Powtórne dodanie drożdży i cukru do nastawu

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
michalgoltz
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2020-07-05, 11:19

Powtórne dodanie drożdży i cukru do nastawu

Post autor: michalgoltz » 2020-10-18, 12:20

Dzień dobry
Cztery tygodnie temu zrobiłem owocowy nastaw z owoców, dodając cukier i drożdże.
Chciałbym go wzmocnić. Pytanie: Czy drożdże w nim są i czy mogę dodać samego cukru? Czy może wraz z dodaniem cukru powinienem zaszczepić go od nowa drożdżami?
Poszło 25 kg węgierek + 6 kg cukru + drożdże Snake Fruit.
Zamierzam teraz dodać kolejne 6 kg cukru i zastanawiam się nad nowymi drożdżami.Ma to sens?

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Powtórne dodanie drożdży i cukru do nastawu

Post autor: zbyszko » 2020-10-18, 13:22

michalgoltz pisze:
2020-10-18, 12:20
...
Zamierzam teraz dodać kolejne 6 kg cukru i zastanawiam się nad nowymi drożdżami.Ma to sens?
Nie ma!
No chyba że dodasz do tego jeszcze ze 25 kilo śliwek :D
czytam nie pytam

michalgoltz
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2020-07-05, 11:19

Re: Powtórne dodanie drożdży i cukru do nastawu

Post autor: michalgoltz » 2020-10-18, 14:26

Dziękuje za odpowiedź
doprecyzuję mój tok myślenia : czy poprzednie drożdże tam są żywe i czekają sobie na kolejne cukry ? ( wtedy dosypie kolejne 6 kg cukru ).
Tzn ja ten dodatkowy cukier po 4 tygodniach już dosypałem 🙈- pytam czy dodać drożdże czy nie ?

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Powtórne dodanie drożdży i cukru do nastawu

Post autor: zbyszko » 2020-10-18, 21:16

Doprecyzuję :D
Nie, nie i nie.
Utopiłeś 6 kg cukru i tyle.
Oblicz sobie BLG jakie ci wyszło a sam zobaczysz :eek że to bez sensu.
czytam nie pytam

michalgoltz
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2020-07-05, 11:19

Re: Powtórne dodanie drożdży i cukru do nastawu

Post autor: michalgoltz » 2020-10-19, 09:42

Dzięki,
Dlaczego utopiłem? Czyżby tam nie było już drożdży aktywnych? Czy mam dodać świeże drożdże?

Awatar użytkownika
jakis1234
50%
50%
Posty: 176
Rejestracja: 2020-05-11, 11:54
Lokalizacja: opolskie

Re: Powtórne dodanie drożdży i cukru do nastawu

Post autor: jakis1234 » 2020-10-19, 15:07

Kolego, widzę, że nie masz bladego pojęcia o robieniu nastawów.
Poczytaj trochę o ilości cukru jaki się dodaje, o pomiarze BLG i jego maksymalnej wartości. :book
Dałeś takie ilości cukru, że zabiłeś drożdże, to nie jest tak, że im więcej cukru tym lepiej. :!:
Dodawanie nowych drożdży nic nie da. Musisz doprowadzić do warunków sprzyjających drożdżom (jeszcze raz BLG !) i wtedy jak będziesz rozumiał o co chodzi - działaj.
Pozdrawiam z opolskiego.

michalgoltz
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2020-07-05, 11:19

Re: Powtórne dodanie drożdży i cukru do nastawu

Post autor: michalgoltz » 2020-10-19, 19:46

Dziękuje za odpowiedź, cenna wiedza, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości