Na jakiej wysokość włożyć termometr w kolumne LM?
szukałem na forum, ale całe mnóstwo sprzecznych opinii i mam mętlik w głowie...
Projektuję sobie kolumne LM do rektyfikacji pogonów z owocówek i zbożówek robionych na potstillu.
Będzie to kolumna NS z 120cm wypełnienia sprężynek i na to głowica. I nie wiem gdzie dać termometr (bo podobno jest potrzebny).
Cel jest taki że a najbliższym czasie mam zamiar skupiać się i zgłębiać tajniki smakówek na potstillu (może kiedyś kolumna półkowa?) a teraz chcę zrobić w najprostszy sposób kolumnę do uzyskiwania z jeszcze przyzwoicie pachnących pogonów "w miarę czystej", a nie "absolutnie czystej".
Czytając neta doszedłem do wniosku że najprostszy w zrobieniu i obsłudze będzie LM. Rozumiem że termometr będzie do kolumny potrzebny, w ramach prostoty chcę tylko 1 termometr. Na jakiej wysokości to włożyć żeby to w miarę działało?
Na jakiej wysokości kolumny LM dać termometr?
Re: na jakiej wysokości kolumny LM dać termometr?
LM + OLM. Termometr ok 20-30cm nad kegiem. Ja mam 25. I słabo szukałeś
Re: Na jakiej wysokości kolumny LM dać termometr?
szukać szukałem. I znalazłem całe mnóstwo sprzeczności. Od takich 30 cm nad kegem o których piszesz po w głowicy już nad wypełnieniem...
I jednocześnie dziękuję za odpowiedź
I jednocześnie dziękuję za odpowiedź
Re: Na jakiej wysokości kolumny LM dać termometr?
Bo przy rektyfikacji dobrze mieć kilka
W kotle - mówi ile zostało alkoholu
W buforze - j/w, ważny przy końcu destylacji
Nad kegiem - prowadzisz nim proces
Pod OLM - temperatura dnia, koniec procesu
LM - zawartość przedgonów
woda chłodząca- oszczędność i kontrola procesu.
Ale wystarczy ten jeden, nad kotłem
W kotle - mówi ile zostało alkoholu
W buforze - j/w, ważny przy końcu destylacji
Nad kegiem - prowadzisz nim proces
Pod OLM - temperatura dnia, koniec procesu
LM - zawartość przedgonów
woda chłodząca- oszczędność i kontrola procesu.
Ale wystarczy ten jeden, nad kotłem
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości