Nowa aparatura - proszę o wskazówki
Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki
Łatwo doradzać kup jeszcze to i to i tamto i owanto. Już sama kolumna jest bardzo droga i nie każdego na nią stać. Dlatego można zacząć przygodę za o połowę mniejsze pieniądze. Wejdź na www.destylatorymiedziane.pl i tam masz kolumny od 12000 do bardzo drogich i z dodatkami i wyposażeniem do wyboru.
Róbmy Swoje
Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki
https://aabratek.pl/produkty/782/elektr ... yczki.html
https://destylatorymiedziane.pl/pl/kolu ... ra-lm.html
no po prostu identyczne
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki
Taaa a na "destylatory jakiekolwiek" można kupić KO za 60 proc tych cen.
No to jadziem Panie
-
- 30%
- Posty: 35
- Rejestracja: 2018-09-08, 11:14
- Lokalizacja: Gd
Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki
Witam szanownych kolegów, potrzebuje waszej pomocy, czy zespawane 2 kegi 30 l położone na boku mogą służyć jako zbiornik do kolumny rektyfikacyjnej? Ogranicza mnie wysokość pomieszczenia i niestety nie mogą one stać pionowo.
https://zapodaj.net/bb489f42bbffd.png.html- Link do "projektu"
https://zapodaj.net/bb489f42bbffd.png.html- Link do "projektu"
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki
Nie ma przeciwwskazań. Nie musisz też, tak jak na rysunku, robić spadku.
Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki
Dzień dobry.
Witam wszystkich na forum. Jest to mój pierwszy post i mam kilka pytań.
Zamierzam kupić nowy sprzęt i potrzebuje kilku porad, zamierzam na nim robić śliwowicę i inne wódki smakowe np. z winogron i malin. Do tej pory robiłem to w parniku z chłodnicą miedzianą w beczce. Wszystko było przepuszczane 2 razy.
Teraz chciałbym robić to na lepszym sprzęcie. Mój budżet to około 1300 PLN.
W internecie znalazłem coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/destylator-ke ... 6764183671
Czy jest to odpowiedni sprzęt do wódek smakowych i w ogóle.
Czy na tym sprzęcie tez trzeba wszystko przepuszczać 2 razy.
Witam wszystkich na forum. Jest to mój pierwszy post i mam kilka pytań.
Zamierzam kupić nowy sprzęt i potrzebuje kilku porad, zamierzam na nim robić śliwowicę i inne wódki smakowe np. z winogron i malin. Do tej pory robiłem to w parniku z chłodnicą miedzianą w beczce. Wszystko było przepuszczane 2 razy.
Teraz chciałbym robić to na lepszym sprzęcie. Mój budżet to około 1300 PLN.
W internecie znalazłem coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/destylator-ke ... 6764183671
Czy jest to odpowiedni sprzęt do wódek smakowych i w ogóle.
Czy na tym sprzęcie tez trzeba wszystko przepuszczać 2 razy.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki
Proszę o dołączenie zdjęcia sprzętu z aukcji.
Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki
Na początek sprzęt jest w miarę spoko według mnie. Ma możliwość rozwoju z racji na zawory SMS nawet w kegu.
Ten zawór spustowy jest bardzo wysoko i w gruncie rzeczy nie spuści się cieczy bez kołysania kegiem co i tak praktycznie nakazuje nam odkręcić kolumnę.
Z drugiej jednak strony za taką cenę to można uznać że dobrze że w ogóle jakikolwiek zawór jest
Jedynie co to bym dołożył dodatkowy port termometru na "dziesiątej półce" gdyż za jego pomocą łatwiej się steruje sprzętem.
Z czasem bym wymienił zmywaki na sprężynki i dołożył OOB i kupił regulator mocy grzałek.
A co do przepuszczania - względem jakiś destylatorów pokroju zimne palce+odstojniki czy PotStill to po jednym razie (przeprowadzonym prawidłowo) będziesz czuć niebo w gębie
W porównaniu do innych Aabratków czy sprzętów "wyższych lotów" trzeba dwa razy.
Ten zawór spustowy jest bardzo wysoko i w gruncie rzeczy nie spuści się cieczy bez kołysania kegiem co i tak praktycznie nakazuje nam odkręcić kolumnę.
Z drugiej jednak strony za taką cenę to można uznać że dobrze że w ogóle jakikolwiek zawór jest
Jedynie co to bym dołożył dodatkowy port termometru na "dziesiątej półce" gdyż za jego pomocą łatwiej się steruje sprzętem.
Z czasem bym wymienił zmywaki na sprężynki i dołożył OOB i kupił regulator mocy grzałek.
A co do przepuszczania - względem jakiś destylatorów pokroju zimne palce+odstojniki czy PotStill to po jednym razie (przeprowadzonym prawidłowo) będziesz czuć niebo w gębie
W porównaniu do innych Aabratków czy sprzętów "wyższych lotów" trzeba dwa razy.
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki
NeRWuS
Widzę że młodzież godnie nas zastępuje.
Po wpisie wnioskuję, że nawet najlepszy sprzęt nie jest w stanie zastąpić operatora.
Kolego zapraszam do zapoznania się z tematami o puszczaniu smakówek i o sprzęcie dedykowanym do nich.
A wracając do Twoich pytań, powiem tak:
aabratek jest dobry do wódek i wystarczy jeden przebieg żebyś poczuł znaczącą różnicę.
Widzę że młodzież godnie nas zastępuje.
Witamy kolegę w naszych skromnych progach
Po wpisie wnioskuję, że nawet najlepszy sprzęt nie jest w stanie zastąpić operatora.
Kolego zapraszam do zapoznania się z tematami o puszczaniu smakówek i o sprzęcie dedykowanym do nich.
A wracając do Twoich pytań, powiem tak:
aabratek jest dobry do wódek i wystarczy jeden przebieg żebyś poczuł znaczącą różnicę.
czytam nie pytam
Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki
Witam
Dziękuję za pomoc załączam zdjęcie sprzętu.
Gdzie jest ta "10 półka" na której mam zamontować dodatkowy termometr.
Nie mogę coś znaleźć tematów z wódkami smakowymi.
Aha i ja nie jestem młodzież od 15 lat używałem z teściem parnika jako sprzętu tylko teraz mi się to już znudziło
Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki
W opisie jest 2 termometry a na zdjęciu są 3. Którą masz wersję? Bo ten niższy na zdjęciu jest właśnie w okolicy 10 półki.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki
"Dziesiąta półka" jest wartością teoretyczną która podczas procesu się zmienia (jest strasznie dużo czynników które ją mogą zmienić).
Ale aby nie przekładać termometrów co chwilę to jest zasada która mówi że to około 40cm od dołu kolumny (czyli około 10 do 20cm nad wypełnieniem miedzianym.
Do robienia spirytusu sugerować się należy bardziej termometrem na dziesiątej półce.
Przy smakowych wódkach już termometrem na głowicy.
Ale aby nie przekładać termometrów co chwilę to jest zasada która mówi że to około 40cm od dołu kolumny (czyli około 10 do 20cm nad wypełnieniem miedzianym.
Do robienia spirytusu sugerować się należy bardziej termometrem na dziesiątej półce.
Przy smakowych wódkach już termometrem na głowicy.
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki
Młodzieżą destylacyjną nazywamy kolegów, którzy od niedawna udzielają się na forum bez względu na wiek
i tyczyło się kol. NeRWuS, który sądząc po postach jest starym wyjadaczem
A co do smakówek: wpisujesz magiczne słowa w szukajce i wyskakuje:
https://www.bimber.info/forum/search.ph ... m.php?f=24
Albo lecisz po tematach:
https://www.bimber.info/forum/viewforum.php?f=24
czytam nie pytam
Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki
W swoim przywitaniu napisałem, że moja przygoda zaczęła się... Pod koniec wakacji czyli niecały rok temu dopiero wtedy pierwszy raz zobaczyłem destylator na żywo.
Aczkolwiek czytam i czytam w każdej wolnej chwili. Dużo rzeczy z "naukowego punktu widzenia" łatwo mi pojąć z racji na studiowanie na polibudzie.
A co do mojej wiedzy, to bardzo dziękuję za miłe słowo
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 34 gości