Problem z zacieraniem

Jim
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2021-12-01, 17:42

Problem z zacieraniem

Post autor: Jim » 2023-01-06, 19:24

Witam, zacieram słód jęczmienny na lenia i ciagle próba jodowa wychodzi źle.
18kg słodu 60l wody
Podgrzałem wodę do 70 stopni dodałem słód i wymieszałem porządnie mieszadłem do farby, temperatura spadła do 52 stopni to podgrzałem do 64 i utrzymuje temperaturę na poziomie 61-65 przez 3h już i dalej po próbie wychodzi ze jest dużo skrobi (płyn lugola odrazu barwi się na mocno ciemny kolor) i nie bardzo wiem o co chodzi, zacieram pierwszy raz

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Problem z zacieraniem

Post autor: zbyszko » 2023-01-06, 19:38

Termometr sprawdzałeś?
czytam nie pytam

Jim
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2021-12-01, 17:42

Re: Problem z zacieraniem

Post autor: Jim » 2023-01-06, 19:54

Tak działa poprawnie, sprawdziłem blg wychodzi mi 20

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Problem z zacieraniem

Post autor: Doody » 2023-01-06, 21:45

20 Blg to nie tak źle. Przy tych proporcjach ideałem by było 22, ale to zależy od słodu. Słód wsypuj do wody o temp. maksymalnie 65 stopni, inaczej dezaktywujesz część enzymów. Próbą jodową nie zawracaj sobie głowy. Szkoda czasu.
Pozdrawiam
Darek

Jim
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2021-12-01, 17:42

Re: Problem z zacieraniem

Post autor: Jim » 2023-01-07, 13:31

Tak właśnie zrobiłem, do beczki drożdże i zobaczymy za tydzień co wyjdzie :mrgreen:

Jim
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2021-12-01, 17:42

Re: Problem z zacieraniem

Post autor: Jim » 2023-01-11, 19:39

Nie chce zakładać nowego temat, zastanawiam się czy destylować z młótem czy ściągnąć klarowne z góry? Płaszcz w zbiorniku mam tylko drożdże po fermentacji opadają na dno razem z młótem i zastanawiam się czy nie wpłyną negatywnie na destylat

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Problem z zacieraniem

Post autor: Doody » 2023-01-11, 20:40

Jak masz płaszcz to mieszasz zawartość i wlewasz do kotła jak leci. Robisz odpęd uzyskując jak najwięcej alkoholu i aromatów. W drugiej destylacji dzielisz destylat na frakcje.
Pozdrawiam
Darek

Jim
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2021-12-01, 17:42

Re: Problem z zacieraniem

Post autor: Jim » 2023-01-11, 20:49

Dziękuje za rady :drinks

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości