Witam Ile razy destylujecie zaciery na swojej kolumnie polkowej? Mam 4 polki I cebule raz wystarczy czy lepiej odped zrobic na potstillu a pozniej destylacja na 4 polkach? Jesli tak nie wyczysci to za duzo smaku?
Bede robil glownie slody.
Mam nadzieje ze temat wdobrym dziale.
Kolumna polkowa destylacja zacieru
Re: Kolumna polkowa destylacja zacieru
Kiedyś destylowałem na raz, ale strasznie mi to brudziło szkła. Teraz stoję na stanowisku, że trzeba porządnie zrobić odpęd i dopiero destylować drugi raz. 4 półki to moim zdaniem za dużo, ale ja jestem zepsuty przez aparat prosty ;P
Re: Kolumna polkowa destylacja zacieru
Hmm pierw zobacze jak bedzie smakowalo na 4 polkach jak bedzie lipa to moze odped na alembiku a pozniej 2 lub 3 polki moze
Co do smaczku tez lubie jak go wyraznie czuc za to zona nie.
Co do smaczku tez lubie jak go wyraznie czuc za to zona nie.
Re: Kolumna polkowa destylacja zacieru
Co masz na myśli mówiąc, że "smaczek musisz wyraźnie czuć", a twoja żona nie? Bo to coś podejrzane. Sugeruje źle zrobiony i/lub dojrzewany alkohol. Moja świeżego nie pija, no chyba, że jako kontrola jakości. Ale taki kilkuletni to i owszem. No i whisky dość lubi, szczególnie z beczek po winie. Whisky, żyto czy burbon muszą być dojrzałe inaczej są niesmaczne. Może tutaj pies jest pogrzebany?
Re: Kolumna polkowa destylacja zacieru
Wyraznie czuc tzn destylat na potstillu zrobiony Bez zadnego wypelnienia I czasem glebiej wpogony
Np Calvados mnie na poczatku juz bardzo smakowal kobitce dopiero po pol roku zaczelo podpasowywac a po roku mlaska
Np Calvados mnie na poczatku juz bardzo smakowal kobitce dopiero po pol roku zaczelo podpasowywac a po roku mlaska
Re: Kolumna polkowa destylacja zacieru
Świeży mnie też nie smakuje. Musi poleżeć w kamionce co najmniej pół roku, żeby był jako taki. No niestety, nie oszukasz. I oczywiście twoja żona ma rację, że świeżego nie pija ;P
Re: Kolumna polkowa destylacja zacieru
Nie no Bez porownania jak polezy swiezego nie pije ale co prawda nie jest zly przynajmniej dla mnie, zawsze mam duzy zapas Ginu na takie chwile zeby destylat mial czas sobie polezakowac.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości