Przepis na whisky
Re: Przepis na whisky
Mam informacje z poczty, że dziś u mnie będą, to jutro odbiorę, dzięki bardzo cdn.
Re: Przepis na whisky
@Doody, każda próbka jest inna, w tym jedna mocno wędzona. Normalnie lizol w szpitalnym kibelku
Więcej opiszę jak już wszyscy zainteresowani przetestują próbki
Więcej opiszę jak już wszyscy zainteresowani przetestują próbki
Spiritus flat ubi vult
Re: Przepis na whisky
No, jak tam, koledzy degustatorzy nosowi? Próbki "poszły" dalej, czy utknęły gdzieś w mrokach tunelu ze złotym pociągiem
Spiritus flat ubi vult
Re: Przepis na whisky
Utknęły w tunelu ze złotym pociągiem, ale w tunelu widziałem Arka, Kwika, Amplexusa, strach trochę był polewać, bo dwie próbki maja po 20ml tak na oko, mam nadzieję, że tyle było na starcie, żeby nie było, że jak odeślę komuś to będzie dym, a komu ja teraz mam wysłać po niedzieli ? bo Kwik, Amplexus i Arek już byli w tunelu.
Re: Przepis na whisky
Kolega ryba82, się deklarował, więc może do niego ślij paczuszkę
Spiritus flat ubi vult
Re: Przepis na whisky
Niektóre próbki były minimalne, to fakt - jak Magas pisze, że po ok. 20ml, to tyle też dostałem. Problem polega na tym, że każde nalanie do tulipka wiąże się ze stratą kropli-dwóch, dlatego ilość niuchaczy siłą rzeczy będzie ograniczona.
Btw, robicie notatki z wrażeń Panowie? Bo my z LP zrobiliśmy i trzymam je na koniec akcji
Btw, robicie notatki z wrażeń Panowie? Bo my z LP zrobiliśmy i trzymam je na koniec akcji
Kuję żelazo, póki gorące
Re: Przepis na whisky
No, jak tam koledzy? Chyba czas pochwalić się odczuciami po nosowej degustacji, czy może próbki jeszcze krążą wśród "koneserów"
Spiritus flat ubi vult
Re: Przepis na whisky
No właśnie, jak ta biała pachnie wg Was?
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Re: Przepis na whisky
No to zaczynamy
Każda z tych whisky jest inna, a nawet bardzo inna od pozostałych.
1. Peaty Annandale
Słodowo-torfowo. Dość czysto. Czuć lekką estrowość.
2. Unpeaed Annandale
Miodowy - jak miód lipowy. Przyjemnie. Czuć słodowość. Ogólnie łagodna, tylko czuć ostrość od alkoholu.
3. Talisker (chyba - organizator akcji nie był pewien, stąd owo "chyba").
Owocowo-bourbonowo, czuć cytrusy, słodowość. Dość czysto pachnie, nieco "grappowato".
4. Glen Moray
Najsiermiężniejszy, fuzlowy, czuć surowość. Najbliższa moim destylatom
Następnie trunki kolegi adamel_bb:
5. Winogrona.
Rumowy zapach, owoce egzotyczne. Bardzo przyjemny trunek.
6. Świeża zbożówka.
Smoła, opalany kurczak/świniak, fuzlowość. Przypalona skórka od chleba. Siermiężna.
Do paczki dorzuciłem też mój destylat (cukrówę) z kwiatów robinii akacjowej, który moim zdaniem panie muskatowo - tzn, jak białe wino ze szczepu z rodziny muskatów. Ciekaw jestem Waszych opinii.
Każda z tych whisky jest inna, a nawet bardzo inna od pozostałych.
1. Peaty Annandale
Słodowo-torfowo. Dość czysto. Czuć lekką estrowość.
2. Unpeaed Annandale
Miodowy - jak miód lipowy. Przyjemnie. Czuć słodowość. Ogólnie łagodna, tylko czuć ostrość od alkoholu.
3. Talisker (chyba - organizator akcji nie był pewien, stąd owo "chyba").
Owocowo-bourbonowo, czuć cytrusy, słodowość. Dość czysto pachnie, nieco "grappowato".
4. Glen Moray
Najsiermiężniejszy, fuzlowy, czuć surowość. Najbliższa moim destylatom
Następnie trunki kolegi adamel_bb:
5. Winogrona.
Rumowy zapach, owoce egzotyczne. Bardzo przyjemny trunek.
6. Świeża zbożówka.
Smoła, opalany kurczak/świniak, fuzlowość. Przypalona skórka od chleba. Siermiężna.
Do paczki dorzuciłem też mój destylat (cukrówę) z kwiatów robinii akacjowej, który moim zdaniem panie muskatowo - tzn, jak białe wino ze szczepu z rodziny muskatów. Ciekaw jestem Waszych opinii.
Kuję żelazo, póki gorące
Re: Przepis na whisky
No to kolej na mnie;
1. Peaty Annandale - mocno wędzona z nutami lizolu w szpitalnym kiblu
2. Ardamurchan - zapach czysty, łagodny, lekko zbożowy, z nutami przedgonowymi po głębszym wciągnięciu "kreski" aromatu
3. Talisker - łagodny, słodki aromat, na wydechu owocowo-kwiatowy
4. Glen Moray - najbardziej neutralny zapachowo destylat, surowo-zbożowy, chętnie łyknąłbym zawartość jako white doga
Reszta próbek czeka na inną okazję
Magas, dajesz co tam swoim nochalem wyczułeś
1. Peaty Annandale - mocno wędzona z nutami lizolu w szpitalnym kiblu
2. Ardamurchan - zapach czysty, łagodny, lekko zbożowy, z nutami przedgonowymi po głębszym wciągnięciu "kreski" aromatu
3. Talisker - łagodny, słodki aromat, na wydechu owocowo-kwiatowy
4. Glen Moray - najbardziej neutralny zapachowo destylat, surowo-zbożowy, chętnie łyknąłbym zawartość jako white doga
Reszta próbek czeka na inną okazję
Magas, dajesz co tam swoim nochalem wyczułeś
Spiritus flat ubi vult
Re: Przepis na whisky
"Ardamurchan"? Tu jest jakaś nieścisłość, ja mam w notatkach unpeated Annadale.
Kuję żelazo, póki gorące
Re: Przepis na whisky
No, tak miałem opisane buteleczki Też się zdziwiłem, skąd u ciebie dwa rodzaje Annandale
Spiritus flat ubi vult
Re: Przepis na whisky
Witam.
Panowie czy akcja "niuchania" dobiegła już końca? Czy ktoś wie gdzie obecnie znajdują się próbki? Miałem dłuższą przerwę od forum i przegapiłem temat. Chętnie bym powąchał tym bardziej, że ostatnimi czasy przewaliłem z kumplem ze 200 kg słodów, które leżakują już w beczkach.
Panowie czy akcja "niuchania" dobiegła już końca? Czy ktoś wie gdzie obecnie znajdują się próbki? Miałem dłuższą przerwę od forum i przegapiłem temat. Chętnie bym powąchał tym bardziej, że ostatnimi czasy przewaliłem z kumplem ze 200 kg słodów, które leżakują już w beczkach.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości