Śliwowica

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Śliwowica

Post autor: magas » 2019-10-02, 15:10

Surówkę destylować między 28-30%, 29 było by idealnie tak przynajmniej łyski destylująna prostych aparatach, by było poprawne frakcjonowanie inne aparaty rządzą się swoimi prawami, ale ja tej wersji się trzymam, a przedgon dzieł na setki i wąchaj dopiero po rozrobieniu z wodą, mając na uwadze, że jest to tylko kilka kropel w stosunku do całości.

krisslook
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2018-04-14, 06:50

Re: Śliwowica

Post autor: krisslook » 2019-10-02, 18:11

Dzięki za cenną wskazówkę:)

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
oktogenek
50%
50%
Posty: 144
Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
Kontaktowanie:

Re: Śliwowica

Post autor: oktogenek » 2019-10-07, 23:04

Nudziłem się w weekend więc testowo przepuściłem 25l nastawu śliwkowego, (25kg śliwki węgierki wydrylowanej i 2,5kg glukozy rozpuszczonej w 3l wody, drożdże winne Fermivin PDM) na kolumnie sitowej 4 półkowej, przedgony w ilości 300ml odebrane z kontrolą organoleptyczną, gon odbierany w przedziale temp. w głowicy 78,8*C do 81*C potem z względu na niestabilność kolumny odebrane jeszcze 6x100ml do temp. 83*C w głowicy. po 24h kontrola organoleptyczna wczesnych pogonów i dolane do gonu próbki 1,2,4,5 co ciekawe 3 odrzucona z względu na zbytnie rozwodnienie, pewnie miało to związek z utratą stabilności kolumny o której wyżej pisałem, 6 odrzucona z względu na nieciekawy posmak, urobek 2415ml gonu o mocy 87% o wyraźnym smaku wsadu i lekkim posmaku pogonów które podczas leżakowania w kamionce pewnie znikną :) teraz pytanie do mądrzejszych kolegów, do jakiej mocy rozcieńczyć urobek do zalania kamionki?

Pozdrawiam
Okti

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Śliwowica

Post autor: Doody » 2019-10-08, 00:09

Do kamionki moim zdaniem okolice 60% jak do beczki.
Pozdrawiam
Darek

krisslook
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2018-04-14, 06:50

Re: Śliwowica

Post autor: krisslook » 2019-10-14, 09:30

W sobotę wreszcie próbowałem mojej sliweczki. Ze 100 kg śliwki i 10 kg glukozy otrzymałem lekko ponad 10 litrów serca 68% i jestem pod wrażeniem, gdyż jak nie przepadam (lub gardło me jeszcze się nie przystosowało) do picia bez przepojki, to tutaj bajka...cyk kielonek i choć w zapachu śliwki slabo wyczuwalne, tak po wypiciu...bardzo...zalega sobie w Mkamionce, ale nie wiem czy wytrzyma rok abym mógł sprawdzić jak wtedy smakować będzie jak każdemu kieliszeczka będę chciał polać przy odwiedzinach. Fajnie że takie forum jest i można się doszkalać w sztuce destylacji:)

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Śliwowica

Post autor: kowal » 2020-02-11, 14:34

Pogoniłem ostatnio pierwszą partię "wina" znad śliwek mojego ortodoxyjnego nastawu i jestem pozytywnie zaskoczony.
50l płynu dało 11,1l surówki o mocy 33%, a to oznacza, że nastaw ma 7,32% przy czym prawdziwych węgierek była tylko 1/3, reszta to mix zdziczałych mieszańców.
A jaki voltaż nastawu Wam wyszedł z ortodoxa?

Inna pozytywna obserwacja, to śliwki bardzo ładnie się osadziły na dnie i wyglądają trochę jak rodzynki. Nie bełtałem ich niczym, fermentacja następowała stopniowo od dna. Elegancko się odciąga płyn i będzie go dużo, a gęstego do gotowania w pielusze mało.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Re: Śliwowica

Post autor: Seba1983 » 2020-02-11, 15:05

2-3blg

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Śliwowica

Post autor: kowal » 2020-02-11, 15:36

Ale co 2-3 Blg?
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Re: Śliwowica

Post autor: Seba1983 » 2020-02-11, 15:42

Sorry z telefonu odpisywałem i musiałem coś poknocić. Odpowiadałem na zupełnie inne pytanie :abaras :nie_wiem

Zibo27
50%
50%
Posty: 100
Rejestracja: 2020-01-11, 16:05

Re: Śliwowica

Post autor: Zibo27 » 2020-09-02, 21:05

Mam na działce śliwkę węgierkę taką ze 3 metry wysoka. Śliwek na niej od diabła i trochę, chodź już dużo spadów leży. Te na drzewie trochę twarde jeszcze i lekko kwaskowe, dużo też już popękanych i słodszych.
Jak z tego zrobić nastaw ?
Jakich drożdży użyć ?
Czy stosować pektoenzym do owoców jak tak to jaki ?
Czy spady też zbierać i pakować do beczki ?

Czy poniższe elementy się przydadzą na taki nastaw ?
Pektoenzym
https://destylatorymiedziane.pl/pl/akce ... enzym.html
Drożdże do owoców
https://destylatorymiedziane.pl/pl/akce ... ocowe.html
Beczka 100 litrów z atestem do spożywki
https://allegro.pl/oferta/beczka-plasti ... 4291fbf951
85 %

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Śliwowica

Post autor: zbyszko » 2020-09-02, 21:39

krisslook pisze:
2019-10-01, 15:41
To i może ja napisze o moich sliweczkach.
100 kg śliwki, 10 kg glukozy krystalicznej rozpuszczonej w 10l wody (wiem wiem, ale chcialem żeby trochę więcej nakapalo, a spirytusu jeszcze nie wytworzylem) drożdże G995 25g
Zatem po skończonej fermentacji (13dni) poszło na rurki, destylowane z płaszczem na gazie, aabratek bez wypełnienia i powstało z tego 30l surówki o mocy 35%
Rektyfikacja na 20 cm wypełnieniu miedzi i starałem się utrzymać moc na poziomie 70-80%
Przedgon - 0,5l
Gon 4l - 80% słabo wyczuwalna sliwka
5l - 70% trochę mocniej, ale też bez szalu
3l - 55% tutaj lekki aromat śliwki, z minimalną nuta pogonu...
Pogon 3l jakieś 45%

I teraz mam właśnie dylemat, czy cały gon wymieszać razem, czy zostawić i sprawdzać jak upływ czasu i miejsce w którym będzie przechowywane będzie działało na destylat...

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
Pierwszy cytat z poprzedniej strony.
czytam nie pytam

Carl
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2019-01-29, 21:51

Re: Śliwowica

Post autor: Carl » 2020-09-03, 07:41

Pecto nie koniecznie.
Drożdże złe. Nie kupuj turbo. Możesz wziąć G955.
Beczka może być, ale do gęstego kranik nie będzie przydatny

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka



Zibo27
50%
50%
Posty: 100
Rejestracja: 2020-01-11, 16:05

Re: Śliwowica

Post autor: Zibo27 » 2020-09-10, 22:11

Trochę się spóźniłem i uzbierałem tylko 10 kg. A wydawało się tydzień temu, że śliwek z 30 kg zbiorę.
Śliwki umyłem i wykroiłem pestki, potraktowałem je rozdrabniaczem na pulpe i do wiadra.

Co teraz z nimi? dolać wody i ile? Ile dać drożdży?

Kupiłem G955 jak poniżej.
Załączniki
20200910_175014_102.JPG
20200910_191647_104.JPG
20200910_205338_106.JPG
20200910_205351_107.JPG
20200910_205444_109.JPG
20200910_211542_110.JPG
20200910_211558_111.JPG
20200910_214311_112.JPG
85 %

Carl
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2019-01-29, 21:51

Re: Śliwowica

Post autor: Carl » 2020-09-10, 23:00

Ja bym sugerował dokupić śliwek. Z tak małej ilości, to nic Ci sensownego Ci nie wyjdzie. Chyba, że chcesz bimer o lekkim zapachu śliwki, to wtedy cukier i woda.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka


kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Śliwowica

Post autor: kwik44 » 2020-09-11, 07:42

No... Jak słodkie to 15/18BLG mają. Więc lekko licząc w porywach do 1,5kg cukrów. Jak by się baaardzo uparł to flaszkę 0,7 da się wycisnąć.

BTW, był ktoś na Rybitwach w Krakowie może? Są już te małe śliwki? A jak są to czy dojrzałe?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości