Jak piszą na stronie prawoalkoholowe.pl
" CZY PRAWO POZWALA NA DOMOWĄ PRODUKCJĘ ALKOHOLU?
By Radosław Froń | 15/02/2018
TAK. Nie ma przeszkód ani limitów jeśli mowa o wytwarzaniu domowym sposobem i na własny użytek napojów fermentowanych takich jak piwo, wino, cydr czy miód pitny. Wolno też oczywiście sporządzać nalewki z wykorzystaniem komercyjnego alkoholu, od którego odprowadzono już wcześniej akcyzę. Niedozwolone jest natomiast destylowanie nastawów fermentowanych (wina, piwa, zacierów zbożowych czy innych nastawów na owocach czy cukrze).
Produkty domowe muszą być oczywiście wytworzone przez osoby fizyczne, domowym sposobem i na użytek własny. Oczywiste jest też, że nie mogą być przeznaczone do sprzedaży ani podawane w sposób wykraczający poza użytek własny.
Na potrzeby własne…
CZY DOMOWA PRODUKCJA DESTYLATÓW JEST LEGALNA?
By Radosław Froń | 11/02/2018
NIE. Kwestie produkcji destylatów będących napojami spirytusowymi, reguluje Ustawa z dnia 18 października 2006 o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych (Dz.U. 2006 Nr 208 poz. 1539). Przepisów ustawy nie stosuje się wprawdzie do napojów spirytusowych wytworzonych domowym sposobem, na własny użytek i nieprzeznaczonych do obrotu jednak napoje te nie mogą być wytwarzane bezpośrednio w wyniku destylacji po fermentacji alkoholowej (czyli destylacji tzw. zacieru).
Wyjątek stanowi jedynie wytwarzanie alkoholu przeznaczonego na własny użytek, w wyniku destylacji produktu spirytusowego, np. destylacji nalewu z owoców macerowanych w alkoholu etylowym od którego odprowadzono już wcześniej akcyzę."
Źródło:
https://www.prawoalkoholowe.pl/tag/destylacja/
I jeszcze wpis z Wikipedii odnośnie Bimbru:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Bimber
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka