Witajcie,
pytanie pewnie tendencyjne, ale czy zacier (woda drożdże i cukier) który wg instrukcji na drożdżach stoi 5 dni i załóżmy przestanie pracować traci coś na wartości "odżywczej" jeśli nie zostanie od razu przerobiony na produkt "właściwy" ?
Pytam bo chciałem nastawić a nie wiem czy będę w stanie od razu przerobić.
Pozdrawiam
Jak długo może stać gotowy zacier?
Jak długo może stać gotowy zacier?
Ostatnio zmieniony 2018-09-05, 22:58 przez gizmo, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: jak długo może stać gotowy zacier ?
To nie zacier tylko nastaw i jeśli jest czysto zrobiony i o odpowiedniej mocy to może stać nawet latami.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Re: jak długo może stać gotowy zacier ?
Dzięki za poprawkę i wskazówkę. Chodzi o max tydzień zwłoki...
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Re: Jak długo może stać gotowy zacier?
Wręcz odwrotnie, polepszy się- drożdze osiądą na dno a nastaw będzie bardziej klarowny.
Pod warunkiem że nie będzie dostępu powietrza, bo wtedy przy słabszych nastawach mogą zachodzić wtórne fermentacje octowa czy acetonowa.
interesuje mnie historia i praktyka destylacji wszystkiego;)
Re: Jak długo może stać gotowy zacier?
Jak jest prawidłowo sklarowany, to tak jak napisał Legion, latami. Oczywiście szczelnie zamknięty.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Jak długo może stać gotowy zacier?
Pojemniki pożyczyłem średnio szczelne... jak na ogórki z plastikowymi nakręcanymi deklami, w zasadzie z zamysłem nastawienia i od razu przerobienia. W zasadzie pierwsza moja próba:) nie czytam za dużo, bo wiadomości od groma...a bez testów i własnego sprzętu nie sposób przyjąć taką wiedzę zerknąłem na podstawy a spróbuję skorzystać z gotowych rad właściciela sprzętu może się uda...
Pozdrawiam i dzięki za info, oczywiście dalsze wskazówki mile widziane.
Pozdrawiam i dzięki za info, oczywiście dalsze wskazówki mile widziane.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości