Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Jeśli one po destylacji miało 72% to trzeba czasu i kamionki lub beczki, później może cię zaskoczyć, taki % to ustawowo minimum 3 lata a na spirytus to sobie możesz mąkę zatrzeć, albo cukier nastawić.
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
no to poleci do kamionki - dzięki za radę
Spirytus z cukru to zrobiłem raz w życiu coby sprawdzić jak działa OVM. Całkiem ok wyszedł.
Spirytus z cukru to zrobiłem raz w życiu coby sprawdzić jak działa OVM. Całkiem ok wyszedł.
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Tegoroczna czereśnia potrzebowała 3 miesiące w kamionce, żeby zacząć być pijalną. Onegdaj robiłem wiśnię i też dopiero po kilku miesiącach kamionce nabrała aromatu. Nie ma porównania, ale czereśnia zdecydowanie lepsza dla mnie niż wiśnia. Wtedy dojrzewałem jeszcze w kamionkach od Jehn. Teraz mam w obu rodzajach. W ogóle to takie na 10-15l by się przydały...
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Witam
Zakupilem juz kilka kamionek i wszystkie juz sa zalane i dojrzewaja.
Jest teraz za szybko - ponad rok - na opinie destylatu ale jak magas prosi - nalezy sie jakas informacja.
Na razie lezakuje 3 x beczulka pszenica i 1 x winiak. Co do winiaka to moge tylko powiedziec, ze pol roku po destylalcji winiaka smak i zapach jest fajny. Nie mam niestety za duzo porownan, wiec czekam na kolejny rok z kolejna opinia ;
Natomiast pszenica - coraz lepszy zapach - na razie bez degustacji
Lulekp
Zakupilem juz kilka kamionek i wszystkie juz sa zalane i dojrzewaja.
Jest teraz za szybko - ponad rok - na opinie destylatu ale jak magas prosi - nalezy sie jakas informacja.
Na razie lezakuje 3 x beczulka pszenica i 1 x winiak. Co do winiaka to moge tylko powiedziec, ze pol roku po destylalcji winiaka smak i zapach jest fajny. Nie mam niestety za duzo porownan, wiec czekam na kolejny rok z kolejna opinia ;
Natomiast pszenica - coraz lepszy zapach - na razie bez degustacji
Lulekp
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
No więc tak , zrobiłem nastaw z melasy. Przegoniłem to no i .... spalenizna czuć było . Dałem to do powąchania innym i to samo spalenizna . Trzymałem to w białej damie . Dałem całość do kamionki i po dwóch tygodniach leżakowania zupełnie coś innego i to nie moja opinia. Spalenizna praktycznie nie wyczuwalna . Bez wazeliny kamionka robi swoje tylko trzeba czasu. Pozdrowienia gary1966 .
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Kolego Magas wiem, że teraz masz pierdolnik z akcją, ale w wolnej chwili, temat może warto by zbadać. Takie 10-15 litrowe stągwie byłyby super, bo od ciągłej kontroli jakości z jednego galona na koniec zostaje niewiele. A przestać kontrolować przecież nie sposób.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Takie duże kamionki nie byłyby zbyt delikatne - kruche?
Trochę bym się bał.
Trochę bym się bał.
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Myślę, że wszystko zależy od technologii wykonania (grubość ścianki, użyta masa, wypalenie itd). Te które mamy ponoć też są pancerne i zniosą wiele. Nie sprawdzałem. Z taką piętnastką trzeba by było obchodzić się ostrożnie, ale za to ile frajdy. Widziałem gruzińskie kwevri o pojemności ponad 1000l i dawały radę, oczywiście nikt ich nie targał, tylko były wkopane
w podłogę piwnicy.
w podłogę piwnicy.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
15 litrów, to może nie, ale koło 10 chętnie bym zastosował.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Pod regałami na pierwszym zdjęciu są małe, na następnych są i 300 litrowe.
Destylarnia Lantenhammer.
Napisałem do nich maila, lecz bez odzewu.
Destylarnia Lantenhammer.
Napisałem do nich maila, lecz bez odzewu.
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
No taki 1991 rocznik to może być coś zacnego
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
To raczej data produkcji i dane techniczne zbiornika.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Co nie zmienia faktu co do zacności trunku z tego rocznika
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
I tu też bym trochę polemizował: amfory szkliwione są, czy dużo robią dla destylatu - . Za mało wiem o tych składach.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Na stronie destylarni piszą że oddychające są, a szkliwienie widać
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości