Jaki spirytus do nalewek?

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
alibarek
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2018-12-03, 21:07

Jaki spirytus do nalewek?

Post autor: alibarek » 2019-01-17, 18:29

Więc tak jak w temacie, jaki spiryt polecacie do nalewek. Jedni piszą, że najlepszy żytni inni, że cukrowy. Gdzieś czytałem, ze najlepszy pszeniczny do ma łagodny smak. Więc powiem szczerze, ze zgłupiałem od tego wszystkiego. Jeśli macie jakies doświadczenie na ten temat to proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Jaki spirytus do nalewek?

Post autor: magas » 2019-01-17, 18:47

Dobrej jakości, niektórzy twierdzą, że w nalewkach spirytus może być słabej jakości opierając się, że są nalewki na jakimś destylacie, który miał po destylacji mało % i to też jest prawda, ale robienie nalewek na źle wyczyszczonym spirytusie który po rozrobieniu jest niesmaczny sprawi, że w nalewce nuty złych alkoholi jeszcze się spotęgują, pewnie że nie w cytrynówce, czy grejpfrutówce szczecińskiej, bo te przykrywają niedociągnięcia, ale już np pigwowiec bardzo obnaża wady spirytusu. Co innego jest gdy mamy spirytus destylowany na niski % ale jest on smaczny, taki jak śliwowica, wiśniowica, miodowica, wtedy nalewka miodowa na spirytusie z miodu może być rewelacyjna, własnie piłem taką z beczki. Wracając jednak do podstaw mało skomplikowanych to spirytus do nalewek z cukru jak jest dobrze zrobiony to nadaje się tak samo dobrze jak z innych wymienionych przez kolegę produktów, moim zdaniem dobry spirytus do nalewek powinien być ze sprzętu z którego leci nie słabiej niż 96% i rektyfikowane dwa razy.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jaki spirytus do nalewek?

Post autor: Doody » 2019-01-17, 21:54

Zgadzam się z magasem. Im lepszy spirytus tym lepsza nalewka.
Druga sprawa jest taka, że są nalewki do których lepiej pasuje zwykły spirytus z cukrówki, a na przykład do jarzębiaku lepszy jest destylat owocowy jako spirytus, którym zalewamy jarzębinę.
Pozdrawiam
Darek

ximenek
101%
101%
Posty: 104
Rejestracja: 2013-09-05, 06:48
Lokalizacja: Jaskrów

Re: Jaki spirytus do nalewek?

Post autor: ximenek » 2019-01-18, 07:28

A moim zdaniem to do nalewek nie powinno się stosować nic co nie dobrze pachnie no i nie za mocne jednak dużo smaczniejsze jest na 70% niż na 96%
no i zawsze 2 razy rektyfikowany :cheers

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Jaki spirytus do nalewek?

Post autor: magas » 2019-01-18, 17:11

Oczywiście masz rację zgadzam się z każdym wyrazem, gdy pisałem 96% pisałem nie jaki % dodać do owoców, a jaki musi być spirytus po pierwszej i drugiej rektyfikacji, by go uznać za dobry. Gdybym napisał 70% spirytus, zaczęły by się posty, że jego maszyna robi mocniejszy, ktoś inny by nic nie napisał, ale robił by na śmierdzielu z cukru, który po jego niby rektyfikacji ma ponad 70%.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Jaki spirytus do nalewek?

Post autor: zbynek » 2019-01-18, 18:11

magas pisze:
2019-01-18, 17:11
Oczywiście masz rację zgadzam się z każdym wyrazem, gdy pisałem 96% pisałem nie jaki % dodać do owoców...
Czasami warto łamać utarte kanony i prawdy odwieczne. Nalewka do której sporządzenia użyto 96% spirytus wygrywa konkurs: http://wino.org.pl/forum/Thread-IX-OG%C ... #pid383250
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Jaki spirytus do nalewek?

Post autor: radius » 2019-01-18, 19:05

Zbynek, a jak połączysz 1 litr spirytusu 96% + 0,5 litra rumu 50% + 1 kg miodu, to jaki procent będzie miała mikstura :oki
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Jaki spirytus do nalewek?

Post autor: zbynek » 2019-01-18, 19:16

Nie w tym rzecz. Gdyby postępował tradycyjnie, wisienki należało by zalać rozcieńczonym do 70% alkoholem. Wówczas nie dojdzie do denaturacji białek itp. W tym wypadku, wlanie mocnego do owoców i szybkie mieszanie w sporej ilości soku, szybko rozcieńcza alkohol, zmniejszając do minimum uszkodzenia białek.
Nie trzeba chyba pisać, że wlanie mocnego zmniejsza ilość wody w końcowym trunku. Więc zwiększa ekstraktywność nalewki.

Owszem, można zmieszać spirytus 96% z rumem 50% i miodem i dopiero wlać do owoców. Ale każdy kto trochę pobawił się nalewkami wie, że kolejność dodawania składników ma kolosalne znaczenie. Nalewka była zestawiona na owocach z tego samego roku co konkurs, więc bardzo młoda. Zdążyła się wyklarować i ułożyć w ciągu zaledwie 2-3 miesięcy.

To, że spirytus ma być najwyższych lotów nie trzeba chyba pisać. Spirytusy owocowe, czy rum, ma być odleżały i sprawiać przyjemność w czasie degustacji. :wink:
Ostatnio zmieniony 2019-01-18, 19:57 przez zbynek, łącznie zmieniany 1 raz.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Jaki spirytus do nalewek?

Post autor: Citizen Kane » 2019-01-18, 19:34

Miałem przyjemność kosztować wspomnianej nalewki. Była to najlepsza wiśniówka jaką do tej pory piłem.

:1st

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Jaki spirytus do nalewek?

Post autor: magas » 2019-01-18, 22:31

Bierzcie pod uwagę jakie było pytanie, a raczej na jakim poziomie wtajemniczenia :wink: .

ximenek
101%
101%
Posty: 104
Rejestracja: 2013-09-05, 06:48
Lokalizacja: Jaskrów

Re: Jaki spirytus do nalewek?

Post autor: ximenek » 2019-01-19, 07:35

magas pisze:
2019-01-18, 17:11
Oczywiście masz rację zgadzam się z każdym wyrazem, gdy pisałem 96% pisałem nie jaki % dodać do owoców, a jaki musi być spirytus po pierwszej i drugiej rektyfikacji, by go uznać za dobry. Gdybym napisał 70% spirytus, zaczęły by się posty, że jego maszyna robi mocniejszy, ktoś inny by nic nie napisał, ale robił by na śmierdzielu z cukru, który po jego niby rektyfikacji ma ponad 70%.
Tak tak oczywiście Waść ma 100% racji i też dlatego to napisałem by nie nalewano do owoców 96%

Co do nalewki która wygrała i była robiona z 96% to nie robił tego laik więc mogło się udać
gdy ja robiłem śliwkową nalewkę z 96% to pijalna była dopiero po 3cim roku oddychania :cheers

DawidKrol
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2019-07-26, 18:15
Lokalizacja: Boise, ID

Re: Jaki spirytus do nalewek?

Post autor: DawidKrol » 2019-07-26, 19:42

A co myślicie o spirytusie z kukurydzy o mocy 96% i o ogólnodostępnych sklepowych spirytusach?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Jaki spirytus do nalewek?

Post autor: magas » 2019-07-26, 20:21

Spirytus sklepowy jest wystarczająco czysty by robić na nim nalewki, ale spirytus ze sklepu, taki z banderolą, a nie ten tańszy niby sklepowy, bo ma naklejkę, że sklepowy, ale bez banderoli, bo niby eksportowy, albo kradziony z polmosu, czy jakiś inny kit, te są niebezpieczne, w butelce najczęściej jest techniczny, jak ta wóda i spiryt co dawniej z Czech wozili. Z kukurydzy nie wiem, bo zależy jak wyczyszczony.

DawidKrol
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2019-07-26, 18:15
Lokalizacja: Boise, ID

Re: Jaki spirytus do nalewek?

Post autor: DawidKrol » 2019-07-26, 21:21

Magas, dzięki za odpowiedź.
magas pisze:
2019-07-26, 20:21
Z kukurydzy nie wiem, bo zależy jak wyczyszczony.
Dostęp mam, niestety, tylko do Everclear. Nie wiem dokładnie jak go robią, ale te 95%-96% ma na pewno.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Jaki spirytus do nalewek?

Post autor: magas » 2019-07-26, 23:11

Jeśli jest prawdziwy znaczy org. to będzie dobry, już na obrazku widać, że spirytus zbożowy rektyfikowany, nie wiem czemu kukurydza narysowana, pewnie znajduje się w większej ilości procentowo do innych zbóż użytych w tym alkoholu, a jeśli to spirytus rektyfikowany to musi być na tyle neutralny by nadawał się do nalewek, czy robienia z niego różnych wódek. Spirytus rektyfikowany jak ma mniejszy % to nie znaczy, że go gorzej zrobili, więcej aromatów, smrodów, gorzej oczyszczony, tylko, że go po procesie trochę rozwodnili na potrzeby konsumenta. Jak mieszkasz w USA to daj znać na pw. może nam pomożesz trochę beczek ściągnąć po burbonie.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości