Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Talrash
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2020-09-30, 23:38

Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru

Post autor: Talrash » 2020-10-14, 11:48

Siemka

Jestem nowy ;)
Chylę czoła ku waszym wyczynom i często coś czytałem tu i tam z waszych wypocin doświadczalnych :D

Normalnie zawsze robię zacier z cukru w statystyce 30 kg i zalewam w beczce do wysokości 80-90l wody.
Wychodził mi zawsze spoko roztwór do rozrobienia i pozyskiwałem spoko 95.
Ostatnio pozyskałem syrop glukozowy 98% hoolgerfood'a 15kg wiadra i zrobiłem zacier na drożdżach Alcotec mega pack na 100l.
Zwykle do wyklarowania przyspieszonego używam Alcotec mega clar 24 na 100l.

Zrobiłem dwa nastawy w beczkach 120
w pierwszej: ww nastaw cukrowy, który pracuje i przeżarły drożdże ładnie cukier na 0% multimetrem.
W drugiej: nastaw na bazie ww syropu glukozowego w proporcji 36kg na taką samą ilość wody.
Nastaw na bazie syropu glukozowego zatrzymał mi się na 10% cukru na multimetrze.
P.S W proporcji 1kg cukru zastąpiłem 1,3 kg syropu glukozowego.

I tutaj moje pytanie co mogę dokonać do ponownego trawienia syropu przez drożdże? Trzeba dać jakąś pożywkę? Jeśli tak to prosiłbym o podanie przykładowych adresów albo dokładnych nazw pożywek lub czegoś podobnego co mogłoby mi pomóc z moim problemem :)
Czekam na podpowiedzi.

PZDR 95

Awatar użytkownika
Benek
101%
101%
Posty: 239
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru

Post autor: Benek » 2020-10-14, 16:39

Pokaż ten multimetr.

Talrash
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2020-09-30, 23:38

Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru

Post autor: Talrash » 2020-10-14, 17:09

Multimetr tutaj wysyłam linka z allegro : https://allegro.pl/oferta/multimierz-cu ... V1-G6R7_Qo
Drożdże na cukrze kończą swoją robotę a na syropie przestały dwa dni po rozpoczęciu.
temp zacieru utrzymuję w granicy 22-28, aby nie wychłodziły się ani nie umarły na wyższej temp.
Na zacierze multimetr z dnia na dzien coraz mniej pokazuje tak jak powinno być a na syropie zatrzymał się na 10 %

No i nie wiem :?

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru

Post autor: zbyszko » 2020-10-15, 14:52

Syrop ma w sobie "coś" nie fermentowalnego i niżej nie zejdziesz.
Kiedyś bawiłem się karmą pszczelą z tej firmy i o ile mnie pamięć nie myli nie zszedłem poniżej 9 blg.
Zobacz kartę:
https://www.holgerfood.pl/wp-content/up ... kozowy.pdf
Na pocieszenie dodam, że urobek był zacny, kraina łagodności.
Edyta.
Zawartość cukrów ogółem w 100g produktu: 81 g - to z tej specyfikacji
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru

Post autor: magas » 2020-10-15, 15:14

Na syropie glukozowym zepsułem śliwkę, też słabo fermentował, chłopaki cukiernicy mówili, że jest dobry, zapomnieli dodać, że jako lukier do pączków.

Talrash
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2020-09-30, 23:38

Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru

Post autor: Talrash » 2020-10-15, 15:38

Czy w takim wypadku zacier nadaje się do użytku czy już można pomarzyć? Jak zaleję do machiny to przegoni mi to?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru

Post autor: magas » 2020-10-15, 17:11

Tak, tylko ja nie znam się na grzałkach, o tym problemie niech pomyślą ci co je mają, kiedyś grzałem gazem, a dziś wszystko mamy w płaszczach, trzeba pomyśleć jak grzałki się będą miały do częściowo odfermentowanego nastawu, ja mało techniczny jestem, ale już puszczałem mleko przez ekspres przepływowy (nigdy tego nie róbcie) i słodzikiem wodę w kawiarce (nigdy tego nie róbcie) fantazji mi nigdy nie brakowało a głąb techniczny jak byłem, bo akcje 30 lat wstecz, tak dalej jestem.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru

Post autor: zbyszko » 2020-10-17, 00:33

Talrash pisze:
2020-10-15, 15:38
Czy w takim wypadku zacier nadaje się do użytku czy już można pomarzyć? Jak zaleję do machiny to przegoni mi to?
Tu ci odpowiedzialem:
zbyszko pisze:
2020-10-15, 14:52
.....Na pocieszenie dodam, że urobek był zacny, kraina łagodności....
Nic mi się nie przypalało.
czytam nie pytam

Talrash
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2020-09-30, 23:38

Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru

Post autor: Talrash » 2020-10-17, 08:03

Dzięki wam za szybkie 'P'odpowiedzi
Więc będę próbował pobawić się z syropem glukozowym.
Napiszę co i jak wyszło po akcji ;)

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru

Post autor: wawaldek11 » 2020-10-17, 12:15

Kolega dodaje enzym scukrzający i Blg spada do 0. Bez enzymu zatrzymuje się na 13 - 15*Blg

Na ciepło jak przy zacieraniu wg zaleceń producenta enzymu.
Pozdrawiam,
Waldek

Talrash
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2020-09-30, 23:38

Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru

Post autor: Talrash » 2020-10-18, 09:35

Dzięki wawaldek11 za odpowiedź właśnie chodziło mi o to jaki enzym mam dodam i pewnie chodzi ci o glukoamylazę :)
Więc zamówione i zobaczymy co z tego będzie.
Tylko w którym momencie miałbym ją dać zaraz po drożdżach jak mniemam ??
Dzięki wam za podpowiedzi :)

Awatar użytkownika
degu
101%
101%
Posty: 316
Rejestracja: 2019-03-30, 22:44
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru

Post autor: degu » 2020-10-18, 12:58

Talrash pisze:
2020-10-18, 09:35
Tylko w którym momencie miałbym ją dać zaraz po drożdżach jak mniemam ??
Czytaj ze zrozumieniem:
wawaldek11 pisze:
2020-10-17, 12:15
Na ciepło jak przy zacieraniu wg zaleceń producenta enzymu.
Podgrzewając ubijesz drożdże.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru

Post autor: wawaldek11 » 2020-10-18, 16:22

Talrash - jak popytam kolegę, to napiszę. Ale enzym dodajemy do syropu w temperaturze zalecanej przez producenta enzymu, po przestygnięciu dodajemy drożdże.
Pozdrawiam,
Waldek

Talrash
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2020-09-30, 23:38

Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru

Post autor: Talrash » 2020-11-05, 14:23

No więc tak...

Robiłem wszystko tak jak dotychczas pisałem
Stara beczka zacieru poszła na trawę :roll: (tak wiem mogłem już ją przegonić jednak jeszcze nie miałem sprzętu a zaczęły już latać muszki i zaczęło chyba coś nie tak pachnieć)

Wstawiłem nową beczkę, zamówiłem do zbicia BLG do zera (bo jak ktoś czytał wcześniejsze posty stawało wszystko na 8-9 BLC) dodatkowo na spróbowanie glukoamylazę.
Ta dam, doszło do zbicia BLC do zera więc jest progres.
Rozkład faktycznie trwał dłużej bo normalnie drożdże rozkładały mi zacier cukrowy na zero w 3-4 dni.
Później jak zawsze dodawałem tak jak i tym razem klarownik z Alcotec'a Mega klar 24 na 100l.
Klarownik zacier cukrowy zabijał drożdże i osiadały na dnie beczki faktycznie po 24h, zlewałem jeszcze na mniejsze zbiorniki żeby odstało na faktyczny czysty zacier :)
Tym razem po tygodniowym liczeniu na zbicie BLC do zera i dodaniu klarownika mija już tydzień i hmm drożdże osiadają z tempem biegn\acego żółwia po lodowisku... więc chyba dodawanie klarownika w tym wypadku było i tak zbyteczne ;)
Prosiłbym o nie usuwanie posta, a pozostawienie go gdzieś daleko dla tych co może kiedyś po wpisaniu Tematu Syrop Glukozowy będą mieli jakieś małe rozjaśnienie sprawdzone chociaż jako tako i naprowadzenie na dobrą ścieżkę ;)

Z góry wielkie dzięki dla tych, którym chciało się coś podpowiedzieć po swojemu i dodać coś od siebie w moich wypocinach Wiszę wam flaszkę :oki

PoZDRo 95% :drunk

Awatar użytkownika
kamilpl82
40%
40%
Posty: 93
Rejestracja: 2015-12-23, 17:55
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru

Post autor: kamilpl82 » 2020-11-09, 23:46

A ja powiem wam z doświadczenia, że trzeba ten syrop potraktować naj sam wpierw enzymem scukrzającym i będzie dobrze.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://alkoholeforum.pl

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości