Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Starzenie alkoholi
Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: magas » 2019-01-10, 21:10

Jeśli one po destylacji miało 72% to trzeba czasu i kamionki lub beczki, później może cię zaskoczyć, taki % to ustawowo minimum 3 lata a na spirytus to sobie możesz mąkę zatrzeć, albo cukier nastawić.

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 200
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Twonk » 2019-01-10, 21:26

:mrgreen: no to poleci do kamionki - dzięki za radę :cheers
Spirytus z cukru to zrobiłem raz w życiu coby sprawdzić jak działa OVM. Całkiem ok wyszedł.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: kwik44 » 2019-01-10, 22:12

Tegoroczna czereśnia potrzebowała 3 miesiące w kamionce, żeby zacząć być pijalną. Onegdaj robiłem wiśnię i też dopiero po kilku miesiącach kamionce nabrała aromatu. Nie ma porównania, ale czereśnia zdecydowanie lepsza dla mnie niż wiśnia. Wtedy dojrzewałem jeszcze w kamionkach od Jehn. Teraz mam w obu rodzajach. W ogóle to takie na 10-15l by się przydały...

lulekp
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2016-01-08, 18:46

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: lulekp » 2019-01-19, 21:27

Witam

Zakupilem juz kilka kamionek i wszystkie juz sa zalane i dojrzewaja.
Jest teraz za szybko - ponad rok - na opinie destylatu ale jak magas prosi - nalezy sie jakas informacja.

Na razie lezakuje 3 x beczulka pszenica i 1 x winiak. Co do winiaka to moge tylko powiedziec, ze pol roku po destylalcji winiaka smak i zapach jest fajny. Nie mam niestety za duzo porownan, wiec czekam na kolejny rok z kolejna opinia ;
Natomiast pszenica - coraz lepszy zapach - na razie bez degustacji ;)

Lulekp

Awatar użytkownika
Waldix74
50%
50%
Posty: 127
Rejestracja: 2018-03-14, 13:46

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Waldix74 » 2019-01-28, 20:41

No więc tak , zrobiłem nastaw z melasy. Przegoniłem to no i .... spalenizna czuć było . Dałem to do powąchania innym i to samo spalenizna 😭😭😭. Trzymałem to w białej damie . Dałem całość do kamionki i po dwóch tygodniach leżakowania zupełnie coś innego i to nie moja opinia😊😊😊. Spalenizna praktycznie nie wyczuwalna . Bez wazeliny kamionka robi swoje tylko trzeba czasu. Pozdrowienia gary1966 .

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Zalobik » 2019-01-31, 12:20

kwik44 pisze:
2019-01-10, 22:12
W ogóle to takie na 10-15l by się przydały...
Kolego Magas wiem, że teraz masz pierdolnik z akcją, ale w wolnej chwili, temat może warto by zbadać. Takie 10-15 litrowe stągwie byłyby super, bo od ciągłej kontroli jakości z jednego galona na koniec zostaje niewiele. A przestać kontrolować przecież nie sposób.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 200
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Twonk » 2019-01-31, 14:14

Takie duże kamionki nie byłyby zbyt delikatne - kruche?
Trochę bym się bał.

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Zalobik » 2019-01-31, 14:44

Myślę, że wszystko zależy od technologii wykonania (grubość ścianki, użyta masa, wypalenie itd). Te które mamy ponoć też są pancerne i zniosą wiele. Nie sprawdzałem. Z taką piętnastką trzeba by było obchodzić się ostrożnie, ale za to ile frajdy. Widziałem gruzińskie kwevri o pojemności ponad 1000l i dawały radę, oczywiście nikt ich nie targał, tylko były wkopane
w podłogę piwnicy.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: wawaldek11 » 2019-01-31, 15:53

15 litrów, to może nie, ale koło 10 chętnie bym zastosował.
Pozdrawiam,
Waldek

gary1966
60%
60%
Posty: 253
Rejestracja: 2013-08-18, 16:00

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: gary1966 » 2019-01-31, 16:43

Pod regałami na pierwszym zdjęciu są małe, na następnych są i 300 litrowe.
Destylarnia Lantenhammer.
Napisałem do nich maila, lecz bez odzewu.
Neue_Erlebnisdestillerie_Galerie_3499.jpg
Neue_Erlebnisdestillerie_Galerie_3491.jpg
erlebnisdestillerie-gross_03.jpg

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Doody » 2019-01-31, 17:13

No taki 1991 rocznik to może być coś zacnego :wink:
Pozdrawiam
Darek

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: wawaldek11 » 2019-01-31, 17:30

To raczej data produkcji i dane techniczne zbiornika.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Doody » 2019-01-31, 17:52

Co nie zmienia faktu co do zacności trunku z tego rocznika :D
Pozdrawiam
Darek

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: wawaldek11 » 2019-01-31, 18:21

I tu też bym trochę polemizował: amfory szkliwione są, czy dużo robią dla destylatu - :nie_wiem :abaras . Za mało wiem o tych składach.
Pozdrawiam,
Waldek

gary1966
60%
60%
Posty: 253
Rejestracja: 2013-08-18, 16:00

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: gary1966 » 2019-01-31, 19:58

Na stronie destylarni piszą że oddychające są, a szkliwienie widać :shock:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: karol1410 i 7 gości