Kolumna półkowa
Re: Kolumna półkowa
Ja dodałbym, że 4 półki to trochę za dużo, ująłbym na pewno jedną. I druga sprawa to odpęd. Te 2 % zostające w kotle zawiera z 30-50% dodatkowych aromatów. Ja robię odpęd literalnie do 0, a następnie destyluję na półkowej. Do 93/94 stopni w kotle drugiej destylacji leci wszystko jak na aparacie prostym. Dopiero jak osiągnę 94 stopnie odkręcam wodę na CMie i zbijam temperaturę refluksem. W ten sposób łączę "łatwość" operowania półkową z destylacją prostą.
Re: Kolumna półkowa
Odpędzam gęste do 100 w zbiorniku rura 20cm z miedzią bez refluxu, półkowa na drugie gotowanie.
Re: Kolumna półkowa
To mniej półek i tak jak pisał Szlumf.
Re: Kolumna półkowa
Ok a podpowiedz pszenica tak do picia bez leżakowania ile dać półek kolumna 100 wewnątrz, sita trochę ponad 8% pracuje na głowicy NS ale mam też chłodnicę par przed głowicą na razie nieużywana. W jaki % celować.
Re: Kolumna półkowa
Taki spirytus zbożowy do szybkiego użytku to właśnie odbiór na poziomie 90-92%. Potem rozcieńczam do okolo 42% i po 2 tygodniach z dodatkiem niewielkiej ilosci dębu, powstaje fajna zbożowa wódka.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Kolumna półkowa
Dzięki czyli 4 półki i wio
Re: Kolumna półkowa
Poproszę o pomoc w 2gim gotowaniu śliwek. Odpęd jadę na samej głowicy ufo założonej na zbiornik bez bufora do 100°C w zbiorniku. Drugie gotowanie na sprzęcie od Herbaty 5 półek kołpaki z olmem, możliwość odbioru z 3ciej półki. Jak dobrze Poproszę o pomoc w 2gim gotowaniu śliwek. Odpęd jadę na samej głowicy ufo założonej na zbiornik bez bufora do 100°C w zbiorniku. Drugie gotowanie na sprzęcie od Herbaty 5 półek kołpaki z olmem, możliwość odbioru z 3ciej półki. Jak dobrze przeprowadzić proces żeby nie wyciąć aromatu śliwki. Robiłem jabłka i nie jestem zadowolony z rezultatów.
Zbiornik z płaszczem na tym bufor, ale nie zakładał bym go. 5 półek kołpaki z możliwością odbioru z 3ciej półki, na samym dole zamiast kołpaka miedziane sprężynki. Nad kolumną szklany olm i ufo na szczycie.
Poproszę o wskazówki posiadaczy sprzętu od Herbaty.
Zbiornik z płaszczem na tym bufor, ale nie zakładał bym go. 5 półek kołpaki z możliwością odbioru z 3ciej półki, na samym dole zamiast kołpaka miedziane sprężynki. Nad kolumną szklany olm i ufo na szczycie.
Poproszę o wskazówki posiadaczy sprzętu od Herbaty.
Re: Kolumna półkowa
Małe sprostowanie nie wszystko od Herbaty, chodziło mi tylko o kolumnę i OLM. Zbiornik z płaszczem, bufor i ufo od Sero
Ostatnio zmieniony 2020-11-18, 00:08 przez Moskit81, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Kolumna półkowa
Ciężko ci tu coś doradzić, bo możliwości, ze względu na budowę sprzętu, jest od groma. Każda da inny trunek i nie wiem który ci spasuje. Za zwykle jestem za opcją jak najbardziej zbliżoną do alembika, no ale to nie wszystkim pasuje.
Jak dobrze zrobiłeś odpęd to powinieneś mieć destylat w zakresie 20-20%. Ja bym zrobił tak: wywalił bufor, to na pewno. Odpalił sprzęt i jak się zagotuje postabilizował z 15 minut. Przedgon powinien być na górnych półkach i/lub w sprężynkach nad nimi. Otworzyć zaworek na 3. półce na maksa i poczekać aż destylat zejdzie do tych 55%. Przykręcić zaworek precyzyjny na 3. półce aż % skoczy z powrotem do tych 70/75% i destylować dalej. Jak trzeba to operację powtórzyć aż termometr w zbiorniku pokaże 98 stopni. Jak chcesz wycisnąć jeszcze ten 1% wsadu kotła to można podnieść % na 80 i dodestylować do 99 stopni w kotle.
Druga opcja to wysypać sprężynki z głowicy i jechać jak na aparacie prostym. Stabilizacja jw., odkręcić zawór w głowicy na maksa, odebrać przedgon z głowicy, odbiór w założonym %. Jak % spadnie przykręcić zaworek i reszta jw. Ale dla mnie to za dużo półek będzie, ja wolę "brudniejszy" destylat.
Zawsze też możesz na koniec wszystkie frakcje razem zmieszać jak ci nie będzie pasowało i destylować jeszcze raz. Tak Szlumf dochodził do swojego trunku.
Jak dobrze zrobiłeś odpęd to powinieneś mieć destylat w zakresie 20-20%. Ja bym zrobił tak: wywalił bufor, to na pewno. Odpalił sprzęt i jak się zagotuje postabilizował z 15 minut. Przedgon powinien być na górnych półkach i/lub w sprężynkach nad nimi. Otworzyć zaworek na 3. półce na maksa i poczekać aż destylat zejdzie do tych 55%. Przykręcić zaworek precyzyjny na 3. półce aż % skoczy z powrotem do tych 70/75% i destylować dalej. Jak trzeba to operację powtórzyć aż termometr w zbiorniku pokaże 98 stopni. Jak chcesz wycisnąć jeszcze ten 1% wsadu kotła to można podnieść % na 80 i dodestylować do 99 stopni w kotle.
Druga opcja to wysypać sprężynki z głowicy i jechać jak na aparacie prostym. Stabilizacja jw., odkręcić zawór w głowicy na maksa, odebrać przedgon z głowicy, odbiór w założonym %. Jak % spadnie przykręcić zaworek i reszta jw. Ale dla mnie to za dużo półek będzie, ja wolę "brudniejszy" destylat.
Zawsze też możesz na koniec wszystkie frakcje razem zmieszać jak ci nie będzie pasowało i destylować jeszcze raz. Tak Szlumf dochodził do swojego trunku.
Re: Kolumna półkowa
Dzięki. Skłaniam się bardziej do pierwszej opcji. Chcę więcej aromatów, jak mi nie siądzie to poleci jeszcze raz.
Re: Kolumna półkowa
Witam a mozna wiedzieć jakie są wymiary procapa.Mam kolumnę kolpakowa z jednym procapem na szklach fi 80 i jest trochę zamala.Będę chcial ją sprzedać i zrobić nową na szklach fi 110/100 też z jednym procapem na środku
Re: Kolumna półkowa
To jakie masz przeroby? Ja mam 76mm w środku i jest OK...
-
- 0%
- Posty: 8
- Rejestracja: 2020-11-28, 16:21
Re: Kolumna półkowa
Panowie gdzie znajdę kontakt do „herbaty” który wykonuje taki sprzęt ?
Re: Kolumna półkowa
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Re: Kolumna półkowa
Tylko musisz uzbroić się w cierpliwość to nie jest sprzęt od ręki.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 54 gości