Bigos z kapusty kiszonej
Bigos z kapusty kiszonej
Powoli zbliżają się święta i dlatego chciałem podać prosty z zarazem smaczny przepis na bigos z samej kapusty kiszonej nie kwaszonej i bez surowej kapusty.
SKŁADNIKI
2kg kiszonej kapusty (nie kwaszonej)
500g kiełbasy
500g łopatki
200g boczku (może być wędzony a nawet lepiej)
opakowanie suszonych grzybów 50g lub więcej
20szt. śliwki suszonej
2szt. średniej cebuli
4szt.liść laurowy
kilka ziaren ziela ang.
pieprz
sól
mały koncentrat pomidorowy
ketchup pikantny
opakowanie przypraw do bigosu.
Kapustę nie kroić nie wyciskać wrzucić do garnka dodać trochę wody i gotować do miękkości ok 1 godz. do 1,5.dodać zielę pieprz liście laurowe sól, śliwki. Grzyby w misce namoczyć po czym jak kapusta zmięknie dodać grzyby razem z wodą. Na patelni lub rondlu zeszklić pokrojoną cebulę dodać kiełbasę i mięso z boczkiem pokrojone w kostkę . Wszystko to po podsmażeniu dodać do kapusty dodać przecier i pozostałe przyprawy. gotować na małym ogniu często mieszać. Jak wiadomo czym dłużej gotowany i odgrzewany tym lepszy.
SKŁADNIKI
2kg kiszonej kapusty (nie kwaszonej)
500g kiełbasy
500g łopatki
200g boczku (może być wędzony a nawet lepiej)
opakowanie suszonych grzybów 50g lub więcej
20szt. śliwki suszonej
2szt. średniej cebuli
4szt.liść laurowy
kilka ziaren ziela ang.
pieprz
sól
mały koncentrat pomidorowy
ketchup pikantny
opakowanie przypraw do bigosu.
Kapustę nie kroić nie wyciskać wrzucić do garnka dodać trochę wody i gotować do miękkości ok 1 godz. do 1,5.dodać zielę pieprz liście laurowe sól, śliwki. Grzyby w misce namoczyć po czym jak kapusta zmięknie dodać grzyby razem z wodą. Na patelni lub rondlu zeszklić pokrojoną cebulę dodać kiełbasę i mięso z boczkiem pokrojone w kostkę . Wszystko to po podsmażeniu dodać do kapusty dodać przecier i pozostałe przyprawy. gotować na małym ogniu często mieszać. Jak wiadomo czym dłużej gotowany i odgrzewany tym lepszy.
Re: Bigos z kapusty kiszonej
Czy różni się kapusta kwaszona od kiszonej?
Re: Bigos z kapusty kiszonej
Kapusta kiszona jest naturalnie czyli dodawana jest tylko sól. Natomiast do kapusty kwaszonej dodają dodatkowo ocet żeby szybciej się ukwasiła i nie ma wtedy w kapuście naturalnych witamin.
Re: Bigos z kapusty kiszonej
Powiem szczerze, że pierwszy raz słyszę o dodawaniu octu do kapusty. Coś tam doczytałem i dowiedziałem się, że szybsze kiszenie to wartość dodana. Głównym celem działania octu jest zabezpieczenie kapusty przed rozwojem niepożądanej mikroflory.
A tak na marginesie, to robię z takiej sklepowej, czyli tej "złej". Mimo to bigosik wychodzi palce lizać.
A tak na marginesie, to robię z takiej sklepowej, czyli tej "złej". Mimo to bigosik wychodzi palce lizać.
Re: Bigos z kapusty kiszonej
Ja byłem od małego uczony że naturalne to lepsze. Co do bigosu z kwaszonej to pewnie że wyjdzie ale czy lepsze? Nie oceniam . A tak przy okazji w Google pierwszy link bez szukania sam oceń różnicę.
http://m.beszamel.se.pl/kapusta/kapusta ... znia,2312/
http://m.beszamel.se.pl/kapusta/kapusta ... znia,2312/
Re: Bigos z kapusty kiszonej
W sklepach można kupić kiszoną jak i kwaszoną, śmiem też twierdzić, że niektóre firmy robią lepszą kiszoną niż ktoś mało doświadczony w domu sobie ukisi, jedną z takich firm jest słoneczne pole http://www.slonecznepole.com.pl/
Re: Bigos z kapusty kiszonej
Mam kilka uwag do przepisu na bigos . W moich stronach (pd. PL);
1. Nie dodaje się śliwek suszonych. Wyłącznie wędzone!
2. Nie dodaję gotowej mieszanki przypraw. Trzeba samemu doprawić. Cały radocha w robieniu bigosu tkwi w tym drobnym
szczególe! Zresztą poza przyprawami które wymieniłeś, wystarczy dodać jeszcze tylko nieco kminku i zamiast części soli
vegety i będzie super. No, można jeszcze pokombinować z paprykami słodką i pikantną.
3. Bigos bez dodatku wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego to taka kapustka z dodatkami
4. Nie dodaje się ketchupu!!! To samo zło, wymyślone przez amerykanów, aby zatuszować prawdziwy smak wszelkich potraw.
Do tego pełny cukru Zamiast tego proponuję dodać łyżkę (łygę)miodu, znakomicie "zmiękcza" kwasowość i nadaje
potrawie POLSKI smak
5. Zawsze dodaję "organki" żeberek wędzonych. Jak mawiają pobratymcy naszego aszkenazyjskiego Zachariusza _ cymes Panie, no cymes!!!
1. Nie dodaje się śliwek suszonych. Wyłącznie wędzone!
2. Nie dodaję gotowej mieszanki przypraw. Trzeba samemu doprawić. Cały radocha w robieniu bigosu tkwi w tym drobnym
szczególe! Zresztą poza przyprawami które wymieniłeś, wystarczy dodać jeszcze tylko nieco kminku i zamiast części soli
vegety i będzie super. No, można jeszcze pokombinować z paprykami słodką i pikantną.
3. Bigos bez dodatku wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego to taka kapustka z dodatkami
4. Nie dodaje się ketchupu!!! To samo zło, wymyślone przez amerykanów, aby zatuszować prawdziwy smak wszelkich potraw.
Do tego pełny cukru Zamiast tego proponuję dodać łyżkę (łygę)miodu, znakomicie "zmiękcza" kwasowość i nadaje
potrawie POLSKI smak
5. Zawsze dodaję "organki" żeberek wędzonych. Jak mawiają pobratymcy naszego aszkenazyjskiego Zachariusza _ cymes Panie, no cymes!!!
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Bigos z kapusty kiszonej
Lubię bigos z kiszonej kapusty ale musi być dobrze zrobiony bo to nie jest takie łatwe. Prywatnie bardziej lubię z dodatkiem, pół na pół, świeżej i nie za bardzo "upstrzony" ponieważ wtedy dodatki zabijają smak kapusty.
Re: Bigos z kapusty kiszonej
Zmusiłeś mnie do poszukania definicji "upstrzony".
Re: Bigos z kapusty kiszonej
Jeśli ma to być prawdziwy bigos (ja gotuję staropolski), to bez żadnych dodatków typu koncentrat pomidorowy, wegeta, a już broń boże keczup
Śliwki mogą być suszone lub wędzone, w zależności od indywidualnego smaku. Ja preferuję suszone. Nie dodaję ziela angielskiego ani liścia laurowego, tylko i wyłącznie sól, pieprz oraz jałowiec. No i obowiązkowo wytrawne, czerwone wino. Gotowanie trwa 3 dni, codziennie dodając kolejne składniki.
Najlepsze mięso to dziczyzna, ale w dzisiejszych czasach... komu chce się chodzić na polowanie
Więc używam (jeśli nie mam udźca z dzika ) wędzonego boczku, karkówki oraz golonka. Żadnej sklepowej kiełbasy
Po trzech dniach - , hmmm... dobrą żubrówką pod bigosik
Śliwki mogą być suszone lub wędzone, w zależności od indywidualnego smaku. Ja preferuję suszone. Nie dodaję ziela angielskiego ani liścia laurowego, tylko i wyłącznie sól, pieprz oraz jałowiec. No i obowiązkowo wytrawne, czerwone wino. Gotowanie trwa 3 dni, codziennie dodając kolejne składniki.
Najlepsze mięso to dziczyzna, ale w dzisiejszych czasach... komu chce się chodzić na polowanie
Więc używam (jeśli nie mam udźca z dzika ) wędzonego boczku, karkówki oraz golonka. Żadnej sklepowej kiełbasy
Po trzech dniach - , hmmm... dobrą żubrówką pod bigosik
Spiritus flat ubi vult
Re: Bigos z kapusty kiszonej
@magas, upstrzyć, tzn ozdobić różnymi dodatkami. W tym przypadku im mniej dodatków w bigosie tym lepiej dla bigosu
Potwierdzam, dodawanie kiełbasy sklepowej uwali nam to co zrobiliśmy i zamiast bigosu mamy coś co jest tylko z wyglądu podobne do bigosu.radius pisze:Więc używam (jeśli nie mam udźca z dzika ) wędzonego boczku, karkówki oraz golonka. Żadnej sklepowej kiełbasy
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5061
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Bigos z kapusty kiszonej
To ja dodam swój składnik, którego używam do bigosu, a jest to ogon wołowy. I nie trzymam się ortodoksów wspomnianych wyższej... No i ludziska sobie chwalą. Nie gotuję pod przepis, ale tak żeby mi smakował.
Re: Bigos z kapusty kiszonej
To ja się pochwalę jak ja gotuje bigos, robię go identycznie jak piwo .
Re: Bigos z kapusty kiszonej
wawaldek11 pewnie, że vegeta/wegeta też jest passe, ale nie ma co porównywać z ketchupem. Napisałem "zamiast części soli" błąd powinienem napisać " odrobinę vegety/wegety". Poza tym osobiście nie mam nic przeciwko E621 chociaż używam go incydentalnie. Główny składnik owej przyprawy to jednak sól i suszone warzywy.
radius ale broń Cię PB. Nie znam się na odmianach bigosów, napisałem "W moich stronach (pd. PL)".
drgranatt nie zgadzam się w całej rozciągłości "nie za bardzo "upstrzony"", Clou bigosu cały czas tkwi jedynie w proporcjach Najlepsze bigosy jakie jadłem to kapucha z dodatkami, które nawet trudno zidentyfikować. Harmonia smaku!
radius ale broń Cię PB. Nie znam się na odmianach bigosów, napisałem "W moich stronach (pd. PL)".
drgranatt nie zgadzam się w całej rozciągłości "nie za bardzo "upstrzony"", Clou bigosu cały czas tkwi jedynie w proporcjach Najlepsze bigosy jakie jadłem to kapucha z dodatkami, które nawet trudno zidentyfikować. Harmonia smaku!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość