występują.... Jak zwał, tak zwał
No to powiedzcie mi co ja będę destylował? Zalałem jarzębinę 60% alko i zamierzam to przegotować razem z owocami.
No to powiedzcie mi co ja będę destylował? Zalałem jarzębinę 60% alko i zamierzam to przegotować razem z owocami.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Destylowanie nalewek
Od czasu kiedy człek wymyślił alembik. Destylacje wszelkiej maści maceratów to nie nowinka.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Re: Destylowanie nalewek
Też destyluję jarzębinę po leżakowaniu w 60% alkoholu. Być może trzymam ją za długo bo z miesiąc na ogół i nalewu za cholerę napić się nie da. Mimo mrożenia owoców po kilka miesięcy. Za to destylat o mocy 40-50% jak sobie jeszcze w cieniu i chłodzie poleży z dębem (daje mocno palony z USA) to już inna bajka Znaczy muszę w domu to chować.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Destylowanie nalewek
Radius.
Słownik języka polskiego PWN.
"macerat «półprodukt przy wyrobie wódek i likierów, otrzymywany z ziół, przypraw i owoców macerowanych w spirytusie» "
Słownik języka polskiego PWN.
"macerat «półprodukt przy wyrobie wódek i likierów, otrzymywany z ziół, przypraw i owoców macerowanych w spirytusie» "
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Destylowanie nalewek
Fuutro - moja stoi od kilku miesięcy. I postoi chyba do maja. Mam też nalewkę z przemrożonych i podpiekanych owoców - planuję połączyć z destylatem.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Destylowanie nalewek
Podpiekanie owoców daje jakiś wyraźnie dobry efekt?
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Destylowanie nalewek
Podpiekanie to tradycyjny sposób pozbycia się goryczy i niektórych toksyn z owoców jak choćby sambunigryna z czarnego bzu. Dodatkowo podpiekanie uwydatnia słodycz (karmelizacja cukrów). W połączeniu z przemrażaniem, które również redukuje goryczkę to świetny sposób na przygotowanie owoców do nalewek.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Destylowanie nalewek
@szlumf, tak macerat to;
A nie destylat ponalewkowypółprodukt przy wyrobie wódek i likierów, otrzymywany z ziół, przypraw i owoców macerowanych w spirytusie
Spiritus flat ubi vult
Re: Destylowanie nalewek
A gdzie ja napisałem, ze to destylat?
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Re: Destylowanie nalewek
Nalewka to owoce i inne zioła zalane alkoholem, a macerata to owoce i inne zioła zalane alkoholem. I już wiem wszystko
Wojtek
Wojtek
Re: Destylowanie nalewek
Wojtek nie piszę się macerata , tylko maserati, sam zobacz https://www.google.pl/search?q=maserati ... qTGPKiU6VM:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 39 gości