Problem z Nastawem

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Cuellont
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2022-11-12, 12:34

Problem z Nastawem

Post autor: Cuellont » 2022-11-12, 12:41

Witam! Jako nowy użytkownik z góry przepraszam i proszę o wyrozumiałość. Zrobiłem nastaw cukrówki z turbo drożdżami i po 2 tygodniach cukromierz pokazuje 0, ale nadal gazuje, czy można użyć preparatu do klarowania w tym przypadku, czy może jeszcze się wstrzymać. dodałem 8kg cukru na 25l i jest w pomieszczeniu o temperaturze 20 stopni

Awatar użytkownika
kula
101%
101%
Posty: 575
Rejestracja: 2010-08-16, 10:00
Lokalizacja: z pod lasu
Kontaktowanie:

Re: Problem z Nastawem

Post autor: kula » 2022-11-12, 16:34

Weź kija i porządnie wymieszaj (lub wiertarka i mieszadło). Powtórz za 15 minut. Powtórz za 15 minut. W ten sposób, odgazujesz.
Rano sprawdź, czy gazuje. Jeśli gazuje to znaczy, że pracuje. Poczekaj aż skończy. Nie warto dawać klaru na pracujący nastaw. Nie zadziała.
Swoją drogą za dużo cukru. Lepiej 27+8. Wtedy BLG będzie 22,9.
Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Cuellont
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2022-11-12, 12:34

Re: Problem z Nastawem

Post autor: Cuellont » 2022-11-12, 16:40

Dziękuję za odpowiedz. W takim razie zostaje mi się uzbroić w cierpliwość

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości