Drożdże KOJI
Re: Drożdże KOJI
Wychodzi wydajność 0,4 l z kilograma mąki, więc niewiele mniej niż z cukru który daje ok. 0,5 l spirytusu z kilograma. Rzeczywiście dużo jak na mąkę.
Róbmy Swoje
Re: Drożdże KOJI
Re: Drożdże KOJI
Tylko z jakimi enzymami alfa amylaza wiem, że kolega robił jak mnie jeszcze na świecie nie było, przypominam jednak, że tu fermentacja odbywa się, bez zacierania, letnia woda i drożdże z magicznym dodatkiem, proszę zgłębić temat temperatur i enzymów w trakcie zacierania enzymami.
Re: Drożdże KOJI
Dzięki Radius za info
Cieszę się, że destylat jest ok. Może to przełom
Cieszę się, że destylat jest ok. Może to przełom
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Drożdże KOJI
Alfa amylaza jest enzymem i jak zgłębiłem jest w składzie tego chińskiego tworu. Po co? Alfa amylazę wytwarzają również gruczoły ślinowe, trzustka i błona śluzowa jelita. O tym wiedzą nawet dzicy Indianie z Amazonii i wykorzystują tę wiedzę do produkcji alkoholu. Przeżuwają i wypluwają do naczynia to z czego ma później powstać alkohol. Organizm ludzki przetwarza skrobię na cukry proste i nie musi być w gorączce. Krowi i koński radzi sobie również z celulozą.
Róbmy Swoje
Re: Drożdże KOJI
Pomyśl teraz dlaczego wcześniej nie oddawałeś enzymów do zimnej wody, ale co ja pisze, przecież kolega nigdy wcześniej nie zacierał, inaczej nie było by tej dyskusji o oczywistych sprawach. Jak to zbyt trudne, to może o jedzeniu, bo widzę, że to kolegę kręci, która owsianka będzie miała wpisane w tabeli więcej kalorii, ta zalana gorącym mlekiem, czy zimnym, a w brzuchu enzymy identyczne. To jak mleko do kapuczino, jak spienione na 60 chyba stopni to nie trzeba słodzić temu co sypie pół łyżeczki cukru, do latte identycznie.
Re: Drożdże KOJI
W opisie z ali jest że ,,Składnik: drożdże, rhizopus oryzae, dodatków do żywności (α-amylazy, glucoamylase, phytase)".
Re: Drożdże KOJI
Zatem wszystko jasne. Nie jeden a aż trzy różne rodzaje enzymów stanowią dodatek do tych drożdży.
Róbmy Swoje
Re: Drożdże KOJI
Jeśli ktoś będzie nastawiał te grzyby niech zostawi ok połowy fermentatora lub beczki. Strasznie się pienią nawet po dodaniu
antypiany w potrójnej dawce. U mnie wylazły ze 120l beczki napełnionej do poziomu 75l.
antypiany w potrójnej dawce. U mnie wylazły ze 120l beczki napełnionej do poziomu 75l.
Re: Drożdże KOJI
Wcześniejsze wersje raczej tego nie potwierdzają. Drożdże pracują wolniej niż tradycyjne. Komu wierzyć? Bardziej prawdopodobne że przebieg fermentacji jest wolniejszy niż w tradycyjnych bo musi się najpierw skrobia przetworzyć w postać za którą wezmą się drożdże. Drożdże nie zjadają skrobi tylko cukry proste, a te dopiero muszą powstać, i to trochę trwa. Dłużej niż w tradycyjnych rozwiązaniach gdzie od początku drożdże mają do czynienia z cukrami prostymi. Zresztą przedpiścy podkreślali że fermentacja z użyciem tych drożdży przebiega spokojniej i trwa dłużej.
Róbmy Swoje
-
- 30%
- Posty: 44
- Rejestracja: 2019-01-12, 21:39
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Re: Drożdże KOJI
Z tej oferty sprzedawca nie wysyła do PL. Ma ktoś jakiś dobry namiar na kilogram?
-
- 30%
- Posty: 44
- Rejestracja: 2019-01-12, 21:39
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Re: Drożdże KOJI
Te aukcje widziałem. Pytałem o namiar na kilogram... 500g x2 wychodzi prawie 5 dolców drożej niż 1kg na raz.
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Drożdże KOJI
https://pl.aliexpress.com/item/33006685 ... 5c0fCWfWFd jakiś czas temu były po 68 zł.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Drożdże KOJI
Taka ilość drożdży t.j. 500 g starczy do przefermentowania 100 kg mąki w 300 l wody. To dużo. A 5 dolców oszczędności przy zakupie paczki kilogramowej to nie jest aż tak wiele. Nie znalazłem w ofertach kilogramowych paczek, więc skąd wiadomo że byłoby 5 dolarów taniej na kilogramie?
Róbmy Swoje
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 37 gości