Drożdże KOJI

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Drożdże KOJI

Post autor: terni » 2019-07-23, 15:37

Wychodzi wydajność 0,4 l z kilograma mąki, więc niewiele mniej niż z cukru który daje ok. 0,5 l spirytusu z kilograma. Rzeczywiście dużo jak na mąkę.
Róbmy Swoje

kris42
40%
40%
Posty: 85
Rejestracja: 2018-01-16, 21:09

Re: Drożdże KOJI

Post autor: kris42 » 2019-07-23, 20:38

terni pisze:
2019-07-23, 08:13
Wygląda na to że jest to połączenie drożdży z enzymami. W skład ich wchodzi alfa amylaza która jest enzymem. Może to i dobre ale cena około 20 dolarów to dużo.
Tu masz dwie paczki za 20$; https://pl.aliexpress.com/item/33006685 ... 5c0foK6qaX
Czyli 1kg.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Drożdże KOJI

Post autor: magas » 2019-07-23, 20:54

terni pisze:
2019-07-23, 08:13
Wygląda na to że jest to połączenie drożdży z enzymami. W skład ich wchodzi alfa amylaza która jest enzymem.
Tylko z jakimi enzymami :lol: alfa amylaza :lol: wiem, że kolega robił jak mnie jeszcze na świecie nie było, przypominam jednak, że tu fermentacja odbywa się, bez zacierania, letnia woda i drożdże z magicznym dodatkiem, proszę zgłębić temat temperatur i enzymów w trakcie zacierania enzymami.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Drożdże KOJI

Post autor: Doody » 2019-07-23, 21:57

Dzięki Radius za info :oki
Cieszę się, że destylat jest ok. Może to przełom :wink:
Pozdrawiam
Darek

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Drożdże KOJI

Post autor: terni » 2019-07-24, 08:20

Alfa amylaza jest enzymem i jak zgłębiłem jest w składzie tego chińskiego tworu. Po co? Alfa amylazę wytwarzają również gruczoły ślinowe, trzustka i błona śluzowa jelita. O tym wiedzą nawet dzicy Indianie z Amazonii i wykorzystują tę wiedzę do produkcji alkoholu. Przeżuwają i wypluwają do naczynia to z czego ma później powstać alkohol. Organizm ludzki przetwarza skrobię na cukry proste i nie musi być w gorączce. Krowi i koński radzi sobie również z celulozą.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Drożdże KOJI

Post autor: magas » 2019-07-24, 09:31

Pomyśl teraz dlaczego wcześniej nie oddawałeś enzymów do zimnej wody, ale co ja pisze, przecież kolega nigdy wcześniej nie zacierał, inaczej nie było by tej dyskusji o oczywistych sprawach. Jak to zbyt trudne, to może o jedzeniu, bo widzę, że to kolegę kręci, która owsianka będzie miała wpisane w tabeli więcej kalorii, ta zalana gorącym mlekiem, czy zimnym, a w brzuchu enzymy identyczne. To jak mleko do kapuczino, jak spienione na 60 chyba stopni to nie trzeba słodzić temu co sypie pół łyżeczki cukru, do latte identycznie.

arcii111
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2016-09-08, 12:38
Lokalizacja: mazowsze

Re: Drożdże KOJI

Post autor: arcii111 » 2019-07-24, 09:55

W opisie z ali jest że ,,Składnik: drożdże, rhizopus oryzae, dodatków do żywności (α-amylazy, glucoamylase, phytase)".

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Drożdże KOJI

Post autor: terni » 2019-07-24, 19:20

Zatem wszystko jasne. Nie jeden a aż trzy różne rodzaje enzymów stanowią dodatek do tych drożdży.
Róbmy Swoje

arcii111
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2016-09-08, 12:38
Lokalizacja: mazowsze

Re: Drożdże KOJI

Post autor: arcii111 » 2019-08-14, 18:33

Jeśli ktoś będzie nastawiał te grzyby niech zostawi ok połowy fermentatora lub beczki. Strasznie się pienią nawet po dodaniu
antypiany w potrójnej dawce. U mnie wylazły ze 120l beczki napełnionej do poziomu 75l.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Drożdże KOJI

Post autor: terni » 2019-08-14, 22:49

Wcześniejsze wersje raczej tego nie potwierdzają. Drożdże pracują wolniej niż tradycyjne. Komu wierzyć? Bardziej prawdopodobne że przebieg fermentacji jest wolniejszy niż w tradycyjnych bo musi się najpierw skrobia przetworzyć w postać za którą wezmą się drożdże. Drożdże nie zjadają skrobi tylko cukry proste, a te dopiero muszą powstać, i to trochę trwa. Dłużej niż w tradycyjnych rozwiązaniach gdzie od początku drożdże mają do czynienia z cukrami prostymi. Zresztą przedpiścy podkreślali że fermentacja z użyciem tych drożdży przebiega spokojniej i trwa dłużej.
Róbmy Swoje

JasnyPierun
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2019-01-12, 21:39
Lokalizacja: Okolice Wrocławia

Re: Drożdże KOJI

Post autor: JasnyPierun » 2019-08-15, 20:38

Z tej oferty sprzedawca nie wysyła do PL. Ma ktoś jakiś dobry namiar na kilogram?


JasnyPierun
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2019-01-12, 21:39
Lokalizacja: Okolice Wrocławia

Re: Drożdże KOJI

Post autor: JasnyPierun » 2019-08-15, 20:48

Te aukcje widziałem. Pytałem o namiar na kilogram... 500g x2 wychodzi prawie 5 dolców drożej niż 1kg na raz.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Drożdże KOJI

Post autor: wawaldek11 » 2019-08-15, 23:12

Pozdrawiam,
Waldek

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Drożdże KOJI

Post autor: terni » 2019-08-15, 23:21

Taka ilość drożdży t.j. 500 g starczy do przefermentowania 100 kg mąki w 300 l wody. To dużo. A 5 dolców oszczędności przy zakupie paczki kilogramowej to nie jest aż tak wiele. Nie znalazłem w ofertach kilogramowych paczek, więc skąd wiadomo że byłoby 5 dolarów taniej na kilogramie?
Róbmy Swoje

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości