Przepis na whisky
Re: Przepis na whisky
Jeżeli masz pomieszczenie ktore ma 16' to nastepnym razem fermentuj w nim bez grzałek. Gwarantuje że grzybki i tak podniosą temp zacieru do 20' (jak nie wyżej) a taka temp jest lepsza ze wzgl na mniejszą ilość produkowanych "syfków" przez drożdże.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Re: Przepis na whisky
To akurat mam już przećwiczone Grzałka jest z wbudowanym termostatem, więc przez pierwsze 1,5 dnia się nie włącza a wręcz czasami muszę chłodzić beczkę bo temperatura jest za wysoka. Później jednak temperatura szybko spada i bez dogrzania do tych 25-26 st. C BLG zatrzymuje się na +3 do +4 i więcej. Z włączoną grzałką akwariową udaje się zejść do max -2 (kilka razy w życiu miałem -4, ale albo to był wyjątkowy przypadek albo źle odczytałem).
Szczerze mówiąc, to z tą grzałką jakoś nigdy jakichś niepożądanych smaków / zapachów nie zanotowałem).
Szczerze mówiąc, to z tą grzałką jakoś nigdy jakichś niepożądanych smaków / zapachów nie zanotowałem).
Re: Przepis na whisky
A na jakich grzybkach działasz?
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Re: Przepis na whisky
Drożdże przerobiłem już chyba wszystkie: Cobra whisky, Alcotec whisky (nie turbo), Fermiole, Safspirit Malt.
Niby w dzienniczku zapisuję efekty zacierania, fermentacji i destylacji jednak jest tyle zmiennych (różne ilości, różne słody, temperatury zacierania i fermentacji), że niestety nie jestem w stanie określić czy któreś były lepsze lub gorsze...
Niby w dzienniczku zapisuję efekty zacierania, fermentacji i destylacji jednak jest tyle zmiennych (różne ilości, różne słody, temperatury zacierania i fermentacji), że niestety nie jestem w stanie określić czy któreś były lepsze lub gorsze...
Re: Przepis na whisky
Jeżeli w zamyśle masz fermentację bakteryjną (w celu uzyskania dodatkowych kwasów, które po latach wyreagują z alkoholami do estrów), to lepsza będzie wyższa temperatura. W temp. ok. 30*C bakterie kwasu mlekowego i im podobne pracują dużo chętniej niż w temp. poniżej 15*C.
Kuję żelazo, póki gorące
Re: Przepis na whisky
Będziesz "wysładzał" odciśnięte młóto?
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...
Re: Przepis na whisky
W młócie po fermentacji nie ma co wysładzać bo w zacierze nie ma już cukru...
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Przepis na whisky
Dlatego użyłem cudzysłowu Chodzi mi o wypłukanie niewielką ilością wody pozostałego w młócie etanolu, szkoda wywalić młóto z % ami
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...
Re: Przepis na whisky
@kowal, podkręcę grzałkę i po osiągnięciu 30 st. C wyłączę a beczkę opatulę kocem.
@ssg_08, z pewnością po wyciśnięciu przez prasę część alkoholu zostaje w młócie, ja jednak zbyt leniwy jestem, żeby to jeszcze przelewać wodą. Inna rzecz, że nie zmieścił bym już tego do kega.
@ssg_08, z pewnością po wyciśnięciu przez prasę część alkoholu zostaje w młócie, ja jednak zbyt leniwy jestem, żeby to jeszcze przelewać wodą. Inna rzecz, że nie zmieścił bym już tego do kega.
Re: Przepis na whisky
A ja właśnie kończę drugiego kega odbierać Z 60 l. zacieru bez młóta bedzie 2 damy po 5l. wsadu do beczki. W sobote jak sie uda to zacieram kolejne 60 l. CastleMalting 35 ppm ale tym razem ferment z młótem..
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...
Re: Przepis na whisky
To zdawaj relację jak ci idzie. Zawsze fajnie jak można porównać.
Właśnie się zastanawiam czy dla odmiany nie kupić Castle malting peated. Miałem go już raz ale tylko jako dodatek. Teraz zrobiłbym 100% wsad.
Tylko że prawie nie mam już gdzie trzymać urobku czekam na info od magasa co do beczki 60l bo w sobotę zasoby single malt dobiją do 70l a jeszcze w słoju czeka bourbon do przelania do mniejszej 30l beczki (taką już mam ale leżakuje w niej destylat ze słodu czekający na przelanie ).
Jeszcze jest opcja że zacznę to pić a nie tylko degustować
Właśnie się zastanawiam czy dla odmiany nie kupić Castle malting peated. Miałem go już raz ale tylko jako dodatek. Teraz zrobiłbym 100% wsad.
Tylko że prawie nie mam już gdzie trzymać urobku czekam na info od magasa co do beczki 60l bo w sobotę zasoby single malt dobiją do 70l a jeszcze w słoju czeka bourbon do przelania do mniejszej 30l beczki (taką już mam ale leżakuje w niej destylat ze słodu czekający na przelanie ).
Jeszcze jest opcja że zacznę to pić a nie tylko degustować
Ostatnio zmieniony 2019-01-15, 20:19 przez Twonk, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Przepis na whisky
Wyślijcie sobie po 100ml destylatu o którym rozmawiacie, zapewniam, że wasze rozmowy zmienią się diametralnie.
Re: Przepis na whisky
100 ml powiadasz. Muszę poszukać gdzieś takich butelek.
Magas, dawaj adres na pw - wyślę ci to co leżakuje od lutego/marca 2018 w małej beczce.
Magas, dawaj adres na pw - wyślę ci to co leżakuje od lutego/marca 2018 w małej beczce.
Re: Przepis na whisky
Zaraz dam, 100ml to słuszna porcja na degustację, starcza na 4 kieliszki.
Re: Przepis na whisky
Ten Castle Malting peated ma tylko 10 ppm fenoli, chyba pozostanę przy C.M. whisky, 30-45 ppm, zawsze jest szansa że będzie bliżej 45
Buteleczki mam tylko po 200 ml. ponalewam, nie będę chytry
Buteleczki mam tylko po 200 ml. ponalewam, nie będę chytry
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 42 gości