Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo
Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo
Witam
Do nastawu dalej za dużo wody czy nic nie szkodzi?
Woda25l
Cukru5kg
Paczka drożdży turbo.
Do nastawu dalej za dużo wody czy nic nie szkodzi?
Woda25l
Cukru5kg
Paczka drożdży turbo.
Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo
Najlepiej gdy Blg nastawu wynosi 22°, wtedy na 1kg cukru lejemy 3,5 l wody. W tym wypadku wody powinno być 17,5 l. Łączna objętość nastawu wynosić będzie 17,5 + 3 = 20,5 l.
Róbmy Swoje
Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo
Ja zawsze licze tak.
1kg cukru = 0,6l objetosciowo
Na 1kg cukru leje 3,7l wody.
Mam beczke 50l
Daje tak 8kg cukru, 30l wody i łyżkę kwasku cytrynowego, paczka Alcoteca 48h i mam wtedy 35l nastawu o BLG 21. Temp startowa 25st. 3-4 doby i BLG 0. Zima wywalam na zewnatrz i za 3 dni na garnek. Zawsze wychodzi mi tak samo. Zawsze te same drożdże, zbliżone temperatury w miarę możliwości.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
1kg cukru = 0,6l objetosciowo
Na 1kg cukru leje 3,7l wody.
Mam beczke 50l
Daje tak 8kg cukru, 30l wody i łyżkę kwasku cytrynowego, paczka Alcoteca 48h i mam wtedy 35l nastawu o BLG 21. Temp startowa 25st. 3-4 doby i BLG 0. Zima wywalam na zewnatrz i za 3 dni na garnek. Zawsze wychodzi mi tak samo. Zawsze te same drożdże, zbliżone temperatury w miarę możliwości.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
A gdzie tu jest śpirytus????
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo
Coś słabe te Blg Ci wychodzi...
Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo
Dlaczego słabe? Taki przepis znalazłem na forum dawno temu. Może wina cukru, mało cukru w cukrze.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
A gdzie tu jest śpirytus????
Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo
Skorzystaj kolego z kalkulator i podziękuj autorowi. Tak zakombinuj z cukrem żeby max było 25 BLG
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.
Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo
Żeby wyszło Blg 25, trzeba na 1kg cukru dawać 3 l wody. 3,7 l to ciutki za dużo i przez to takie słabsze Blg.
Róbmy Swoje
-
- 30%
- Posty: 32
- Rejestracja: 2016-12-24, 02:30
Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo
To oczywiste że pisząc o cukrze, mamy na myśli cukier, a nie przykładowo piasek czy sól. Ale na tym przykładzie to za dużo dajesz wody na taką ilość cukru i niepotrzebnie dajesz kwasek cytrynowy. W T48h jest wszystko co trzeba do fermentacji. Niczego dodawać nie trzeba. To nie drożdże piekarnicze do których zalecano dodawać kwasek, koncentrat pomidorowy i ryż. Tu jest wszystko co trzeba.
Róbmy Swoje
Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo
Ja zawsze robie z przepisu na drożdżach. To wychodzi tak ok 21-22 cukru. Może cukier jest oszukany i trzeba robić do cukromierza. Nastepny nastaw bedzie mocniejszy. Mam nadzieje że przerobia to chłopaki. Dzieki za info. Wiedzy nigdy nie za dużo.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
A gdzie tu jest śpirytus????
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo
Metoda winiarska to dawanie cukru w ratach. W tedy Blg startowe jest bezpieczne i komfortowe dla startu drożdży. Wyliczenia z pomiarami nie dokońca są zgodne, zaczynam podejrzewać że to faktycznie jest problem zawrtości cukru w cukrze. Przy ratach co najwyżej nie zostanie przerobiony cały cukier, można zaryzykować te 2 zł.
Wojtek
Wojtek
Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo
Co innego winiarska, a co innego gorzelniana. W gorzelnianej na raty nie ma czasu. Przykładowo drożdże T24h w optymalnych warunkach kończą fermentację po upływie doby. Należy więc od razu dawać cukier w pełnej ilości.
Róbmy Swoje
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo
Co prawda mam niewielkie doświadczenie z gorzelniczymi, bo śmierdzą w związku z czym ich unikam. Nie mniej nie widzę przeciwwskazań do podania cukru w ratach. Nie jak w winiarstwie w odstępach wyrażonych w miesiącach a w godzinnych. Jeżeli są jakieś przeciwwskazania z wyjątkiem lenistwa, to proszę o podanie.
Wojtek
Wojtek
Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo
Drożdże T24 w moim odczuciu dają dziwny zapach i smak nastawu. Po T48 nastaw pachnie i smakuje jak szampan a raczej wino musujace wytrawne. Wczoraj kupiłem cukier Polski Królewski ten w czerwonych opakowaniach po 1.68zł. Będzie na przetwory i na przetwory.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
A gdzie tu jest śpirytus????
Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo
Lenistwo nie jest jedynym przeciwwskazaniem. Innym jest odporność drożdży na wytworzony przez nie same alkohol. Są gatunki które wytrzymują 18%, a nawet 20% alkoholu. Większość jednak ginie przy stężeniu dużo mniejszym bo 14%. Martwym drożdżom dodanie cukru nie pomoże. Nie wszystkie drożdże gorzelniane dają niemiły zapach i smak nastawu. Nastawu jednak z reguły się nie pije. Są i takie drożdże gorzelniane z których nastaw zapachem i smakiem przypomina wytrawnego szampana. Można go pić bez destylowania.
Róbmy Swoje
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 49 gości