Zacier z kukurydzy i zbóż

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
S3beq23
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2022-02-25, 21:16

Zacier z kukurydzy i zbóż

Post autor: S3beq23 » 2022-05-08, 20:47

Zrobiłem w sobotę zacier z kukurydzy i zboża(kukurydza, słód jęczmienny, pszenica, żyto). Nalałem do beczki wpierw gorącej wody i dodałem zboże i kukurydzę. Drożdże dodałem dopiero dzisiaj rano ponieważ zacier był jeszcze zbyt gorący żeby dodać drożdże wczoraj. Dałem drożdże Safspirit USW-6. Ale wczoraj jeszcze ładnie pachniało zbożami a dzisiaj już jak by było skiśnięte. I teraz moje pytanie czy zostawić to do sfermentowania czy co innego?
Z góry dzięki za pomoc.

kwik44
100%
100%
Posty: 1568
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

Post autor: kwik44 » 2022-05-09, 09:25

Co to znaczy skiśnięte? Powinno pachnieć kwaśnym bo zacier sam się naturalnie zakwasza. Daj temu dofermentować i tyle ;)

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

Post autor: magas » 2022-06-18, 20:34

Może więcej napisz jak robiłeś ten zacier, bo wsypanie kukurydzy, słodu, pszenicy i żyta do wody o jakiejś tam x temperaturze to raczej nie koniec, napisz coś więcej, od początku, kukurydza i reszta puszczona przez nie wiem, śrutownik, czy inny sprzęt itd jak zacierałeś, wszystko do momentu dodania drożdży.

Awatar użytkownika
erp.
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2019-10-04, 11:43

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

Post autor: erp. » 2023-02-28, 12:49

Tak zboża przez śrutownik jak na paszę dla zwierząt - polecam. A jakie proporcje kukurydzy, słodu i innych dodatków?

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

Post autor: Doody » 2023-02-28, 13:19

Proporcje zbóż to jak kto lubi i co chce uzyskać. Woda w stosunku do śruty to 3 - 3,5 do jednego.
Pozdrawiam
Darek

Denver85
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2023-11-25, 13:37
Lokalizacja: Biórków Mały

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

Post autor: Denver85 » 2023-11-26, 13:13

Witam. Ja robiłem ostatnio zacier ze śruty kukurydzianej (50kg) i słodu jęczmiennego wędzonego torfem(5kg). Zacierałem z enzymami utrzymując temperature ok. 65 °C aż do uzyskania pozytywnej próby jodowej. Na koniec calosc podgrzalem do 80 °C i zostawilem na ok godzine by ulozylo sie zloze filtracyjne.. Zacierałem w wynalazku własnego projektu zespawanego z dwóch kegow z fałszywym dnem. Po odkreceniu zaworu spustowego w dnie uzyskałem ładny klarowny zacier. Żeby maksymalnie wyslodzic wszystko nad kotłem umieściłem destylator z deszczownica fi 30cm zamontowana do zaworu spustowego i puszczałem wodę o temp 80°C Z podanej ilości zboża uzyskałem w ten sposób ok 160l zacieru. Blg ok 16. Mam zamiar dodać ok 20kg cukru w porcjach po 5kg w odstępach co drugi dzień tak by zapełnić beczkę ok 220l. Mógłby ktoś wskazać ewentualne błędy? Będę wdzięczny za rady. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

Post autor: Doody » 2023-11-26, 15:48

Pierwszy błąd to chęć dodanie cukru.. Zboża zaciera się po to aby cały cukier biorący udział z tworzeniu zacieru pochodził z zamiany ze skrobi. Dodając cukier wprowadzisz ducha buraka do świetnego zbożowego alkoholu. Fermentuj tak jak jest. Drugi raz jak będziesz zacierał to dodaj glukoamylazy w temp. około 62 anie 65 stopni. Reszta ok.
Pozdrawiam
Darek

Denver85
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2023-11-25, 13:37
Lokalizacja: Biórków Mały

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

Post autor: Denver85 » 2023-11-27, 10:44

Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

Post autor: drgranatt » 2023-11-29, 16:53

Denver85 pisze:
2023-11-26, 13:13
...Mam zamiar dodać ok 20kg cukru w porcjach po 5kg w odstępach co drugi dzień tak by zapełnić beczkę ok 220l. Mógłby ktoś wskazać ewentualne błędy? Będę wdzięczny za rady. Pozdrawiam
Jak zacierasz zboża to zapominasz o cukrze, po prostu nie wiesz że taka substancja w ogóle istnieje.

Denver85
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2023-11-25, 13:37
Lokalizacja: Biórków Mały

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

Post autor: Denver85 » 2023-12-05, 19:45

Tak wiem, słyszałem. Dzięki

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości