-
Krzysztof63
- 40%
- Posty: 99
- Rejestracja: 2019-01-28, 20:15
Post
autor: Krzysztof63 » 2019-03-05, 18:34
Dlatego użyłem słów "przy zachowaniu odpowiednich warunków". Piwo, do którego są dedykowane te drożdże, powinno zawierać góra 6% alkoholu, co nie znaczy, że nie da się wyciągnąć więcej. Producent podaje dolną granicę gwarantowaną.
-
ssg_08
- 60%
- Posty: 209
- Rejestracja: 2018-10-09, 16:08
Post
autor: ssg_08 » 2019-03-07, 14:43
A wracając do cynku. W obu beczkach fermentacja stanęła na 2 blg. Beczki szły łeb w łeb. Na razie nie zauważyłem aby dodatek azotanu cynku wpłynął na szybkość czy wydajność fermentacji. Zobaczymy wydajność alkoholu z obu beczek ale raczej nie powinno być różnicy. Możliwe że należy eksperyment powtórzyć z użyciem chlorku albo fosforanu cynku, albo użyć helatu EDTA
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...
-
bielok
- 101%
- Posty: 607
- Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post
autor: bielok » 2019-03-07, 17:34
Hejka.
ssg_08 pisze: ↑2019-03-07, 14:43
A wracając do cynku.
Żyję w zupełnym niedoczasie, albo śpię po pracy, sorki ze nie pisałem.
https://www.piwo.org/forums/topic/771-p ... ent=489836
zerknij na wpisy DanielN dotyczące dawkowania cynku i w jakiej postaci.
Miałem 2 letnią przerwę w warzeniu wiec nie mam z czym porównać odfermentowania piw teraz a wcześniej.
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
-
ssg_08
- 60%
- Posty: 209
- Rejestracja: 2018-10-09, 16:08
Post
autor: ssg_08 » 2019-03-07, 19:14
Hehe, za dużo dałem
Dzieki za linka
Do następnego zacierania dam chlorek cynku według przepisu DanielaN. Ale nie do końca rozumiem co się drożdżykom nie podobało w azotanie, w końcu kation Zn++ to kation Zn ++
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...
-
Krzysztof63
- 40%
- Posty: 99
- Rejestracja: 2019-01-28, 20:15
Post
autor: Krzysztof63 » 2019-03-07, 23:31
Ziarno jęczmienia piwowarskiego zawiera wystarczającą ilość cynku, nawet ponad 0,8 mg na kg. W warunkach domowych różnice w wydajności drożdży w zacierze z dodatkiem cynku i bez są nie do zmierzenia, a korzyści czysto teoretyczne.
-
dynio1977
- 50%
- Posty: 155
- Rejestracja: 2018-08-23, 14:22
Post
autor: dynio1977 » 2019-03-21, 20:10
Doody pisze:...Reguluję zaworkiem temperaturę w widełkach 89-91 stopni. Czasami pracują dwie półki czasami jedna, a na tych "osuszonych" tylko "furkocze"
Pod koniec obniżam temperaturę do 86-87 stopni aby refluks rozkręcił półki, pomaga to uniknąć zbyt wczesnych pogonów.
Dzisiaj poszedł na rurki zacier z 2 worka CM 45ppm i przegoniłem go tylko ma raz na 3 półkach. Regulowałem tak refluksem na SG aby destylat leciał 85:86vol (u mnie to temp na szczycie ponad SG ok 78°)
Dwie półki pracowały normalnie a trzecia ledwo, ledwo.
I udało sie! Ten destylacik "zalatuje dechą" tak jak chciałem. Dzieki @Doody
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
-
magas
- 101%
- Posty: 6988
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2019-03-21, 20:27
Gdybyście mieli na forum do dyspozycji jakiegoś mistrza na 15 minut z najlepszych destylarni łyski, jakie pytania byście zadali? Ważne tylko do jutra, mamy jednego kolegę na miejscu.
-
kowal
- 101%
- Posty: 1748
- Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
- Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)
Post
autor: kowal » 2019-03-21, 20:46
Tak na szybko, co do głowy przychodzi.
1. Czy polecałby jakieś drożdże piwowarskie? Jakie?
2. Jakimi bakteriami szczepić na jakie efekty?
3. Czy warto brudniej gonić (szerokie serce) i czy to po dłuższym leżakowaniu daje większą rozmaitość "flejvorów"?
Może do jutro coś jeszcze wymyślę
Kuję żelazo, póki gorące
-
kwik44
- 100%
- Posty: 1568
- Rejestracja: 2013-09-07, 19:30
Post
autor: kwik44 » 2019-03-21, 21:25
Jaka woda lepsza twarda, miękka? Jak długo warto przetrzymać zacier po fermentacji? Jak szybko destylować w spirit run (tzn ile litrów grzeją i jak szybko odbierają)? Ile można wylać pierwszego, najgorszego przedgonu, ewentualnie czy w ogóle? Ile pogonu ze spirit run dodają do kolejnego spirit run. Ech... temat rzeka
-
Doody
- 100%
- Posty: 1234
- Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
- Lokalizacja: Wielkopolska
Post
autor: Doody » 2019-03-21, 22:00
Do jakiej wartości Blg zacierać?
Pozdrawiam
Darek
-
ssg_08
- 60%
- Posty: 209
- Rejestracja: 2018-10-09, 16:08
Post
autor: ssg_08 » 2019-03-21, 23:30
Czy przestrzegać standardowych czasów zacierania dla poszczególnych temperatur w metodzie 3 wody. Czy może dłuższe przerwy (nawet czas standardowy razy dwa, trzy) w poszczególnych temperaturach mogą wpłynąć korzystniej na wyługowanie aromatu torfowego ze słodu i czy przy tym nie dadzą jakichś niepożądanych efektów ( jakieś wypłukane paskudztwa które w destylacji przejdą do trunku i po latach zepsują smak) ??
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...
-
ernoliko
- 101%
- Posty: 273
- Rejestracja: 2009-05-18, 00:18
Post
autor: ernoliko » 2019-03-22, 07:03
Który slod poleci i gdzie go dostać.
W głuchej puszczy, przed chatką leśnika, Drużyna diabołów stanęła zielona; A u wrót stoi brać bimbrownicza, Tam w izdebce Marian wszak kona.
-
ssg_08
- 60%
- Posty: 209
- Rejestracja: 2018-10-09, 16:08
Post
autor: ssg_08 » 2019-03-22, 14:27
Chyba ostatni raz dziś zacieram CM45
Zmontowałem 3 sita do wędzenia torfem, ramka 40 x 60 cm obciągnięta siatką stalową od wialni. Całość w obudowie (szafce) z blachy. Będę sam wędził słód metodą Kol. Pietra, torf w starą tortownicę ( hmm.. chyba torfownicę
) i kuchenka el. Może wreszcie się nacieszę mocnym torfem.
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...
-
kwik44
- 100%
- Posty: 1568
- Rejestracja: 2013-09-07, 19:30
Post
autor: kwik44 » 2019-03-22, 17:45
Nacieszysz się, ale jest to długotrwały proces. I trzeba zużyć trochę torfu. Tak średnio na mocny torf potrzebujesz z 50-60l torfu spalić/zdymić na 50kg ziarna. Ale warto.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości