Calvados
Re: Calvados
Jeszcze jakbyś napisał (dokładnie) w jakiej konfiguracji sprzętu i jak prowadzisz proces, byłbym szczęśliwy ;P
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Re: Calvados
Witam, w poniedziałek zmieliłem na maszynie do tarcia ziemniaków jabłka i to gęste wrzuciłem do beczki. Nie dałem wody ani cukru, dałem drożdże winne Biowin plus pożywka. Teraz po pięciu dniach jest takie gęste że łyżka staje pionowo, zaznaczam że czape z góry zanurzałem. Jest to mój pierwszy nastaw owocowy, chcę to destylować na kolumnie z kegiem bez płaszcza. Co radzicie? Dolać wody? Kiedy można to odcedzić na prasie i dalej niech fermentuje?
Re: Calvados
Powinno się wyciskać jabłka na prasie przed fermentacją. Fermentować sam sok. Jabłka to nie śliwki czy wiśnie.
Róbmy Swoje
Re: Calvados
Co można zrobić teraz? Wiem że popełniłem błąd ale następnym razem zrobię sok bo kupiłem prasę do owoców.
Re: Calvados
Odciśnij jak masz prasę po fermentacji i destyluj, to ortodox łatwy do zakażenia wiec nie kombinuj. Jabłka drobno zmielone gęstnieją bardzo, jak sobie nie poradzisz z wyciśnięciem zostaje wsadzić KEG do gara z mocno osoloną wodą i tak przedestylować, taka niby kąpiel Maryśki pozwoli przerobić to bez przypaleń ale gar z kegiem musi stać na gazie, grzałki w gęstym odpadają.
Jabłka szatkowane a nie mielone nie robią się takie gęste, oczywiście jak się ma prasę łatwiej jest sok odciskać przed fermentacją i też wtedy jest inny skład chemiczny destylatu. To ortodox to już może być czas na destylację, jest ciepło a 5 dni w drobno zmielonej postaci szybko kończy.
Jabłka szatkowane a nie mielone nie robią się takie gęste, oczywiście jak się ma prasę łatwiej jest sok odciskać przed fermentacją i też wtedy jest inny skład chemiczny destylatu. To ortodox to już może być czas na destylację, jest ciepło a 5 dni w drobno zmielonej postaci szybko kończy.
Re: Calvados
Ok,dziękuję. Jutro rano sprawdzę Blg, dam to do prasy i zobaczę ile soku wyjdzie.
Re: Calvados
W zeszłym roku robiłem jabłka 'mieląc' je mieszadłem w wiertarce. Wyszła gęsta breja ale dodałem pektoenzym i po 24h drożdże i teraz w kamionce dojrzewa calvados.
Marek
Re: Calvados
Następnym razem też tak zrobię, mam prasę i wczoraj kupiłem Pektoenzym.
Re: Calvados
To dobry pomysł, możesz użyć go tez teraz, ułatwi trochę wyciskanie.
Re: Calvados
Prasa okazała się zabawką za 300 złotych, przez pieluchę tetrową wyszło 37 litrów. Blg jest 5, można dodać cukru i trzecią porcję pożywki? Co radzicie?
Re: Calvados
Jeden jedyny plus takiego zagrania to zwiększenie ilości, kosztem jakości, moja religia mi tego zabrania, ale ty jeśli jesteś początkujący, nie masz wprawy w destylacji, nie masz zapasów alkoholu, to możesz grzeszyć.
Re: Calvados
Rozumiem żeby cukru nie dawać, to samą pożywkę dam dzisiaj jak wrócę z pracy.
Re: Calvados
Dzisiaj wieczorem zajrzałem do beczki a tam elegancko pracują drożdże, próbowałem zmierzyć zawartość alkoholu ale nie mogłem bo wypierało z menzurki alkoholomierz do góry i pokazywało 0.
Re: Calvados
Drożdże głupie nie są i nie lubią jak ktoś im się pcha w paradę
Daj im spokojnie dokończyć. Miałeś na myśli cukromierz? Z jego pomocą znając Blg startowe określisz mniej więcej moc.
Daj im spokojnie dokończyć. Miałeś na myśli cukromierz? Z jego pomocą znając Blg startowe określisz mniej więcej moc.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 37 gości