Calvados
Re: Calvados
Dzięki kowal , teraz już trochę rozumiem, dobry z Ciebie człowiek
Re: Calvados
Tydzień temu dodałem 3 kilo cukru i zmierzyłem Blg i było 15, teraz po tygodniu jest 9 Blg i niewiem czy będzie niżej bo od soboty się nie zmienia. Chcę dodać że wczoraj mineło dwa tygodnie odkąd zrobiłem nastaw.
Przelać do klarowania i w czwartek wolne i mogę destylować. Może lepiej poczekać do niedzieli z destylacją? Czy dać jeszcze czas żeby pracowało, jest piana z bąblami na wierzchu.
Przelać do klarowania i w czwartek wolne i mogę destylować. Może lepiej poczekać do niedzieli z destylacją? Czy dać jeszcze czas żeby pracowało, jest piana z bąblami na wierzchu.
Re: Calvados
Wysokie blg zostało. Może warto dodać pożywki, świeżą i zahartowaną MD i natlenić porządnie? Bo prawdopodobnie sporo cukrów zostało nie odfermentowanych.
Kuję żelazo, póki gorące
Re: Calvados
Pożywkę mam ale drożdże jakie mam to tylko Browina aktywne suszone.
Re: Calvados
Sporo cukrów albo i niecukrów. W takiej brei niełatwo czasem cukier zmierzyć. Ale jeżeli jest piana to fermentacja jeszcze chyba trwa i trzeba czekać do końca.
Róbmy Swoje
Re: Calvados
Może tak być. Jeśli jest możliwe wyizolowanie setki płynu do pomiaru, to pomiar będzie w miarę wiarygodny, a faktycznie w gęstej brei mierzenie spławikiem jest nonsensem.
Tak czy siak, nawet przy dużej ilości niecukrów 9*Blg to za wysoko, co wskazuje na niedofermentowane cukry (pod warunkiem, że pomiar jest wiarygodny).
Tak czy siak, nawet przy dużej ilości niecukrów 9*Blg to za wysoko, co wskazuje na niedofermentowane cukry (pod warunkiem, że pomiar jest wiarygodny).
Kuję żelazo, póki gorące
Re: Calvados
A mogę dać samą pożywkę? Coś to zmieni?
Re: Calvados
Ja nigdy pożywki nie dawałem i zawsze dofermentowało mi do końca. Nieraz trwało to ponad miesiąc. Cierpliwości. Już niedługo.
Róbmy Swoje
Re: Calvados
Ok, poczekam. Zobaczymy co z tego będzie, dam znać.
Re: Calvados
Witam, jutro destyluje moje jabłka. Jutro mija cztery tygodnie i w czwartek zlałem znad osadu i jutro na rurę. Dzisiaj zrobiłem obieg zamknięty wody bo strasznie dużo wody mi szło, postawiłem mauzer za oknem i będzie spokój.
Re: Calvados
Ja swojego mauzera wkopalem w ziemię, obsypalem betonem, podpiąłem rynny zrobiłem obieg wody do garazu i pięknie chula.
W głuchej puszczy, przed chatką leśnika, Drużyna diabołów stanęła zielona; A u wrót stoi brać bimbrownicza, Tam w izdebce Marian wszak kona.
Re: Calvados
Witam.
Posiadam trochę destylatu jabłkowego około 80%. Chciałbym to rozcieńczyć. Wszędzie piszą żeby rozcieńczać wodą. A co jakbym to rozcieńczył cydrem?
Pozdrawiam.
Posiadam trochę destylatu jabłkowego około 80%. Chciałbym to rozcieńczyć. Wszędzie piszą żeby rozcieńczać wodą. A co jakbym to rozcieńczył cydrem?
Pozdrawiam.
Ciężko jest żyć lekko.
Re: Calvados
Zrób "próbki", to się dowiesz - istnieje mega szansa za tym, że to wszystko zmętnieje i nie będzie łatwo się tego pozbyć, ale kto nie ryzykuje ten (szampana) nie pije Dlatego proponuje by zrobić próbę na mniejszej ilości, by nie zepsuć wszystkiego
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
Re: Calvados
Proponuję Pommeau (mieszanka z sokiem jabłkowym do ok. 17%). Całkiem dobre. Tylko sok jabłkowy, wg mnie w opisach Pommeau w Polskim internecie jest błąd - piszą o Calvadosie z dodatkiem cydru. We Francji dodają moszcz jabłkowy klarowany - czyli niesłodzony sok jabłkowy.
Można go później poleżakować w dębie przez jakiś czas.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pommeau
Można go później poleżakować w dębie przez jakiś czas.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pommeau
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości