Trzymanie surowki
Trzymanie surowki
Siemanko wczym trzymacie surowke? Mowie o ilosciach 30-40L moze byc wiadro fermentacyjne plastikowe? Wsumie to ona by miala tylko 20%~ czy tylko szkło? Juz mam 6x damek 5L nie widzi mi sie wiecej dokupowac tylko na surowke a w 25L balonie troche boje sie trzymac zeby sie nie potluklo
Re: Trzymanie surowki
Ja 96% trzymam w słojach 4l. Tanie. W plastiku zawsze czymś może "zaciągnąć" i nie wiesz, jak szkodliwym.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
-
- 40%
- Posty: 74
- Rejestracja: 2018-09-17, 14:00
Re: Trzymanie surowki
Ja surówkę trzymam w kegach z nierdzewki. Łatwo przenieść, łatwo przelać, nic się nie rozbije i przede wszystkim nie oddaje nic od siebie.
Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka
Re: Trzymanie surowki
Duże słoje, damy, balony szklane, tak do kilku dni to i pojemniki/wiadra fermentacyjne z PP.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Trzymanie surowki
Ja słyszałem że do 2 miesięcy, że były takie badania ale generalnie jeżeli tylko nie bawisz się w hurt to nie ma co oszczędzać i ryzykowac, kup sobie coś w szkle.
W głuchej puszczy, przed chatką leśnika, Drużyna diabołów stanęła zielona; A u wrót stoi brać bimbrownicza, Tam w izdebce Marian wszak kona.
Re: Trzymanie surowki
Trzymam nastaw i wina nawet po kilka miesięcy (to znaczy wina kilka miesięcy, nastaw staram się jak najszybciej przerabiać) w fermentorach, nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków, ale to jest słaby alkohol, kilkanaście procent.
Mocniejszy to już zdecydowanie w szkle.
Jeżeli masz na myśli surówkę po pierwszej rektyfikacji, czyli mocny alkohol, to raczej szukaj czegoś co na pewno nie będzie reagowało.
Mocniejszy to już zdecydowanie w szkle.
Jeżeli masz na myśli surówkę po pierwszej rektyfikacji, czyli mocny alkohol, to raczej szukaj czegoś co na pewno nie będzie reagowało.
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: Trzymanie surowki
1-2 dni w fermentorze bez problemu trzymałem. Raz nawet w zwykłej beczce. Ale gorącą surówkę odbieram do garnka emaliowanego i po ostygnięciu wlewam do plastiku. Tyle, że moja ma 20-25%
Re: Trzymanie surowki
Kanister / kanister jak kto wymawia .. do spożywki tylko "dobry" i niczym nie zaciąga .. a poza tym neutralne szkło ... ;0
Re: Trzymanie surowki
Tak jak jeden z kolegów wyżej napisał - keg po piwie. Dorobiłem sobie jeszcze nóżki, kranik w dnie i jest super sprawa.
Re: Trzymanie surowki
Też jestem za, za przemawia wytrzymałość, neutralność, wielkości i to że mam dostęp po 140zl na dziś bez ograniczeń.
Re: Trzymanie surowki
Wporzadalu dziekuje za odpowiedzi postanowilem zamowic nastepne 6x5L baniej a jak sie zwiekszy ilosc to moze wezme Jakis keg 30L
Re: Trzymanie surowki
Wyślesz zdjęcie swojego "projektu"?
Sam się zastanawiam nad czymś takim. Początkowo chciałem kupić KEG, a potem Fitting zastąpić "nalewakiem" z AliExpress - wkręca się zamiast fittingu i są dwa zawory - do podawania gazu i "wylewka" - w razie czego zawsze mozna zamiast podawać gaz to wlać alkohol
Jednakże zawór i korek zamiast fittingu wydaje się dużo prostrze (i przede wszystkim TAŃSZE) w realizacji
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości